Mitä on olla ihminen? Mitä on onnellisuus? Miten kohdata pelkoa ja ilkeyttä? Miksi rakkaus on niin vaikeaa? Miten luoda hyvä työyhteisö ja yhteiskunta?
Pertti Simula (s. 1946) ottaa nämä kysymykset esiin tuoreessa kirjassaan Käsikirja ihmiselle (Into). Radikaalisti erilainen elämäntaito-opas pohtii paitsi ihmisten myös yhteiskunnan hyvinvointia.
Simula on filosofian maisteri. Hän on työskennellyt terapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana 30 vuotta. Hän on opiskellut integraalista psykoanalyysia Brasiliassa ja New Yorkissa ja hyödyntää yksilöterapiaa yhteisöjen kehittämistyössä.
Simula asuu Brasiliassa São Paulossa.
Maattomien liike esikuvana
Simulan mukaan hänen tietoisuutta tarkoittavan conscientia-menetelmänsä ihmiskäsitys pohjautuu suurelta osin filosofi Sokrateen (470–399 eaa.) ajatuksiin. Tärkeä lähtökohta on myös brasilialais-itävaltalaisen Norberto R. Keppen perustama integraalinen psykoanalyysi.
Yhteisön rakenteen kehitysmallissa on otettu esimerkkiä Brasilian maattomien maatyöläisten liikkeeltä MST:ltä (Movimento dos Trabalharodes Rurais sem Terra).
Liikkeessä on 1,5 miljoonaa jäsentä, ja 30-vuotinen kokemus osallistuvan eli suoran demokratian soveltamisesta käytäntöön.
Kaiken menettäneitä
Simula myöntää, että brasilialaisten maattomien maatyöläisten parissa terapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana toimiminen ei ole helppoa. Liikkeeseen kuuluvat ihmiset ovat menettäneet työnsä, pientilansa ja kotinsa joko suuryhtiöille, pankeille tai suurtilallisille. He ovat joutuneet kirjaimellisesti maantielle. Eri puolille maata on perustettu leirejä, joissa ihmiset asuvat keskimäärin 3–5 vuotta.
– Siellä vallataan osuuskunnalle esimerkiksi valtion maita, joita suuryhtiöt ja suurtilalliset ovat varastaneet välikäsien kautta. Brasiliassa perustuslain mukaan maankäytöllä täytyy olla sosiaalinen tarkoitus. Usein poliisit häätävät maiden valtaajat, mutta vähän ajan kuluttua palataan takaisin vetoamalla tähän peruslain kohtaan.
– Kun maa-alue saadaan maareformi-instituutin haltuun, sitä ei saa myydä eikä luovuttaa toiselle. MST on voimakas poliittinen liike sekä hyvin aktiivinen kansanliike, joka pysyy pystyssä sisäisen osuuskuntatuotantotoiminnan avulla. Osuuskunnissa 40–50 perhettä viljelee muutaman sadan hehtaarin vallattua peltoa.
Enemmän Pertti Simulasta 29. marraskuuta ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Näköislehden voi ostaa täältä: http://www.lehtiluukku.fi/pub?id=40370