Kokoomus ja muut porvarit yrittävät jatkuvasti tuoda esiin sote-malleja, jotka edistävät palvelujen ulkoistamista. On todella syytä olla varovainen ja kriittinen suhteessa tällaisiin ehdotuksiin. Samalla voidaan käyttää tilaisuutta hyväksi ja tuoda esiin todellisia ja palveluja parantavia ehdotuksia.
Uuden asiantuntijatyöryhmän sote-ehdotus sisältää hyviäkin elementtejä kuten itsehallintoalueiden perustaminen ja maakuntaliittojen ja muunkin aluehallinnon liittäminen niihin. Se on myös yhteneväinen vasemmistoliiton puoluehallituksen alkuvuoden kannanoton kanssa.
Tämä ehdotus on hyvä vain niin kauan kuin se ei syö meidän itsenäisiä kuntiamme niin, ettei se korvaa niitä ja tapa lähidemokratiaa. Niin voi käydä, jos näihin alueisiin liitetään sekä perusterveydenhoitoa että sosiaalihuoltoa. Kunnille jää silloin vain koulutus suurempana toimialana, ja sitäkin ollaan supistamassa. Ainakin lukiot ollaan viemässä pois kunnilta.
Vanhustenhuolto toimii tehokkaimmin pienessä kunnassa.
Toisin sanoen: jos perustetaan 19 itsehallintoaluetta, meillä on pian vain 19 kuntaa, ja jos perustetaan viisi aluetta, niin meillä on pian vain viisi kuntaa koko Suomessa.
Vanhustenhuolto ei tarvitse koko vanhan Vaasan lääniä kattavaa aluetta toimiakseen hyvin. Vanhustenhuolto toimii tehokkaimmin pienessä, vaikkapa 800 asukkaan kunnassa. Perusterveydenhuolto taas on tehokkaimmillaan 5 000–15 000 asukkaan kunnassa.
Perusterveydenhoito ja sosiaalihuolto on säilytettävä kunnissa. Jos palvelut säilytetään, julkisina on helppo tehostaa digitaalitoimintoja ja kytkeä niitä yhteen. Meidän ei sovi edistää palvelujen ulkoistamista hyväksymällä toimintojen jakamista päätöstasoon ja tuotantotasoon.
Itsehallintoalue voi toimia kustannustehokkaasti vain jos se pystyy itsenäisesti päättämään budjetistaan. Siitä se päättää itsenäisesti, jos sillä on oma verotusoikeus. Myönnän että yksikanavainen rahoitus progressiivisen valtionverotuksen kautta toisi tasa-arvoisen verotuksen kannalta parannuksia, mutta liian keskitetty systeemi johtaa aina kriisitilanteissa lähipalvelujen supistuksiin. Tämä taas heikentää oikeudenmukaisuutta ja lisää maksujen käyttöä ja yksityistämistä palveluntarjonnassa.
Suosittelen rahoituksessa samaa systeemiä kuin Ruotsissa, mutta en perusterveydenhuollossa.