Toivo Haimi
24-vuotias, asuu Joensuussa.
Yhteiskuntatieteiden ylioppilas. Työskentelee myynti- ja viestintäpäällikkönä.
Tästä kriisistä selviydytään vain panostamalla nuorisoon.
Harrastaa politiikkaa, musiikkia, elokuvia ja ratsastusta.
”Valitse tulevaisuuden Eurooppa. Valitse Toivo.”
Eurovaaliehdokkaat 2014
– Euroopan parlamentilla on Lissabonin sopimuksen myötä enemmän valtaa kuin koskaan aikaisemmin. Se on konkreettinen paikka vaikuttaa EU:n politiikkaan ja tehdä siitä vasemmistolaisempaa, perustelee Toivo Haimi eurovaaleissa ehdolle asettumistaan.
Millaista politiikkaa EU:n sitten pitäisi tehdä?
– Vastaan puolueen linjan mukaisesti, että demokraattisempaa, oikeudenmukaisempaa, sosiaalisempaa. Pitäisi kehittyä hyvinvointiunionin suuntaan. Sosiaali- ja koulutuspolitiikan kysymykset ovat jääneet kohtuuttoman pienelle huomiolle.
Haimin prioriteettilistalla ykkösenä ovat nuoret.
– Pitäisi sijoittaa nuoriin ja siihen jengiin, joka pystyy ottamaan haltuun Euroopan tulevaisuutta.
Kuripolitiikalla oikeistozombeja
Haimille nuoriin sijoittaminen tarkoittaa käytännössä maksuttoman koulutuksen, työllisyyden ja toimeentulon turvaamista euroopanlaajuisesti.
– Tästä kriisistä selviydytään vain panostamalla nuorisoon. En hyväksy lukukausimaksuja ja koulutuksen kaupallistumista. Yhteisillä työmarkkinoilla asiantuntijaosaamista pystyttäisiin hyödyntämään siellä, missä sitä tarvitaan.
EU:n pankkikriisin hoidossa on Haimin sanoin menty ”perse edellä puuhun”.
– EKP, IMF ja EU ovat hoitaneet politiikkaa erittäin rajuilla menoleikkauksilla, erityisesti sosiaali- ja koulutuspolitiikasta. Kuripolitiikka ei missään nimessä auta kriisimaita selviytymään veloistaan, vaan iskee ne yhä syvemmälle kurjuuden kierteeseen. Sieltä jos noustaan, niin hyvin erilaisina, autokraattisina oikeistolaisina. Sellaisina maina, joissa saa pärjätä jokainen omillaan – mieluiten pääomillaan.
Ei mitään mystistä Suomen etua
Haimi kummeksuu ajatusta, että meppinä ajettaisiin maiden etuja.
– Vierastan persujen suhtautumista, että lähden ajamaan jotain mystistä Suomen etua. Sellaista ei ole, se on pelkkää sumutusta. Perussuomalaisten Suomeen esimerkiksi eivät kuulu ne, joiden arvomaailmaa perussuomalaiset eivät jaa.
Hänen mukaansa on suoranaista valehtelua väittää pystyvänsä ajamaan parlamentissa jonkin tietyn maan etua, koska siellä ei istuta maittain vaan poliittisissa ryhmissä.
– Tällä hetkellä perussuomalaiset istuvat patakonservatiivien ja äärioikeiston kanssa samassa ryhmässä. Minulla ja suomalaisella suurkapitalistilla ei ole mitään yhteistä.
”Palkkakilpailu vakava ongelma”
Minkäänlaista maahanmuuttoa Haimi ei lähtisi rajoittamaan.
– Siitäkin syystä, että EU:n tulee kantaa vastuunsa myös humanitaarisessa maahanmuutossa. Ja jotta Lampedusan kaltaisilta katastrofeilta vältytään, niin paperittomille ihmisille taattava toimeentulo, terveydenhuolto, asuinpaikka sekä mahdollisuus tehdä työtä ja kouluttautua.
Samalla on pidettävä kiinni työntekijöiden oikeuksista myös EU-tasolla.
– Palkkakilpailu on EU:ssa vakava ongelma, kansallinen lainsäädäntö ei riitä sen estämiseen. Vierastyöläiset työskentelevät vailla työttömyysturvaa ja järjestäytymättöminä.
Haimin mukaan EU:n pitäisi ottaa rooli työntekijöiden järjestäytymisen puolesta, että edunvalvonta varsinkin teollisuudessa ja rakennuksilla olisi parempaa unioninlaajuisesti.
– Että vältyttäisiin tilanteilta, joissa työnantaja valitsee sen huonommassa asemassa olevan mieluummin, kuin korkeammin koulutetun ja järjestäytyneen.
Hyväveliverkostot ja pyöröovet
– Harmaan talouden koko Euroopassa taitaa olla tällä hetkellä 100 miljardia euroa. Talous pitäisi saada demokraattiseen valvontaan. Hyväveliverkostot ja pyöröovet pitäisi saada valvonnan ja karenssijärjestelmän piiriin.
Myös verotuksessa olisi korjattavaa, sekä EU:n toimesta että kansallisella tasolla. Haimin mukaan EKP voisi ottaa ohjaavan roolin veropolitiikassa.
– Kun vasemmisto voittaa vaalit ja Euroopassa aloitetaan vihreä elvytyskampanja, kaikki tapahtuu oikeaoppisen, progressiivisen verotuksen mukaisesti.
Mitä vihreyteen tulee, EU:n nykyiset ilmastotavoitteet ovat Haimin mielestä poliittisesti realistiset.
– Ne ovat parasta, mitä tällä EU:lla ja parlamentilla voidaan saada aikaan. Ongelma on, että ne pitää ajaa läpi sovitussa aikataulussa. Vasemmiston ja vihreiden rooli tässä kamppailussa on painostaa komissiota ja hallituksia pitämään tavoitteista kiinni, ettei niistä lipsuta.
EMU ja EKP demokratisoitava
Euron kanssa Haimi ei lähtisi tekemään äkkinäisiä liikkeitä.
– Eurosta on pidettävä kiinni, kuten vasemmisto on painottanut, mutta EMU ja EKP pitää demokratisoida. EKP on epädemokraattisesti johdettu ja valvottu elin, EMU toimii pelkästään kylmien markkinatalouden ehtojen mukaisesti. Sen ainoa tehtävä on säädellä inflaatiota ja pitää vienti korkeana, tällaisena se palvelee vain vahvan talouden maita, kuten Ranskaa ja Saksaa.
Haimin mukaan eurossa on pysyttävä senkin vuoksi, että on ”vaikeaa ellei mahdotonta” ennustaa, mitä tapahtuisi euroa hajotettaessa.
– Vaikutuksista ei ole tehty perinpohjaista selvitystä, hajottaminen on utopiaa siihen asti. Se on kuin avaisi Pandoran lippaan, en lähtisi sitä itse tällä hetkellä avaamaan.
”Liittovaltio sellainen mörkö”
Mitä tulee liittovaltiokeskusteluun, sen mustavalkoisuus turhauttaa Haimia.
– Liittovaltiovaltio on sellainen sanahirviö. Mörkö, josta puhutaan, niin kuin olisi vain kaksi kehityssuuntaa, pienen byrokraattisen eliitin Brysselissä hallitsema liittovaltio tai sitten kansallismielisyys.
Haimin mukaan ”Soinin ja kumppaneiden” liittovaltiopelottelu on kaukana todellisuudesta ja Euroopan kuuluukin lähentyä, kunhan se käy demokraattisesti.
– Kunhan ihmisillä säilyy tunne siitä, että voivat vaikuttaa ja se säilyy, jos he voivat vaikuttaa. Jos EU luottaa kansalaisiin, kyllä kansalaiset luottavat EU:hun. Nyt tilanne ei ole se, ongelma on byrokraattisesti johtava keskushallinto. Se on todella huolestuttava kehitys, jota en kannata ollenkaan. Syvempi integraatio on jees, jos se tehdään demokratian hengessä.
Natosta pysyttävä kaukana
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Haimi korostaa riippumattomuutta.
– Tässä menen vähän tämmöiseen kansallismielisempään suuntaan, jos niin voi sanoa. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava itsenäistä ja puolueetonta. Todella moni EU-maa on myös Nato-maa, sitä kohtaloa en toivo Suomelle. Naton valtaa EU:n ulko- ja turvapolitiikkaan on rajoitettava. EU:n sotilaallista kriisinhallintaa on toteutettava ensisijaisesti YK:n valvonnassa.
Haimi kannattaa Suomeen vapaaehtoista asevelvollisuutta.
– Esimerkiksi nuorisobarometrin mukaan nuoret ovat edelleen maanpuolustustahtoisia, selvä enemmistö kävisi kuitenkin ase- tai siviilipalveluksen. Totaalikieltäytyjän vangitseminen on ihmisoikeusrikkomus. En missään nimessä kannata palkka-armeijaa, vaan nykyinttiä pienemmällä ja tehokkaammalla harjoittelulla ja paremmalla kalustolla.
Toivo Haimi
24-vuotias, asuu Joensuussa.
Yhteiskuntatieteiden ylioppilas. Työskentelee myynti- ja viestintäpäällikkönä.
Tästä kriisistä selviydytään vain panostamalla nuorisoon.
Harrastaa politiikkaa, musiikkia, elokuvia ja ratsastusta.
”Valitse tulevaisuuden Eurooppa. Valitse Toivo.”