KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Kuubassa odotetaan muutosta

Rubén Pons tuli Suomeen 15 vuotta sitten klassisesti naisen perässä. Keikkaluonteisesti vammaishoitajana työskentelevällä Ponsilla on yliopistotodistus, hän puhuu hyvin suomea ja englantia, on aina elättänyt itsensä työllään ja maksanut veronsa, mutta ei saa työhakemuksiinsa edes vastausta.

Rubén Pons tuli Suomeen 15 vuotta sitten klassisesti naisen perässä. Keikkaluonteisesti vammaishoitajana työskentelevällä Ponsilla on yliopistotodistus, hän puhuu hyvin suomea ja englantia, on aina elättänyt itsensä työllään ja maksanut veronsa, mutta ei saa työhakemuksiinsa edes vastausta. Kuva: Anna Upola-Lehto

Kuubalaissyntyisen, Suomessa asuvan Rubén Ponsin mukaan Suomi on sosialistisempi maa kuin Kuuba. Ponsin esikoisteos kuvaa molempia maita kaunistelematta.

Silja Ylitalo
20.12.2014 15.31

On joulukuu 1999, Rubén Pons on juuri saapunut Kuubasta Helsinkiin. Hän on toista kertaa elämässään ulkomailla. Aiemmin Pons on viettänyt kaksi vuotta Angolassa, minne Fidel Castro 1970- ja 80-luvuilla lähetti asepalvelustaan suorittavia poikia sotimaan.

Joulukuisessa Helsingissä sataa lunta. Ihmiset ovat pukeutuneet mustiin, kaikkialla on hiljaista. Kävely tuntuu jäykältä ja hankalalta, kun päällä on monta kerrosta vaatteita. Ilmeettömät, katsekontaktia välttelevät suomalaiset vaikuttavat zombeilta.

Kevään tullen zombit heräävät yhtäkkiä eloon, vaihtavat mustat vaatteensa värikkäisiin, täyttävät kadut puheensorinalla ja jopa metrossa saattaa kuulla jonkun nauravan ääneen.

ILMOITUS
ILMOITUS
Suomessa on sellainen asenne, että jos asioista ei puhuta, niitä ei ole olemassa.

Viisitoista vuotta myöhemmin Ponsin (s. 1965) esikoisteos Elämä kuin bolero (Siltala 2014) on juuri ilmestynyt suomeksi. Elämäkerraksi luokiteltu teos kertoo pilke silmäkulmassa, mustaa huumoria viljellen Rubén Pons -nimisen miehen elämästä ensin Kuubassa, sitten Suomessa, minne hänet tuo se tavallinen tarina, rakastuminen suomalaiseen naiseen.

Päähenkilö on huorissa käyvä machomies, huipulta pohjalle ja taas takaisin ajautuva naistennaurattaja, joka välillä ärsyttää, välillä säälittää, mutta ei jätä kylmäksi.

Ongelmista vaietaan

Sumuisen harmaana marraskuun päivänä helsinkiläisessä kahvilassa esittäytyy ystävällinen ja sivistyneen oloinen mies.

– Kirjasta noin puolet on totta ja puolet fiktiota, Rubén Pons paljastaa.

– Eikö olisi ollut tylsää, jos päähenkilö olisi ollut tasainen tyyppi, jonka elämä on pelkästään ihanaa?

Latinalaisamerikkalaiseen maagisen realismin perinteeseen ankkuroituva Elämä kuin bolero lieneekin todellisuudessa jotain kaunokirjallisuuden ja perinteisen omaelämäkerran välimaastosta.

– Kirjallisuus on keksimistä. Otetaan todellisuus ja lisätään siihen asioita. Jopa totuus on keksimistä, luonnehtii Pons viitaten teoksen alkulehdelle painettuun lainaukseen saksalaisfilosofi Hegeliltä.

– Halusin teoksellani myös provosoida ja nostaa esiin esimerkiksi Vaasankadun prostituution. Suomessa on sellainen asenne, että jos asioista ei puhuta, niitä ei ole olemassa.

Elämä kuin bolero -teoksessa lomittuvat sujuvasti henkilökohtaiset kokemukset ja yhteiskunnallinen ja historiallinen todellisuus.

Suomalaisen yhteiskunnan epäkohdat, kuten rasistinen väkivalta, joita teoksessa sivutaan, ovat todellisia. Vaikka 2000-luvun Suomi on aiempaa kansainvälisempi, esimerkiksi työpaikan saaminen on vaikeaa, jos nimi ei kuulosta suomalaiselta.

Samasta ongelmasta on kirjoittanut muun muassa Umayya Abu-Hanna juuri ilmestyneessä teoksessaan Alienin silmin. Helsinki ja Uusimaa muukalaisen kokemana.

Havannassa Pons työskenteli valtalehti Granman toimituksessa, Suomessa hän on tehnyt töitä muun muassa turkistukun varastossa. Tällä hetkellä hän työskentelee keikkaluonteisesti vammaishoitajana ja haaveilee vakituisemmasta paikasta.

– Minulla on yliopistotodistus ja Suomen kansallisuus, puhun hyvin suomea ja englantia, olen aina elättänyt itse itseni omalla työlläni ja maksanut veroni. Mutta kun lähetän työhakemuksia, en saa edes vastausta.

Pons on opiskellut Havannan yliopistossa musiikkipedagogiikkaa ja valmistunut historiasta.

Kuubalaista kapitalismia

Vaikka Suomessa on ongelmansa, Ponsin mukaan maa on kuitenkin huimasti tasa-arvoisempi kuin virallisesti sosialistinen Kuuba.

– Sosiaalinen epätasa-arvo on Kuubassa nyt hyvin suurta. Jos minut tuotaisiin tänne Marsista ja vietäisiin ensin Suomeen, sitten Kuubaan, sanoisin että näistä kahdesta se sosialistinen maa on Suomi. Todellisuudessa Kuubassa vallitsee keskinkertainen kapitalismi.

Yksi epätasa-arvoa ylläpitävä tekijä on kaksoisvaluuttajärjestelmä. Palkat maksetaan Kuuban pesoissa, jonka arvo on heikko, mutta valtaosa kaupasta käydään niin sanotuissa vaihdettavissa pesoissa, jotka vastaavat arvoltaan dollaria. Keskipalkka on vain noin kaksikymmentä dollaria kuukaudessa, mutta tuotteiden hinnat lähellä länsimaista tasoa.

– Kuubassa on vaikea tulla toimeen ilman valuuttaa, jota saa vain, jos työskentelee hallitukselle, turismin parissa tai on sukulaisia ulkomailla. Korruptiota on paljon. Ihmiset varastavat valtiolta ja myyvät eteenpäin omaan laskuun. Mutta ilman mustaa pörssiä emme eläisi.

Esimerkiksi Ponsin eläkkeellä olevat vanhemmat, lakimiesisä ja sairaanhoitajaäiti, eivät pärjäisi ilman Ponsin rahallista tukea.

– Kaksi miljoonaa kuubalaista elää Kuuban ulkopuolella. Las remesas, siirtolaisten rahalähetykset sukulaisille Kuubaan, pitävät maata pystyssä.

Mitä Castrojen jälkeen?

Kuubassa on 2000-luvulla tehty maltillisia talousuudistuksia, esimerkiksi pienyrittäminen on sallittu.

– Mutta poliittisesti tilanne on sama kuin ennenkin: vallassa on yksi puolue ja yksi ideologia.

Pienistä talousuudistuksista huolimatta elämä Kuubassa on jokapäiväistä kamppailua toimeentulosta. Puoluetta ei saa kritisoida eikä mielipiteitään ilmaista vapaasti. Onko maassa ylipäätään vielä ihmisiä, jotka uskovat järjestelmään?

– Aina tulee olemaan niitä jotka uskovat utopiaan, Pons nauraa.

– Mutta systeemi itse on näyttänyt, ettei se toimi, hän sanoo vakavoituen.

– Ihmiset odottavat muutosta. Kuubassa oli tosi hyvät koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät, mutta nyt ne ovat pahoissa ongelmissa. Yhdysvaltojen kauppasaarto tietysti vaikuttaa, mutta toinen tekijä on johtajien kyvyttömyys. Yhdessä ne muodostava katastrofin.

Etenkään nuoret eivät enää usko johtajien toitottamaan viralliseen totuuteen. Vaikka maa päällisin puolin maa vaikuttaa rauhalliselta, muutos voi tulla nopeastikin.

– Mitä tahansa voi tapahtua. Niin kuin Romaniassa. Mitään ei näkynyt päällepäin, mutta yhtäkkiä Ceaucescu syöstiin vallasta ja tapettiin, Pons muistuttaa vuoden 1989 tapahtumiin viitaten.

Suomessa moni Kuubasta kiinnostunut on huolissaan siitä, että Castrojen valtakauden päättyminen syöksee maan kaaokseen ja hallitsemattomaan ryöstökapitalismiin Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän tapaan.

– Kuuban tilanne on hyvin erilainen kuin Neuvostoliiton, Pons toppuuttelee.

– Neuvostoliitto oli valtava alue, johon kuului monta maata. Kuuba on pieni saari, jossa asuu vain 11 miljoonaa kuubalaista. Mutta ei minulla ole hajuakaan siitä, mitä Castrojen jälkeen tulee tapahtumaan. Toivon demokratiaa, mutta omannäköistämme demokratiaa, en sellaista kuin Yhdysvalloissa.

Lohta ja ruisleipää

Pons viettää nykyään aikaa myös Australiassa, missä asuvat hänen suomalainen ex-vaimonsa ja heidän yhteiset 11-vuotiaat kaksosensa.

– Ei Australiakaan mikään paratiisi ole, mutta on siellä muualta tulleella helpompaa kuin Suomessa. Töitä löytyy, Pons toteaa.

Ruisleipää ja lohta rakastava Pons on kuitenkin kotiutunut Suomeen. Ainakin toistaiseksi.

– Tämä on minun toinen kotimaani. Mutta en ole ajatellut viettää täällä koko elämääni. Koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Pons sanoo hilpeästi.

Elämä kuin bolero päättyy dramaattisesti 2000-luvun alkuvuosiin, mutta jatkoa on kuulemma luvassa. Onneksi, sillä kuubalaisen värikkäisiin seikkailuihin ehti jo jäädä koukkuun.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään