Pohjois-Korean virallinen edustaja myönsi ensimmäistä kertaa ulkomailla, että maassa on työleirejä. Pohjois-Korean ulkoministeriön virkailija Choe Myong-Nam kertoi asiasta tiistaina New Yorkissa YK:n yleiskokoukseen liittyneessä lehdistötilaisuudessa.
Choe kuitenkin kiisti, että Pohjois-Koreassa olisi vankileirejä. Hänen mukaansa leirien tarkoitus on ”uudistuminen työn kautta” ja ne ovat ”pidätyskeskuksia, joissa ihmisten mentaliteettia parannetaan ja he voivat tarkastella tekemiään virheitä”.
Choe ei puhunut mitään leireillä olevien määristä. Ulkomaiset arviot poliittisista syistä kovan kurin vankileirillä olevien vankien määrästä vaihtelevat 120 000:n ja 200 000:n välillä. Lisäksi arvioidaan vielä olevan kymmeniä tuhansia tavallisia vankeja ”uudelleenkasvatusleireillä”.
Ulkomaille tihkuneiden tietojen mukaan leireille voi joutua koko suku, kuri on kovaa, kidutus tavallista ja kuolleisuus tauteihin, huonoon kohteluun ja nälkään suurta.
Choe ei tietenkään puhunut tällaisista asioista. Hänen mukaansa väitteet ihmisoikeusrikoksista ovat ”vihamielisten voimien” esittämiä ”villejä huhuja”.
Pohjois-Korean YK-lähetystön kakkosvirkamies Ri Tong-il sanoi samassa tilaisuudessa, että Pohjois-Korean hallitsevan työväenpuolueen edustaja on käynyt EU:n päämajassa ja ilmaissut valmiuden ”poliittiseen dialogiin”. EU vahvisti tapaamisen, mutta ilmoitti, että toistaiseksi se suostuu keskustelemaan vain ihmisoikeuksista.
Choen mainitsemista ”uudistumisleireistä” puhui ensimmäisen kerran pohjoiskorealainen oikeusviranomainen hallituksen Minjok Tongshin -nettisivustolla.
Choen esiintyminen tulkittiin etukäteen annetuksi vastaukseksi EU-maiden ja Japanin YK:n yleiskokouksessa vuosittain tekemälle päätöslauselmaesitykselle Pohjois-Korean ihmisoikeuksista.
YK:n tutkimuskomissio julkaisi viime helmikuussa erittäin kriittisen raportin Pohjois-Korean ihmisoikeuksista.