KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Shakespearen kottarainen

Pirjo Hämäläinen
30.9.2013 18.00

Linnut pitivät vihreässä vihtametsässä kokouksen. Kottarainen rykäisi kuuluvasti ja aloitti: ”Suvenmaassa on kaikenlaista hyvää ruokaa, lähdetäänpä sinne!” Muut suostuivat oitis, mutta Varis Vaakkuja kieltäytyi reissusta.

Vuodesta toiseen Varis Vaakkuja pysytteli kotipuolessa, mutta kun pakkanen palellutti varpaat, se antoi periksi ja räpytteli meren yli Suvenmaahan. Ilma oli kuitenkin kuuma ja ilmapiiri kolea.

”Kas, kas, mikäs teikäläisen tänne heitti”, muuttolinnut ilkkuivat. Varis mulkaisi niitä vihaisesti ja tokaisi: ”Parempi hevosenpaska omalla maalla kuin kultajyvät vieraalla.”

Entisajan maalaismaisemaan kuuluivat erottamattomina punainen tupa, perunamaa, koivu, tähti ja koivussa kottaraisenpönttö.

Tämän viisauden kätki sydämeensä koko varisten heimo eikä yksikään niistä ole syksyllä etelänmatkalle lähtenyt.

Kansansatumme vihreän vihtametsän linnuista perustuu tositapahtumiin. Niin kauan kun asutus oli Suomessa harvaa, varikset eivät löytäneet lumisilta tunkioilta kylliksi ruokaa, vaan joutuivat lentämään Keski-Eurooppaan, missä myös kottaraiset talvehtivat.

Nykyisin kaatopaikoilla ja nakkikioskeilla riittää purtavaa, mutta samalla varikset ovat menettäneet maineensa ja vajonneet henkipatoiksi ja kujan öisiksi varjoiksi vain.

Entisajan maalaismaisemaan kuuluivat erottamattomina punainen tupa, perunamaa, koivu, tähti ja koivussa kottaraisenpönttö. Joskus 1970-luvulla kottaraisten kanta romahti kuitenkin niin, ettei joka pihan tummaa viheltäjää käytännössä enää tapaa.

Laidunten lantaläjissä mönkivät kovakuoriaiset olivat kottaraisten mieliruokaa. Kun isojen talojen lehmät suljettiin navettoihin ja pienten myytiin lihaksi, kottaraiset katosivat.

Syytä on vieritetty myös koululaisten niskaan, mutta tuliko ensin muna vai kana? Lopetettiinko kottaraisenpönttöjen veisto, koska ei ollut kottaraisia, vai koituivatko käsityön uudet opetussuunnitelmat kottaraisten pään menoksi?

Kovin omituiselta joukkotuho tuntuu, sillä kottarainen on maailman yleisimpiä lintuja ja vihatuimpia vieraslajeja. Pohjois-Amerikassa kottaraisten määrä on ylittänyt 200 miljoonan rajan eivätkä hirveimmätkään maatalousmyrkyt pysty niiden leviämistä estämään.

Ja mikä erikoista, koko suunnaton parvi on lähtöisin siitä viattomasta kottaraisesta, joka mainitaan yhden ainoan kerran William Shakespearen näytelmässä Henrik VI.

Luonnonystävä Eugene Schieffelin sai vuonna 1890 runollisen idean. New Yorkin Keskuspuistoon istutettaisiin kaikki ne linnut, jotka esiintyvät Shakespearen tuotannossa. Amerikkalaiset pääsisivät näin omin korvin kuulemaan, millainen äänimaailma draamojen taustalla avautuu.

Tuumasta toimeen. Schieffelin hankki Englannista 60 kottaraista ja laski ne Keskuspuistossa irti. Seuraavana vuonna hän vahvisti joukkoa 40 uudella linnulla.

Schieffelinin johtama American Acclimatization Society oli ponnistellut pitkään siirtääkseen Euroopasta eläimiä ja kasveja Amerikkaan. Yhdistys tavoitteli monimuotoisempaa ympäristöä ja virkeämpää maa- ja kansantaloutta.

Shakespeare mainitsee näytelmissään myös varpuset, mutta ranskalaiset siirtolaiset toivat niitä jo 1600-luvulla aterioittensa alkupaloiksi. Häkeistä karanneiden kanta jäi heiveröiseksi, joten vuonna 1854 Brooklynissa vapautettiin satakunta varpusta, joiden oli määrä tuhota lehtipuita jyrsivät toukat.

Euraasialainen varpunen valloitti pian Amerikan ja lopulta melkein koko maanpiirin. Nykyisin varpuseen voi törmätä Himalajan huipuilla ja Kuolemanlaakson syvänteissä, muttei Saharassa, kaukaisimmassa Kaukoidässä, napaseuduilla eikä Suomessa, missä se on käynyt kottaraisen tavoin harvinaiseksi.

William Shakespeare eli 1500-luvun jälkipuoliskolla ja Mikael Agricola sen alkupuoliskolla, joten he olivat saman humanismin, renessanssin ja reformaation ajan lapsia.

Molempien teokset mullistivat käsitykset kirjallisuudesta ja kielen mahdollisuuksista. Shakespeare toi englantiin ainakin 1 700 uudissanaa, ja Agricolan sulkakynästä ovat lähteneet monet tutut termit sotaväestä hallitukseen. Parhaiten muistetaan kielikukkaset tyyliin ”jalopeurukainen ja teuras nauta”.

Lintulajeja Shakespearella on 64, yleisimpinä niistä kyyhkynen, hanhi, kotka, varis, pöllö, haukka, korppi, satakieli, leivo ja joutsen. Yhden maininnan varaan jäävät kottaraisen lisäksi kuikka, kurppa, käenpiika, strutsi ja västäräkki.

Agricolan lintuvalikoima on niin ikään laaja. Haikara, hanhi, huuhkaja, kakari, korppi, kotka, kurki, metsäkana, mettinen, pelikaani, pääskynen, sorsa, strokki, strutsi ja varpulainen vilahtelevat hänen teksteissään.

Eksoottisen strutsin tunsivat molemmat. Shakespeare mainitsee sen samassa yhteydessä kuin kottaraisen. Agricola taas huokaa Miikan kirjan suomennoksessa: ”Minun täytyy valittaa kuin lohikäärmeet ja murehtia niin kuin strutsit.” Nykyisessä Raamatussa strutsi on yhä paikoillaan, mutta lohikäärme on vaihtunut sakaaliin.

Shakespearella oli kaksi tytärtä, Susanna ja Judith, sekä kouluiässä kuollut poika Hamnet. Myös Agricolalla oli yksi poika, Kristian Agricola, josta tuli ennätysajassa Tallinnan piispa ja aateloituna Rymättylän Viljaisten herra. Kristian kuoli nuorena, joten hän ehti laittaa alulle vain yhden tyttären.

Kunniankipeät teeskentelijät loihtivat kuitenkin Kristianille tyhjästä pojan ja ilmoittautuivat tämän perillisiksi. Jo vuonna 1686 valtionarkiston sihteeri Sven Åkermarck sai väärennetyllä Agricola-sukupuulla aatelisnimen Leijonmarck.

Protokollasihteeri Johan Georg Agricola laski olevansa suvun kahdeksatta polvea. Hänen filunkinsa ansiosta Agricolat rekisteröitiin vuonna 1864 Suomen Ritarihuoneen aatelisluetteloon.

Latinan ”agricola”, maanviljelijä, muistuttaa sellaisia sanoja kuin agrologi, agronomi ja Coca-Cola. Suomessa on ollut neljä Agricola-sukua ja muualla vielä enemmän. Keskiajan ja uuden ajan taite oli nimen kulta-aikaa, sillä silloin vaikuttivat (Mikaelin ohella) varhainen humanisti Rudolf Agricola, säveltäjä Alexander Agricola ja mineralogian isä Georgius Agricola.

Helsinkiläinen Zelée Agricola oli1860-luvulla lupaava taidemaalari, mutta sitten hän erehtyi menemään viriilin Hugo-serkkunsa kanssa naimisiin. Pariisin salonkien sijasta Zelée päätyi suurperheen äidiksi ja Takahikiän taakse lähelle Oitin asemaa.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään