”Siis meillä on tällä hetkellä kiristävä finanssipolitiikka, siitä ei pääse yli eikä ympäri, ja me olemme hyvin tietoisia siitä, että se myös sitten kutistaa kasvua lyhyellä tähtäimellä”, myönsi valtiovarainministeri Alexander Stubb tiistaina eduskunnassa, kun lähetekeskustelussa oli lisäbudjetti.
Jos Stubb olisi vastannut eduskuntakyselyyn, vastaus olisi alkanut kutakuinkin niin, että hallitus on tietoinen talouskurin haitallisista vaikutuksista, mutta ei välitä niistä. Tämä ilmenee muun muassa siitä, että osin kiristävän finanssipolitiikan takia työttömyyden ennustetaan ensi vuonna olevan Suomessa korkeammalla tasolla kuin koskaan ennen tällä vuosituhannella.
Hallitus jatkaa linjallaan, vaikka koko ajan kasvava joukko talousasiantuntijoita varoittaa kuripolitiikan tuhoisuudesta.
Taustalla oli ajatus niin sanotusta luottamuskeijusta.
Varsinkin kokoomus rinnastaa virheellisesti velkaantumisen elvytykseen ja sanoo, ettei se ole tuottanut tuloksia. Ylen MOT-ohjelmassa maanantaina haastatellut Euroopan huippuyliopistojen talousprofessorit kuitenkin osoittivat, että finanssikriisin alkumetreillä 2008 harjoitettu elvytyspolitiikka toimi.
Äkkikäänne tuli jo vuonna 2010. Eurooppalaiset päättäjät alkoivat vaatia julkisten menojen leikkaamista. MOT:n mukaan taustalla oli huhtikuussa 2010 järjestetty euromaiden kokous, jossa taloustieteilijä Alberto Alesina esitti yllättävän tutkimustuloksen: julkisten menojen leikkaus ei heikennäkään talouskasvua vaan vahvistaa sitä. Taustalla oli ajatus niin sanotusta luottamuskeijusta: yritysmaailmassa syntyy luottamus talouteen jos talouskuriohjelma on uskottava.
Talouskuria on nyt harjoitettu viisi vuotta. Se on johtanut työttömyyden kasvuun ja talouskasvun pysähtymiseen useaksi vuodeksi. Säästäessään Eurooppa on aiheuttanut itse itselleen katastrofin. Useilla talouskuria harjoittaneilla euromailla on nyt enemmän velkaa kuin ennen säästökuuria, MOT:n haastattelemat professorit totesivat.
Talousprofessorit arvostelevat Alesinan teoriaa, mutta Suomessa valtiovarainministeriön virkamiehet ovat uskoneet siihen lujasti – ja niin myös valtiovarainministeri Stubb.
– Sehän on ilman muuta selvää, että taloustieteilijöitä on moneen. On oikealla, vasemmalla, on keskellä, ylhäällä, alhaalla, on liberaalia, on konservatiivia, on suunnitelmataloutta, on markkinaliberaalia ja niin edes päin, Stubb vastasi MOT:n kysymykseen siitä, millaiseen taloustieteelliseen ajatukseen pohjaa suositus julkisten menojen leikkaamisesta taantumassa.
Perimmiltään ongelma ei tietenkään ole Suomi eivätkä VM:n virkamiehet, vaan euro – sen pelisäännöt, joista on tullut kuristava ja kurjistava kahle.
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi