Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Henry Kissinger halusi ”murskata” Kuuban ilmaiskuilla vuonna 1976, kertovat äskettäin paljastuneet asiakirjat.
Syynä tähän oli se, että Kissinger raivostui perinpohjaisesti Kuuban Afrikka-politiikasta. Kuuba oli vuoden 1975 lopulla lähettänyt joukkojaan auttamaan Angolan hallitusta sen taistelussa oikeistolaisia Unita-sissejä ja Etelä-Afrikan hyökkäyksiä vastaan. Yhdysvallat tuki Unitaa.
Kissinger perusti huippusalaisen ryhmän laatimaan suunnitelmat iskuista Kuubaan, jos Kuuba lähettäisi joukkoja vielä jonnekin muualle Afrikkaan.
Yhdysvallat oli vasta vuotta aikaisemmin päässyt eroon Vietnamin sodasta.
Ryhmän suunnitelman mukaan Yhdysvallat pommittaisi Kuuban satamia ja sotilaskohteita sekä lähettäisi merijalkaväkeä Guantánamon tukikohtaan, josta ne iskisivät Kuubaan.
Lisäksi suunnitelmaan kuului Kuuban merisaarto, vaikka ryhmä uskoikin sen johtavan konfliktiin Neuvostoliiton kanssa.
Asiakirjojen mukaan Kissinger pelkäsi, että Yhdysvallat näyttäisi heikolta, jos se ei rankaisisi Kuubaa.
”Minun mielestäni meidän on ennemmin tai myöhemmin lyötävä kuubalaisia”, sanoi Kissinger vuonna 1976 presidentti Gerald Fordille.
Toisessa neuvottelussa Kissinger sanoi, että jos sotilaallista voimaa päätetään käyttää, sitä on käytettävä menestyksellisesti. ”Ei pidä jäädä mihinkään puolitiehen – emme saa palkintoa kohtuullisesta sotilaallisen voiman käyttämisestä. Jos päätämme saarrosta, sen on oltava häikäilemätön, nopea ja tehokas”, hän sanoi.
Kissingerin suunnitelmat jäivät pöytälaatikkoon, kun Jimmy Carter voitti marraskuun 1976 presidentinvaalit ja Kissingerin ulkoministerikausi päättyi tammikuussa 1977.
Kissinger laati suunnitelmiaan aikana, jolloin Yhdysvallat oli vasta edellisenä vuonna päässyt eroon Vietnamin sodasta. Kissinger oli vuonna 1973 saanut yhden historian kiistellyimmistä rauhannobeleista juuri Vietnamin rauhanneuvottelujen ansiosta.
Asiakirjat julkaistaan tässä kuussa Kuuba-asiantuntijoiden, professori William LeoGranden ja National Security Archiven Peter Kornbluhin kirjassa Back Channel to Cuba. Kornbluhia haastateltiin aiheesta äskettäin New York Times -lehdessä.
Henry Kissinger on nyt 91-vuotias. Hän ei vastannut New York Timesin kommenttipyyntöön.