KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Nälkä ei lähde

Tuula-Liina Varis
1.12.2013 15.00

Kokosivun mainoksessa esiteltiin konferenssihotellin ”herkullinen” tarjous: valtavalle lautaselle tällätty pari pientä viipaletta jotain tunnistamatonta ja herkkusienen siivu, alla keltainen soosilätäkkö ja päällä pari vihreää versoa. Olin ratketa naurusta. Modernia suomalaista fine diningia: aineksia monta, mutta niin vähän, että tuskin silmä kaikkia erottaa. Hienot kastikkeet usein niin pieninä tippoina, että maun saamiseksi pitäisi nuolla lautanen.

Nälkäisenä ei pidä lähteä hienoon ravintolaan syömään. Olen odotellut, että trendiin tulisi muutos, mutta tuskin tulee. Ravintolan katteet ovat kovat, kun ”viidellä leivällä ja kahdella kalalla” onnistutaan raamatulliseen malliin ruokkimaan 5 000 ihmistä.

Käväisin Unkarissa, jonka ruokakulttuuri on maailmankuulua. Fine diningista ei ollut tietoakaan niissä parissa tasokkaassa ravintolassa, joissa vierailin. Toisessa erehdyin tilaamaan alkupalatkin. Kuvittelin, että ne ovat pieniä maistiaisia maan herkuista, mutta sain eteeni mahtavan lankullisen kalanpaloja, lihamöhkäleitä ja vihanneksia. Annos olisi riittänyt koko ateriaksi kahdelle. Pääruoka oli samaa kokoa. Vahingosta viisastuneena tilasin toisella kerralla vain salaatin. Sekin riitti hyvin päivän pääateriaksi.

Mahantäytöstä maksetaan nurkumatta, mutta yhtä välttämättömästä hengenravinnosta mieluummin ei yhtään mitään, ainakaan alkutuottajalle.

Unkarissa syödään eikä nokita. Tämä näkyy myös Budapestin valtavassa, pursuilevassa kauppahallissa, joka on käypäläiselle visuaalinenkin elämys. Korttelikaupatkin olivat tarjonnaltaan monipuolisempia kuin keskikokoinen suomalainen marketti, pelkästään uunituoreiden pakkaamattomien leivonnaisten valikoima oli mittava.

Suomalaiselle kuluttajalle ei kaupan keskittyminen kahdelle ketjulle ole tuonut mitään hyvää sen paremmin valikoimien kuin hinnankaan puolesta. Hehtaarihallit ovat täynnä yhtä ja samaa valmiiksi pakattua, ja kassalla maksetaan Euroopan korkeimpia hintoja. Jos lähiruokaa on, se on vielä kalliimpaa. Vaikka tietääkin elintasojen eron, on vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi hyväksyä, että Perusta rahdattu mandariini maksaa vain kolmanneksen siitä kuin samankokoinen suomalainen omena.

Ruokakulttuurista vie aasinsilta luontevasti korkeakulttuuriin. Mahantäytöstä maksetaan nurkumatta, mutta yhtä välttämättömästä hengenravinnosta mieluummin ei yhtään mitään, ainakaan alkutuottajalle. Huonoina aikoina tingitään ensimmäiseksi henkisestä hyvinvoinnista. Tämän vahvistaa kansalaiskysely, joka antoi aika puistattavan todistuksen korkeakulttuurin arvostuksesta. Kotikaupunkini lehdessä viestivät joensuulaiset päättäjilleen. ”Yksi kirjasto riittää”. ”Ensimmäiseksi lakkautettava kaupunginorkesteri.” ”Suojeluröttelöt purkuun ja tontit myyntiin liikemiehille.” Maakuntalehden kaupunkitoimittajakin pahoittelee kolumnissaan, ettei kaupunki sittenkään uskaltanut rohkeasti lopettaa pieniä sivukirjastojaan.

Tiedetään, että Suomessa asuvat Pohjoismaitten köyhimmät ja huonoimmin apurahoitetut taiteilijat. Suomessa maksetaan myös Pohjoismaista pienimpiä kirjojen lainauskorvauksia, vaikka lainausmäärämme ovat ylivoimaisesti suurimpia. Köyhimpiä ovat kuvataiteilijat, joiden työ on kalleinta tehdä. Heistä jopa 33 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella. Juuri tätä parempi ei ole kirjailijoiden eikä yleensä vapaiden taiteilijoiden asema: sosiaaliturva on puutteellinen, ammatillinen asema heikko ja tulotaso erittäin matala, ellei olematon.

Korupuhetta kulttuurista riittää, mutta alkutuottajan asema senkun heikkenee. Tässä mielessä taiteilijat voi hyvin rinnastaa maataloustuottajiin, joiden eläkesysteemiin apurahat kovan väännön jälkeen liitettiin. Nyt haluttaisiin päästä myeliin myös työtulojen osalta, sillä yrittäjä-status ei sovi taiteilijan ammattiin. Suuri osa taiteilijoista ei edes ansaitse sen vertaa, että olisi oikeutettu yel-vakuutuksen tekemiseen.

Asiaa on ajettu ja työryhmissä istuttu, mutta takkuista on. Ydinongelma on se, että taiteilijan työn luonnetta ja erikoislaatua ei tunneta eikä tunnusteta. Poliittisten päättäjien ja virkamiesten, jopa ay-liikkeen keskuudessa taide tuntuu yhä kummittelevan elitistisenä harrastuksena ja boheemina elämäntapana, kuten Tarja Cronberg toteaa mielipidekirjoituksessaan (HS 27. 11.). Taiteilijan arkea tämä kummajaiskuva vastaa yhtä vähän kuin se vastaa esimerkiksi maatalousyrittäjän tai urheilijan arkea. Mutta maatalousyrittäjien ja urheilijoiden ammatin erityislaatu lainsäädännössä tunnustetaan.

Eduskunta on saanut kansalaisaloitteen tekijänoikeuslain muuttamiseksi tekijöiden kannalta epäedulliseksi. Toivottavasti eduskunnassa tajutaan, että esitetyt muutokset käyvät suoraviivaisesti taiteen tekijöiden kukkarolle ja tekevät heistä entistäkin köyhempiä. Se ei ole kenenkään, perille mennen ”kuluttajankaan”, etu.

Tänä vuonna aloittanutta Taideneuvostoa sopii kiittää rohkeudesta, kun se kansallisen voihkeen ja valituksen keskellä uskaltaa esittää valtion taiteilija-apurahojen maltillista lisäämistä ja apurahasummien korottamista, todeten, että julkisen talouden kannalta on tarkoituksenmukaisempaa rahoittaa taiteilijoiden työtä kuin maksaa heille työmarkkina- ja toimeentulotukea.

Jos eivät apurahat lisäänny ja taso nouse eikä sosiaaliturva järjesty, jos ei taiteen tekijän oikeuksia turvata ja kunnat kurjistavat kulttuuria, yhä useampi taiteen tekijä päätyy sosiaalisektorin taakaksi, sekä työikäisenä että eläkeläisenä. Varttuneempia taiteilijoita apurahojen myel-vakuutus ei enää juuri auta. Ja nuorempiakin vain, jos apurahoja saa.

Kansa ehdottaa auliisti säästöjä kulttuuriin. Mitä jos siltä joskus kysyttäisiin jotain ihan muuta? Tarvitseeko Suomi suomalaista taidetta? Jos tarvitsee, miten taiteilijoiden työskentelyedellytykset ja toimeentulo pitäisi turvata?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään