KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Kun maailma ei riitä

Kuva: All Over Press

Elämme historiallisessa tilanteessa. Kasvun rajat ovat tulleet globaalisti vastaan.

Emilia Kukkala
15.12.2013 15.00

Lempääläläisfilosofi Ville Lähteen Niukkuuden maailmassa on hyvä kompassi elämän edellytysten tutkimusmatkalle. Ennen kaikkea kyse on tietysti maapallon luonnonvarojen ehtymisestä, kuten viljelysmaan, makean veden, ruuan sekä fossiilisten polttoaineiden, joiden saatavuudelle yhteiskuntamme on rakennettu.

Elämme historiallisessa tilanteessa. Teollisen vallankumouksen ja ennennäkemättömän teknologisen murroksen jälkeen kasvun rajat ovat ensimmäistä kertaa globaalisti tulleet vastaan. Kaikki, mitä teemme, tehdään näiden reunaehtojen puitteissa. Siitäkin huolimatta näiden välttämättömyyksien huomiointi tulee tapahtumaan vasta pakon edessä.

Pitkälti samoja asioita käsittelee muun muassa hiljattain Parecon Finlandin suomeksi julkaisema Robin Hahnelin artikkeli Talouskasvusta, mutta painottuen kasvupakon kritiikkiin. Sitä sivuaa myös Lähde. Ihmiskunnan on tulevaisuudessa kyettävä tekemään ”enemmän vähemmällä”. Kuten kirjoittaja toteaa, muutos on välttämätön, muttei välttämättä vaikea.

ILMOITUS
ILMOITUS
Politiikan paluu on välttämätöntä.

Lähde kuvaa resursseja ja niiden hyödyntämistä säntillisesti kuin taksonomi sekoittaen filosofiaa, luonnontieteitä ja fysiikkaa. Välillä lukijalle tulee olo itsestäänselvyyksien aukikirjoittamisesta, mutta toisaalta on miellyttävä huomata kirjoittajan selittävän vaikkapa termodynamiikan lakeja ymmärrettävästi kenelle tahansa.

Jatkuvan kasvun mahdottomuus

Toisilla on usko ihmisen loputtomaan kekseliäisyyteen ja markkinoihin, toiset maalaavat itsensä nurkkaan tuomiopäivän profeettoina, joilla ei ole muuta konkreettista sanottavaa kuin saarnata oikeaoppisina tuhoa. Sanomansa vakavuuden puolesta Lähde asettuisi myös jälkimmäiseen joukkoon, mutta kyynisyyden puuttuminen pitää hänet kirjoineen poissa sieltä.

Lähteen huomio kasvukritiikin ja degrowth-ajattelun jäämistä marginaaliin leikkaa jälleen mielenkiintoisesti Hahnelin huomioihin talouskasvun kriitikoiden marginalisoitumisesta. Hahnel moittii kasvukriitikoita siitä, etteivät nämä ole onnistuneet vakuuttaman kuin oman jo oikeaoppisen seurakuntansa. Lähteen mukaan kyse on siitä, etteivät ne koko sivilisaation kritiikkinä ole löytäneet yhteyttä käytävän keskustelun muihin teemoihin.

Politiikan paluu välttämätöntä

Kuinka se sitten tehdään? Lähteen mukaan resurssien niukkuus on saatava vakavasti otettavaksi ”yleisellä tasolla”, ilmeisesti julkisessa keskustelussa, ennen kuin siitä voidaan käydä poliittista kamppailua. Vasta sitten kasvupakon taustalla olevat oletukset voidaan ottaa todella tarkasteluun.

Kuten Lähdekin toteaa, jatkuvaan kasvuun perustuva yhteiskuntamalli on globaalisti mahdoton. Yksin teknologinen kekseliäisyys, johon olemme laajalti tottuneet luottamaan, ei sitä ratkaise. Vaikka niukkuuden huomiointi on realiteettien huomioimista, huomauttaa Lähde, ettei politiikan aika ole koskaan ohi. Politiikan paluu on itse asiassa välttämätöntä, koska vaatii tahtoa luoda yhteiskunta, joka sopeutuu niukkeneviin resursseihin.

Kulutuksen lasku ja tasaaminen

Kuten kunnon filosofin kuuluu, Lähde problematisoi niukkuuden käsitteen. Siitä puhuminen on ongelmallista, koska poliittisessa retoriikassa sen konnotaatiot ovat ikäviä. Lisäksi vallitsevassa talousteoriassa uskotaan vain talouskasvun tuovan aineellista hyvää myös köyhille – sitten joskus, kun sitä rikkaiden pöydistä varisee.

Niukkuudesta puhuminen yleisesti on tavallaan myös irvokasta, sillä toiset elävät sietämättömässä niukkuudessa samalla kun toiset yltäkylläisyydessä. Kuten Lähde johtopäätöksissään toteaakin: aineellisen kulutuksen lasku ja eriarvoisuuden vähentäminen on yhdistettävä.

Lähde piruilee ”sanamaagikoille”, mutta hieman sellaiseksi tunnustautuvana uskon, että niukkuuden ”myyminen” tulee olemaan yksi suurimpia haasteita sen politisoimisen tiellä. Niukkuus täytyy yhdistää vallitsevan talouspolitiikan kritiikkiin, mutta uutta rakentavalla tavalla.

Tarpeita on vaikea määritellä

Mitä niukkuus on -osiossa kysytään, mitä me tarvitsemme. Ainakin ravintoa, vaatetusta ja asumuksen. Mutta milloin riittävästä tulee ylenmääräistä? Lähde jatkaa ajatusleikkiä ja toteaa, että rajan vetäminen on miltei mahdotonta ilman, että sorrutaan köyhyyden glorifiointiin ja moralismiin.

Tarpeitakaan ei voi erottaa toisistaan, syöminen on myös sosiaalista kanssakäymistä, jolla taas on edelleen omat vaikutuksensa. Pelkkä elossapysyminen ei riitä ihmiselle. Oikeammin on kysyttävä, mitä inhimilliseen elämään tarvitaan? Nykypäivästä eikä historiasta ole löydettävissä puhdasta ihmisluonnon ideaalia, jota tarkastellen voisimme tähän vastata. Siksi tarpeet ovat hankala lähtökohta.

Turvallisuus avaimena valtavirtaan

Yhtenä mahdollisena linkkinä tuoda resurssien niukkuus ja kasvun rajat poliittisen ja taloudellisen keskustelun keskiöön, mieluummin pohjaksi, Lähde tarjoilee hieman yllättävästi turvallisuuden teeman. Laajasti ajateltuna turvallisuudella on paljonkin tekemistä resurssien, niistä käytävän kamppailun, niiden loppumisen ja heijastevaikutusten kanssa.

Mitä sitten on tehtävä? Lähteen mukaan ensiksi on kieltäydyttävä hyväksymästä virheellisille käsityksille perustuvia ’realiteetteja’. Kirjoittaja ei usko minkään ”neljännen tien” uuden liikkeen syntymiseen, vaan niukkuuden kärsivälliseen tuomiseen kohti valtavirtaisen keskustelun ydintä, kamppailun ja kannanottojen kohteeksi.

Ville Lähde: Niukkuuden maailmassa. niin & näin -kirjat 2013.192 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Kuutoset Mikko Ampuja, Väinö Meltti, Kaisu-Mirjami Rydberg, Yrjö Räisänen, Cay Sundström ja K. H. Wiik kirjan kannessa.

Vasemmiston edustajat pantiin vankilaan

Uusimmat

Johannes Yrttiaho.

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

Laura Meriluoto.

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

Mai Kivelä.

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

Woltin ruokalähettien asema muuttuu.

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

19.05.2025

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

19.05.2025

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään