Rauhantahtoisten ihmisten on näinä päivinä ollut ahdistavaa seurata päivittäisiä uutisvirtoja. Sotakiihkoilijat ja ihmiskunnan eriarvoistavasta kehityksestä piittaamattomat ovat esiintyneet itsetietoisen röyhkeinä, ikään kuin juuri he kyynisinä olisivat aina omistaneet lopullisen viisauden.
Historian besserwisseritkin näyttävät osaavan varoitella vain kaavamaisuuksien toistumisista. Venäläisestä epädemokratiasta ja totalitarismin uhkista koko muu maailma osaa ilmiselvästi olla varuillaan. Myöskään venäläisten omakohtaisia kokemuksia totalitarismin kiroista omassa maassaan ei ole aihetta vähätellä, puhumattakaan venäläisten uhrautuvasta eurooppalaisen fasismin lyömisestä. Totalitarismin uhkia vastaan on syytäkin taistella, mutta annamme pettää halpahintaisesti itseämme, mikäli oletamme vain venäläiset tai saksalaiset ainoiksi potentiaalisiksi uhkatekijöiksi.
”On hyvä muistaa, että natsit olivat poimineet propagandatekniikkansa yritysmaailman opeista ja käytännöistä, jotka oli keksitty etupäässä angloamerikkalaisissa yhteiskunnissa,” kirjoittaa Noam Chomsky paljastavassa teoksessaan Savijalkainen jättiläinen ja jatkaa: ”On katsottava tarkoituksella muualle, jotta voi olla huomaamatta, kuinka USA:n politiikkaa ohjaillaan juuri vastaavanlaisin toimin.”
Kirjassaan Chomsky näyttää lukuisin esimerkein ja selkeästi, miten piittaamattomasti USA on suhtautunut kansainvälisiin sopimuksiin, itsenäisten valtioiden oikeuksiin, ihmisoikeuksiin ja demokraattisiin pyrkimyksiin maailmalla ja myös omassa maassaan.
Kirjassa Vietnam, Laos, Kamputsea, Indonesia, Guatemala, Iran, Nicaragua, Guatemala, Kuuba, Chile, Grenada, El Salvador, Venezuela, Serbia, Irak ja Libya ovat esimerkkeinä maista, joissa kansalaiset ovat joutuneet kokemaan USA:n mielivaltaista kohtelua aina kidutuksiin ja kansanmurhiin asti.
Hitlerin valtaan nousun jälkeen suuri saksalainen enemmistö ja pääomapiirit olivat hyvinkin tyytyväisiä hänen toimiinsa. Myös ulkomailla hallitsevan eliitin piirissä tunnettiin suurta viehtymystä Saksan järjestelyihin.
Vieläkin hämmästyttävämpää kritiikittömyyttä osoittavat nykyisin länsimaiseen sivistyspiiriin halukkaasti itsensä lukevat eurooppalaiset valtiot suhteessaan USA:han ja sen pyrkimyksiin. Mielivaltaisesti aloitetut sodat, itsenäisten valtioiden luonnonvarojen riistot, piittaamattomuudet YK:n päätöksistä, terroritoiminta valtioiden rajoista välittämättä eivät riitä herättämään maailman mielipidettä tältä taitavasti markkinoidulta ja kaikkialle ujuttautuvalta läntiseltä totalitarismilta. Edes Snowden paljastuksineen ei tunnu saavan hereille maailman kriittistä mielipidettä ja suojautumaan läntiseltä totalitarismilta, joka näyttää oppineen Stalinin ja Hitlerin järjestelmien heikkouksista.
Putinin pyrkimyksiä totalitarismiin osaamme vastustaa kaikki, myös venäläiset. Läntisen totalitarismin uhkan edessä hallitsevat eliittimme kilpailevat flirttaillen, kuka osaa madella kaikkein nöyrimmin.
Suuri tutkijoiden enemmistö on yhtä mieltä siitä, että ihmiskunnan suuret ja todelliset ongelmat ovat ympäristömme saastuminen, ilmaston lämpeneminen ja maapallon kestokyvyn rajoista välinpitämätön kerskakulutus. Asevarustelut ja sotimiset vain syventävät kaikkia näitä ongelmia, eivät ratkaise niitä.
USA käyttää asevarusteluun vuosittain 700 miljardia dollaria ja muu maailma lähes yhtä paljon. Nämä resurssit tarvitaan kipeästi maailman todellisten ongelmien ratkaisuihin.
Rauhantahtoisten ihmisten on herättävä toimintaan, ennen kuin aseet toimivat. Suomessa olemme viime aikoina intoilleet huvittavuuksiin asti siitä, missä meidän aina milloinkin pitäisi ottaa maailmassa johtoasema.
ETYK:n isäntämaana ja sotilasliittoihin kuulumattomana maana meille lankeaisi luontevasti velvoitus rohkeaan julistautumiseen toisenlaisen linjan valinnalle. Juuri nyt tarvittaisiin suunnan näyttäjiä. Paluuta sotien ja aseelliseen vastakkainolon aikaan ei eri kansakuntien välillä ole aikaa eikä varaa.
Suomen rohkea aloite olisi ilmoitus luopua yksipuolisesti kaikesta sotavarustelusta ja asehankinnoista. Me ilmoittaisimme avoimesti, ettemme tulisi uhkaamaan ketään, emmekä tule tarvitsemaan siksi sotavoimia. Samalla ilmoittaisimme, että odotamme kaikilta mailta vastavuoroisuutta.