KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Vielä joskus ihmettelemme tätä aikaa

Jussi Valtonen sanoo, ettei hänen romaaniinsa ajatuksia lukeva iAm-laite olisi vielä mahdollinen. Tavallaan se on Valtosen mielestä silti jo toteutunut. Luovumme yksityisyydestämme joka päivä, klikkaus klikkaukselta.

Jussi Valtonen sanoo, ettei hänen romaaniinsa ajatuksia lukeva iAm-laite olisi vielä mahdollinen. Tavallaan se on Valtosen mielestä silti jo toteutunut. Luovumme yksityisyydestämme joka päivä, klikkaus klikkaukselta. Kuva: Jussi Joentausta

Jussi Valtonen kuvaa maailmaa, jossa tieto lisääntyy, mutta ymmärrys ei.

Anna Paju
27.12.2014 10.01
ILMOITUS
ILMOITUS

Jussi Valtonen

Helsinkiläinen kirjailija ja psykologi. Viimeistelee neuropsykologian alaan kuuluvaa väitöskirjaansa. Syntynyt 1974.

Opiskellut ja tehnyt tutkimustyötä Yhdysvalloissa.

Kaunokirjalliset teokset: Tasapainoilua 2003, Vesiseinä 2006, Siipien kantamat 2007, He eivät tiedä mitä tekevät 2014.

J.H. Erkon kirjoituskilpailun voitto vuonna 2002.

Edellinen romaani Siipien kantamat sijoittui toiseksi Tammen ja Bonnierin pohjoismaisessa romaanikilpailussa.

Kahden lapsen isä, papin poika. Soittaa kitaraa yhtyeessä Kuha.

On marraskuun viimeinen keskiviikko. Harmaa ja tavallinen.

Kirjailija Jussi Valtonen on tulossa yhdestä tapaamisesta ja menossa seuraavaan heti, kun Viikkolehdelle varattu tunti päättyy. Tiukasta aikataulustaan huolimatta Valtonen vaikuttaa levolliselta.

Mikään ei paljasta hänen jo tietävän, että tulee saamaan seuraavana päivänä kirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksestaan He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi 2014).

Juomme kahvia ja pöydällä on juuri painosta tullut kappale romaanin kolmatta painosta. Valtonen avaa sen ja hymyilee tyytyväisenä: häiritsevä tavutusvirhe on korjattu.

– Olen perfektionisti.

Nyt kirjaa on painettu jo yli 100 000 kappaletta ja painoksia on otettu kuusi.

Finlandia-voittajan valinnut professori Anne Brunila kuvaili sitä tajunnan räjäyttäväksi teokseksi, joka läpivalaisee nykyajan elämänmenoa ilman moralisointia:

”Kyytiä saa tasapuolisesti niin suomalaisen yliopistomaailman ja yhteiskunnan nurkkakuntaisuus kuin amerikkalainen elämänmeno. Ilmeisesti ei ollut mitään merkitystä, miten asiat oikeasti olivat. Vain se merkitsi, miltä ne näyttivät”.”

Kiinnostavinta ovat ihmiset

He eivät tiedä mitä tekevät herätti tuttavapiirissäni innostunutta keskustelua jo ennen sen Finlandia-ehdokkuutta. Teosta on suositeltu huutomerkkien kanssa, kutsuttu tärkeäksi romaaniksi ja kuvailtu sanoilla empaattinen, älykäs ja koukuttava.

Sen aiheiden kirjoa on hämmästelty: perhe ja parisuhde, vanhemmuus ja sen puuttuminen, tieteen etiikka ja teiniangsti, eläinkokeet, ekoterrorismi, psyykelääkkeet, uskonnollinen etsintä, digitaaliähky, käsiaseet, hyönteiset…

Samanlainen kaunokirjallisuuden nostattama innostus toimii polttoaineena Valtoselle, kun hän kirjoittaa.

– Kirjoittamiseen ajaa se, mitä itse olen saanut lukijana. Teokset, joihin olen rakastunut, jotka ovat puhutelleet juuri minua. Ne ovat tärkeitä kokemuksia, joita ilman en kirjoittaisi.

Valtosen lempikirjat vaihtelevat kausittain. Yhdessä vaiheessa hän luki vain kotimaista nykykaunokirjallisuutta.

– Silloin kolahtivat muun muassa Juha Seppälän, Raija Siekkisen ja Pirkko Saision teokset.

Kiinnostavinta hänen mielestään ovat ihmisten väliset suhteet. Niistä tämänkin romaanin oli tarkoitus kertoa.

– Alussa tiesin vain, että on suomalainen nainen, joka on saanut lapsen amerikkalaisen miehen kanssa ja että heidän välinsä ovat jännitteiset. En kuitenkaan tiennyt miksi, enkä sitä, mihin se johtaa. Ajattelin silloin olevani kirjoittamassa Alice Munro -tyylistä novellikokoelmaa.

Huolellisen ihmissuhdekuvauksensa rinnalle Valtonen kirjoitti lavean yhteiskunnallisen näkökulman. Novellikokoelma kasvoi lähes kuusisataasivuiseksi, myös sisällöltään painavaksi romaaniksi. Siihen innoittivat muun muassa amerikkalaiset nykykertojat Jennifer Egan ja Jeffrey Eugenides.

Jonathan Franzenin Muutoksia-teoksen huumori ja laajuus muovasivat Valtosen ajatuksia siitä, mitä romaaniin mahtuu: lavea yhteiskunnallinen perspektiivi ja useita näkökulmahenkilöitä.

Esikuvia löytyy myös historiallisesti kauempaa ja maantieteellisesti lähempää.

– Anna Kareninassa pidin kovasti siitä, miten Tolstoi käsittelee henkilöhahmoja. Sota ja rauha on viihdyttävä, hauska ja samaan aikaan tarkkanäköinen henkilöiden kanssa. Sen kuvaus yhteiskunnasta ja sotaorganisaation johtamisesta osoittavat, ettei se ole teoksena vanhentunut ollenkaan.

Monimutkaistuva maailma

Paitsi rakkaudesta kirjallisuuteen, He eivät tiedä mitä tekevät, syntyi myös kirjoittajan hämmennyksestä.

– Mitä enemmän mihinkään asiaan perehtyy, sitä monimutkaisemmaksi maailma osoittautuu. Samaan aikaan tuntuu, että olisi tärkeää pyrkiä vaikuttamiin ympäristöongelmiin tai suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Kaikki keinot tuntuvat kuitenkin liian pieniltä.

Valtonen kirjoitti teostaan kuusi vuotta, teki paljon taustatyötä. Erityisesti eläinaktivismiin perehtyminen vei aikaa ja välillä omat ennakkokäsitykset kääntyivät päälaelleen.

Tärkeimmäksi silmien avaajaksi nousi amerikkalaisen toimittajan Will Potterin kirja Green Is the New Red.

– Sitä lukiessani tajusin, että minun on kirjoitettava koko romaanin loppupuoli uudestaan. Satoja liuskoja meni roskikseen.

Potterin ympäristöaktivismia käsittelevä teos kuvaa, miten tiedon kulkua kontrolloidaan. Kuka tietoa tuottaa, millaisin motiivein ja resurssein?

– Analyysini siitä oli ollut liian naiivi. Potter esti minua tekemästä suurta älyllistä virhettä.

Tiedon, vallan ja rahan liittoa kuvaa romaanissa Joen ja tiedekustantamon välinen taistelu. Valtosen mielestä on ongelmallista, ettei yhteiskunnan tuella hankittu tutkimustieto ole kaikkein saatavilla.

– Suurin osa tieteellisistä julkaisusarjoista toimii niin, että jos haluaisit lukea mun julkaisemia tutkimustuloksia saattaisit törmätä maksumuurin. Vaikkapa 50 dollarilla saat lukea yhden mun julkaiseman artikkelin.

– Yhdellä artikkelilla ei pitkälle pääse, jos oikeasti haluaa ottaa selvää jostain tutkimusalasta.

– Tosi olennaista informaatiota jää minulta koko ajan kuulematta ja usein se hyödyttää jotakuta kaupallisesti.

Kohtaamisen vaikeus

Kirjan monista teemoista Valtonen itse nostaa yhden ylitse muiden: ihmisten kohtaamattomuuden. Hän pohtii, kuinka vaikeaa on päästä keskustelun ytimeen, kun sitä kuorruttaa oletettu erimielisyys ja omat ennakkokäsitykset toisen argumenteista.

– Helposti käy niin, että kuvittelen tietäväni sinun argumenttisi, mistä olet tulossa ja mitä haluat. Tiedän sen niin varmasti, että rupean jo valmiiksi huutamaan omia vastaväitteitäni.

– Uskon silti, että keskusteleminen on mahdollista, jos oikeasti kuuntelee toista.

Kohtaamisen vaikeus näkyy Valtosen teoksessa monella tasolla:

Tutkija-Joen ja eläinaktivistien välillä on kuilu, jonka yli kuuluu vain huuto, Alina törmää siihen internetin keskustelupalstoilla, (kun toinen osapuoli on kohdellut hyvin epäreilusti, seuraavaan kommentoijaan on vaikea suhtautua neutraalisti, Valtonen huomauttaa), ja perheenjäsenten välinen kommunikointi on joko olematonta tai väärinymmärrysten värittämää.

Tiedämmekö mitä teemme?

Jussi Valtonen vie romaanissaan viestintäteknologian kehityksen painajaismaisiin mittasuhteisiin. Ihmisestä on tullut yritysten markkinointialusta, koko elämä altistettu brändäämiselle ja kaikki ovat toistensa kilpailijoita.

– Mun mielestä me eletään jo nyt niin. Haluan kysyä oliko tämä meiltä tietoinen valinta. Ajatellaanko me, että tämä tekee meidät onnellisiksi vai päädyttiinkö me tähän vain siksi, että joku toi meille nämä laitteet? 20 vuoden päästä me varmaan ihmettelemme tätä aikaa.

– Paul Verhaeghenin mukaan olemme jo sisäistäneet identiteetin, jossa meidän kaikkien täytyy brändätä itsemme.

(Toim. huom. Verhaeghen on belgialainen psykoanalyytikko, joka on mm. kirjoittanut kriittisesti uusliberalismin vaikutuksesta paitsi arvoihin, myös siihen millaisia persoonallisuuden piirteitä arvostamme.)

– Olemme laji, jolle on ominaista auttaa toisiaan ja rakentaa yhteisöjä, joista toisista huolehditaan, mutta yhteiskunnalliset rakenteet voivat ajaa meidät kilpailemaan toisiamme vastaan. Silloin ihmisistä tulee aika yksinäisiä.

– Se on asia, josta voi olla huolissaan.

Neuropsykologi Valtonen ei osaa sanoa millä tavoin digitaalinen tietotulva ja meihin lähes kiinni kasvaneet laitteet ihmistä muuttavat. Tutkimustulokset aiheesta ovat keskenään ristiriitaisia.

– Kokonaan arvovapaata, neutraalia ja puolueetonta tutkimusta aiheesta ei ole olemassa.

Sen Valtonen vahvistaa omasta kokemuksestaan, että elävät kontaktit toisiin ihmisiin vähenevät.

– Lajinkehitys on valmistanut meidät siihen, että osaamme tulkita toisiamme aika hyvin kasvotusten. Väärinymmärrysten ja turhien loukkaantumisten riski on suurempi, kun toista ihmistä ei näe eikä kuule äänensävyjä, joihin voisi reagoida.

– Minä olen yhtä hämmentynyt kuin kaikki muutkin.

Jussi Valtonen

Helsinkiläinen kirjailija ja psykologi. Viimeistelee neuropsykologian alaan kuuluvaa väitöskirjaansa. Syntynyt 1974.

Opiskellut ja tehnyt tutkimustyötä Yhdysvalloissa.

Kaunokirjalliset teokset: Tasapainoilua 2003, Vesiseinä 2006, Siipien kantamat 2007, He eivät tiedä mitä tekevät 2014.

J.H. Erkon kirjoituskilpailun voitto vuonna 2002.

Edellinen romaani Siipien kantamat sijoittui toiseksi Tammen ja Bonnierin pohjoismaisessa romaanikilpailussa.

Kahden lapsen isä, papin poika. Soittaa kitaraa yhtyeessä Kuha.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään