KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Vailla äidinkieltä

Eilina Gusatinsky
22.9.2013 14.00

Muistan ajan, jolloin muutin Suomeen niin sanotusti pysyvästi. Täytin maistraatissa kaavakkeet, joissa piti valita äidinkieli. En ole ihan varma, oliko jo silloin valikossa ”muu” – laitoin rastin suomen kohdalle. Koska äitini on suomalainen, niin kohdallani suomi oli luonnollinen vaihtoehto. Vaikka kielentaitoni siinä vaiheessa oli suhteellinen. Puhuin kyllä sujuvasti, luinkin suomea, mutta kirjoittaminen toi tuskaa. Yritin välttää sitä kaikin keinoin virheiden pelossa.

Nykyään Suomessa asuu yli 60 000 ihmistä, joiden äidinkieli on venäjä. Suurin osa heistä on muuttanut Suomeen aikuisena, mutta heidän täällä syntyneet lapsensa myös rekisteröidään venäjänkielisinä. Sinänsä se on aika luonnollista. Mutta onko heille venäjä todellakin äidinkieli?

ILMOITUS
ILMOITUS
Siirtolaisten äidinkieli rapautuu viimeistään seuraavassa sukupolvessa, jos sitä ei erikseen tueta.

Opetushallituksen Internet-sivuilla kerrotaan: ”Äidinkielen opetus tähtää sellaisiin viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin, jotka luovat riittävät edellytykset jatko-opinnoille, osallisuudelle työelämässä ja aktiiviselle kansalaisuudelle. Oppiaineen tehtävänä on tarjota aineksia kielelliseen ja kulttuuriseen yleissivistykseen, auttaa opiskelijaa rakentamaan identiteettiään, arvostamaan omaa kulttuuriaan ja kieltään. Tavoitteen on oppia erittelemään ja tulkitsemaan erilaisia tekstejä, niin kaunokirjallisia kuin erilaisia asiatekstejä ja tuottamaan erilajisia tekstejä moniin tarkoituksiin. Opiskelijoita ohjataan aktiiviseen tiedonhankkimiseen ja tiedon kriittiseen käsittelyyn ja tulkintaan”.

Kyseessä on ymmärtääkseni suomi äidinkielenä.

Maahanmuuttajille on vuonna 2009 laadittu opas Oma kieli – oma mieli, jossa korostetaan, kuinka tärkeä on opettaa lapsille vanhempiensa kieltä, sillä ”äidinkieli on perusta lapsen ajattelulle ja tunne-elämän tasapainoiselle kehitykselle. Äidinkieli on myös tärkeä väline sekä uusien kielten että kaiken muunkin tiedon oppimiseen ja omaksumiseen. Oman äidinkielen vahva hallinta tukee näin myös muiden aineiden opiskelua”.

Tavoitteena on toiminnallinen kaksikielisyys. Käytännössä taas riippuu perheestä, koulusta ja opettajista kuinka käy konkreettiselle lapselle: tuleeko hänestä kaksikielinen, suomenkielinen vai jääkö hän puolikieliseksi. Valitettavan usein tapaan maahanmuuttajataustaisia nuoria, joiden kielelliset valmiudet ovat aika heikot millä tahansa kielellä.

Kuinka niin käy? Onko niin, että koululaitos ei ole valmis monikielisiin lapsiin, muuttuneeseen ympäristöön? Ainakin osa suomi toisena kielenä –opettajista on huomannut, että pitäisi kehittää koko järjestelmää ottamaan huomioon eritaustaisia oppilaita ja pyrkiä siihen, että täällä kasvaneilla lapsilla suomi olisi vahva – äidinkielen tasolla.

Monet maahanmuuttajaäidit ja -isät ovatkin ihmetelleet, kuinka käy heidän lapsilleen, kun todistuksessa on suomi kakkonen, äidinkieli esimerkiksi venäjä, mutta vailla pisteitä, koska kotikielen opetus on ollut vapaaehtoista kaksi tuntia viikossa hyvin heterogeenisessa ryhmässä tapahtunutta toimintaa.

Hyvä jos opettaja on ollut innostava, ammattitaitoinen ja osasi ottaa huomioon kaksikielisyyden ominaisuudet, valitsi tietoisesti opetusmateriaalit ja sai hyvin eritasoiset ja –ikäiset opiskelijat kiinnostumaan.

Silti epäilen, että kahdessa tunnissa viikossa kukaan ei pysty opettamaan kieltä äidinkielen tasolle. Esimerkiksi vanhemman poikani kansainvälisessä koulussa joillakin suomalaisilla lapsilla todistuksessa suomea ei voitu merkitä äidinkieleksi, koska osaamisen taso ei antanut siihen mahdollisuutta. Heillä suomea opetettiin kaksi tuntia viikossa, muu opetus tapahtui englanniksi. Ja vaikka ympäristö on ollut suomenkielinen ja vanhemmat suomalaisia, englannista tuli vahvin ja äidinkieli. Toisaalta en ole varma, oliko ihan kaikilla englantikaan niin vahva.

Yhteiskunta on yhtä vahva, kun sen heikoin lenkki. Riippuu prioriteeteista, miten vahvistusta hoidetaan. Kun kuuntelee poliitikkoja, tuntuu siltä, että joillekin sopisi heikkojen eliminoiminen tieltä pois. Tuskin heidän annetaan tehdä sitä fyysisesti, mutta henkisesti ahdinkoon ajaminen jo onnistuu.

En tarkoita, että kotikielen opetus maahanmuuttajille olisi ensisijainen asia, mutta joissakin kunnissa se on jo lopetettu, samoin vähennetty kouluavustajien määrää. Mitkä säästöt ovat päättäjien mielessä, jos tulevaisuudessa osa väestöstä saattaa olla vailla ”riittäviä edellytyksiä jatko-opinnoille, osallisuudelle työelämässä ja aktiiviselle kansalaisuudelle”? Ja ovatko työttömät opettajat ja kouluavustajat kunnille ilmaisia?

On se kummallista, kuinka hyvät ja tärkeät tavoitteet toteutusvaiheessa saattavat osoittautua ontoiksi tai jopa mahdottomiksi. Kotikielen opetus on asianmukaisesti perusteltu, valtiolta voi hakea tukea sen järjestämiseksi, mutta silti se ei oikein toimi. Samoin kävi ajatukselle tukea venäjänkielen opetusta niissä kunnissa, jotka halusivat vaihtoehtoja ruotsin opiskelulle – vain Lappeenranta haki valtiolta avustuksen. Kävi ilmi, ettei ole riittävästi päteviä opettajia.

Siirtolaisten äidinkieli rapautuu viimeistään seuraavassa sukupolvessa, jos sitä ei erikseen tueta. Yhteiskunnalle taas helpoin (ja halvin) tie saada kaksi- ja monikielisiä asiantuntijoita eri aloille, jotka ovat perillä vanhempien lähtömaan kulttuurista ja käytännönasioista, on tukea valmiiksi erikielisiä kuin kouluttaa osaajia nollasta.

Olenkin odottanut pitkään laajaa tutkimusta, osaavatko maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret todella omaa äidinkieltään ja kuinka hyvin he taitavat suomea. Ehkä saan sen myös nähdä. Joskus.

Kirjoittaja on Spektr –lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään