KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Lehdistötalo ikuisesti

Tuula-Liina Varis
11.1.2015 14.00

Jos ei Päivi Istala olisi viestittänyt, minulta olisi jäänyt huomaamatta Hesarista juttu Kotkankatu 9:n kiinteistön muuttamisesta pieniksi asunnoiksi. Rakennushan on meidän vanha Lehdistötalo! Jutussa kerrottiin, että talon tarina paljastui, kun rakennusta alettiin purkaa sisältä päin, ja seinistä löytyi eristyksenä käytettyjä vanhoja Kommunisti-lehtiä. Paljastui? Eihän talon historia mikään salaisuus ole ikinä ollut, kaikkihan sen tiesivät. Tosin Kommunistia ei minun aikanani edes toimitettu Lehdistötalossa vaan Kuparitalossa eli Kulttuuritalossa, jonka nykyistä omistajaa en edes tiedä.

Astuin ensimmäisen kerran elämässäni Lehdistötaloon 22-vuotiaana toukokuussa 1965, kun minut oli pestattu Kansan Uutisiin kesätoimittajaksi. Asuin Wallininkujalla, työmatka oli lyhyt, mutta tuoreena hesalaisena olin ihan varma, että eksyisin matkalla. Reittiä harjoiteltiin sitten silloisen aviomiehen kanssa ensimmäistä työpäivää edeltävänä iltana, ja muistan porua vääntäen väittäneeni, etten seuraavana aamuna sitä silti osaisi. Jännitin muutenkin ihan kuollakseni ensimmäistä työpäivää, ja muistelen esittelyvaiheessa kätelleeni vahingossa kahteen kertaan silloista ay-toimittajaa Pentti Kinhaa. Kyllä hävetti! Ja ehti hävettää moni muukin moka ensimmäisten viikkojen aikana, vaikka niiden kuluessa oli itselleni tullut kristallin kirkkaaksi, mikä ammatillinen tulevaisuuteni olisi: toimittajaksi, ilman muuta. Onneni oli ylimmillään, kun sitten syksyllä minut pestattiin vakituiseksi toimittajaksi. Elämä oli yhtä sotkua, mutta ammatillinen tie näytti aukenevan selvänä edessä hamaan eläkeikään asti.

Päätoimittaja oli silloin Jorma Simpura, varapäätoimittaja Aili Mäkinen. Ulkomaanosastoa hallitsivat legendaarinen journalisti Hilkka Ahmala ja melkein yhtä legendaarinen Olavi Laine. Pari ”legendaa” istui myös kulttuuritoimituksessa: Margaretha Romberg ja Kalevi Haikara, jotka tekivät niin maineikkaan hyviä kulttuurisivuja, että sitä usein Kuparitalossa kauhisteltiin. Kotimaan osastossa peruskoulutuksestani vastasivat ihanat naiset Aiska (Aino Lehtinen) ja Jenkka (Jenny Pajunen). Muistoissa unohtumattomia ovat tietenkin Kerttu Kauniskangas eli Juorkunan Jussi ja Vappu Laine, jonka kanssa jaoin huoneen monta vuotta. Ja sitten tuli nuori kaarti: Jukka Parkkari, Markku Vainio, Pertti Jokinen, Arja-Anneli Tuominen… Vapaa-ajatkin suunniteltiin porukalla KU:n kehittämistä. Kai se vaikutti ”konspiratiiviselta” joidenkin ”vanhojen” mielestä.

”Miehet tulevat ja menevät, mutta Kansan Uutiset pysyy”, sanoin itselleni ja joskus ääneenkin.

Miten pieni lehti kykenikin pitämään yllä toimittajakunnan, jonka kokoisesta nykyisin ei edes haaveilla?

60-luvun puoliväli, kun uudet tuulet puhalsivat, oli hyvä aika tulla työntekijäksi kansandemokraattiseen liikkeeseen. Ele Aleniuksesta tuli ensin SKDL:n pääsihteeri, sitten puheenjohtaja, ja Aarne Saarinen astui SKP:n johtoon. Raskaitten osapuolivuosien aikana KU piti kriittisen ja edistyksellisen linjansa taistolaisten vehkeilyistä ja rajantakaisista kurinpalautusyrityksistä huolimatta. Olimme toimittajina ylpeitä lehdestämme, eikä syyttä.

Kotkankadun Lehdistötalossa olen viettänyt elämäni parhaimpia vuosia, vaikka yksityiselämän puolella olisi ollut minkälaista sekasortoa. ”Miehet tulevat ja menevät, mutta Kansan Uutiset pysyy”, sanoin itselleni ja joskus ääneenkin. Mutta tuli sitten lähdönkin aika – talosta, mutta ei lehdestä, niin kuin tästä palstasta näkyy.

Kansan Uutiset lähti Lehdistötalosta jo vuosikymmeniä sitten. Sen uusista toimipaikoista olen käynyt kerran Hertsikassa ja kerran Fabianinkadulla. Mutta ihmisen tajunta on kummallinen, ja omassa tajunnassani lähetän edelleen juttuni Kotkankadulle ja näen niiden päätyvän neljännen kerroksen toimitukseen, pitkän käytävän keskellä sijaitsevaan toimitussihteerin huoneeseen. Yhä minulle ovat elävää muistoa Lehdistötalon ala-aula kellokorttitelineineen ja lasikopissa istuva aina ystävällinen vanha herrasmies Niilo Väre. Asetun mielessäni yhä uutishuoneen viereiseen pikku huoneeseen, jossa istuin viimeiset työvuoteni vastakkain Jukka Parkkarin kanssa. Pöytien päässä oli nojailuun sopiva kirjahylly, ja siinä kävikin nojailijoita niin, että Jukalle selvisi, mitä on tutkiva journalismi. ”Se on sitä, että me tehdään hommia ja nuo muut tulevat tutkimaan, mitä me tehdään.”

Lehdistötalossa tehtiin muutakin journalismia kuin Kansan Uutisia. Siellä oli myös Uuden Naisen toimitus, perin tutuksi tullut sekin ja uutistoimisto DLP. Kyllä se talo edustaa merkittävää kansandemokraattisen liikkeen historiaa siinä kuin Kulttuuritalo ja Koiton talokin.

Mikään ei ole pysyvää, paitsi se, mikä pysyy ihmisessä, ja muuttuu lopulta osaksi hänen sielunmaisemaansa. Mietin usein, miten katoamattomia nämä paikat ovat, miten vahvasti ihminen itsensä niihin kiinnittää. Oma lapsuuden paikkakuntani, jolla elin vain noin puolet siitä ajasta, minkä olen elänyt täällä vieraalla maalla itäisimmässä Suomessa, on minussa yhä, ja tulee usein uniin. Kuva ei haalistu käynneillä noissa perin pohjin muuttuneissa maisemissa, päinvastoin. Muodostuu ikään kuin kaksoiskuva: jokaisen nykyisen talon, kadun, aukean alla näen sen, mitä siinä oli silloin, minun lapsuudessani.

Myös paikka, jossa on viettänyt merkittävän osan työhistoriaansa, voi säilyä osana sielunmaisemaa, tulla uniin, muodostua kaksoiskuvaksi. Niin kuin Kotkankatu 9, Lehdistötalo. Ikuisesti.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Uusia maailmoja tehdään vanhan raunioissa.

Pontus Purokuru: Meistä jää hienot rauniot

Voimakkaita eksploitatiivisia aineksia sisältävä ranskalaiselokuva Titane kerää kiitosta maailmalla.

Pimeän elokuvateatterin lattia sotkeutuu verestä – Elämää suuremmat roskaelokuvat

Demokratian aseellisen puolustamisen suurin riski on siinä, että sen ensimmäinen uhri on demokratia itse, kirjoittaa Teppo Eskelinen esseessään

Euroopan keskuspankin mandaatti on ylläpitää hintavakautta.

Keskuspankeista pitääkin puhua ja niiden tarkoitusta pohtia, jos hyvinvointi ja ympäristö kiinnostaa

Uusimmat

Katja Hänninen

Politiikan viikko: Jäivätkö muut asiat translain varjoon?

Merja Kyllönen

17 miljoonaa maakuntalennoille: ”Turvaa alueiden kehittymisen”

Lisäbudjetissa siirretään noin 30¿000 hehtaaria valtion metsiä talouskäytöstä suojelun piiriin.

Vaalikauden viimeisessä lisäbudjetissa rahaa hoitovelan purkamiseen, sähkötukeen ja metsien suojeluun

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
02

Kuluvalla viikolla on yksi selkeästi tärkein asia eduskunnassa

 
03

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
04

Kiky-sopimus täyttää seitsemän vuotta – keskituloinen duunari maksanut tuhat euroa työnantajalle kuuluneita maksuja

 
05

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Eläinlääkärikulut huomioitava toimeentulotuessa, Anna Kontula esittää

02.02.2023

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

02.02.2023

Puolueiden talousohjelmat kertovat ideologian paluusta politiikkaan – saadaanko uutta hallitusta näillä eväillä edes heinähelteillä?

02.02.2023

Kokoomuksen etumatka puolittui kahdessa kuukaudessa Ylen mittauksissa

02.02.2023

Etätyö yleistyy ja ilmaistyö uuvuttaa – Lohikoski ja Myllykoski päivittäisivät työlainsäädäntöä

01.02.2023

Eduskunta hyväksyi translain äänin 113–69

01.02.2023

SDP torjuu leikkaukset, luottaa sopeutuksessa tulevaisuusinvestointeihin ja veropohjan tiivistämiseen

01.02.2023

”Suomen etu” – Kokoomuksesta toivotetaan vasemmistoliitto oppositioon

01.02.2023

Kansanedustajan mielestä kaupan palkalla on vaikea tulla toimeen: ”Entisenä myyjänä ymmärrän”

01.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään