KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Ympäristön muuttuminen ajaa aseellisiin konflikteihin

Ilmastonmuutos aiheuttaa edetessään tulvia, kuivuutta ja muita sään vaihteluita. Tulva koetteli Dimapuria Intiassa lokakuun alussa.

Ilmastonmuutos aiheuttaa edetessään tulvia, kuivuutta ja muita sään vaihteluita. Tulva koetteli Dimapuria Intiassa lokakuun alussa. Kuva: Lehtikuva/Str

Antero Honkasalo
7.11.2015 16.01

Ilmastopolitiikan yhteys turvallisuuspolitiikkaan on jäänyt ohueksi niin kansallisella kuin EU-tasollakin. Asevarustelua ei juuri käsitellä muillakaan ympäristöpolitiikan areenoilla. Viranomaiset korkeintaan huomioivat sotaharjoitusten ja sotilaslentojen aiheuttamaan melun puolustusvoimien toiminnassa.

Pentagonin ja Naton skenaarioissa ilmastonmuutos aiheuttaa poliittisia levottomuuksia ja aseellisia konflikteja ja pakolaisvirtoja. Näitä ennakoidaan lähinnä sotilaallisten strategioiden kehittämisen kannalta.

Ilmastonmuutoksen ja turvallisuuspolitiikan yhteydet vaikuttavat jo taustalla monissa alueellisissa kriiseissä. Syyrian sodan eräänä syynä on pidetty alueella vallinnutta kuivuutta, joka ajoi köyhää väestöä ahdinkoon.

ILMOITUS
ILMOITUS
Hävittämällä pilvipeite voitaisiin tuottaa pitkällisiä kuivia kausia satojen tuhoamiseksi.

Ilmastonmuutos aiheuttaa edetessään erityisesti kehitysmaissa tulvia, kuivuutta ja muita sään vaihteluita. Näitä muutoksia ei pystytä enää kokonaan estämään. Ne heikentävät satoja ja elämisen perusedellytyksiä ja siten nostavat ruuan ja energian hintoja.

Väkivaltaisia poliittisia kansannousuja, suuria määriä epätoivoisia siirtolaisia ja pahoja uusia epidemioita nähdään kiihtyvään tahtiin. Väestönkasvu Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa pahentaa tilannetta.

Resurssisodat ovat jo sisältäneet luonnonvarojen haltuunoton lisäksi siviiliväestön tuhoamista. Luonnonvarojen, vesivarojen ja viljelyalueiden haltuunoton varmistamiseksi väestöä ei vain terrorisoida ja ajeta pois kotiseuduiltaan pakolaisiksi, vaan ryhdytään järjestelmällisesti tappamaan. Mitä vähemmän ihmisiä, sitä enemmän siirtyy luonnonvaroja jäljelle jääville.

Ilmastonmuutos, maaperän köyhtyminen, makean veden puute ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen alkavat esiintyä yhä
useammin turvallisuusriskien taustatekijänä jo ennen kuin itse luonnonjärjestelmien toimintakyky häiriintyy tai ne romahtavat.

Ilmastopolitiikan toteuttaminen voi myös johtaa tulevaisuudessa kansainvälisellä tasolla niin voimakkaisiin ristiriitoihin, että niitä ryhdytään ratkomaan aseellisin keinoin. Teollisuusmaat voivat katsoa, että sitova kansainvälinen tiukka säätely on välttämätöntä, mutta monet kehitysmaat eivät suostu näihin ehtoihin. Onkin mahdollista, että nämä maat saatetaan pakottaa aseellisella voimalla uhaten noudattamaan tavoitteita.

Tällöin voidaan puhua rauhaan pakottamisen ohella myös ilmastopolitiikkaan pakottamisesta.

Ilmastotutkija James Hansen ja monet ympäristöjärjestöt ovat esittäneet, että hiilen tuotanto pitäisi lopettaa ja jättää hiili maahan. Mikäli tämä olisi ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta välttämätön toimenpide, voisi syntyä tilanne, jossa fossiilisia luonnonvaroja omistavat maat pakotetaan aseellisesti jättämään nämä varat hyödyntämättä. Vapaaehtoisesti he sitä tuskin tekevät.

Aseellisia konflikteja saattaa syntyä, jos joudutaan ilmastopolitiikassa säätelemään keinotekoisesti koko ilmakehää. Tätäkin mahdollisuutta jo tutkitaan. Voitaisiinko ampua taivaalle nanopeilejä heijastamaan auringonvalo takaisin avaruuteen tai sumuttaa niin paljon rikkidioksidia ilmakehään, että lämpötilat maan pinnalla laskisivat?

Kuka saisi päättää ilmaston muokkaamisesta? Pystyisikö YK koskaan saamaan tarvittavaa päätöstä aikaan, ja lähtisikö joku suurvalta silloin yksipuolisiin toimiin muista välittämättä?

Ilmastoa voidaan muokata myös sotilaallisiin tarkoituksiin. Vihollisen alueelle voidaan saada aikaan pitkään jatkuvia sateita, jotka tuhoavat sadon ja aiheuttavat tulvia. Vastaavasti hävittämällä pilvipeite voitaisiin tuottaa pitkällisiä kuivia kausia satojen tuhoamiseksi tai maan kiertoradalle asetettavalla laserilla pyyhkiä laajoja maa-alueita ja polttaa niiltä pois kasvillisuus. Tuhka- ja rikkidioksidipilvillä voitaisiin pyrkiä aikaansaamaan pitkiä kylmiä kausia.

Ilmastonmuutosta sodankäynnin keinona rajoittaa kuitenkin se, että vaikutusten rajaaminen juuri haluttuun kohteeseen on vaikeaa. Näitä keinoja on jo Yhdysvaltojen asevoimien piirissä aika ajoin pohdittu.

Jotkut luonnonsuojelijat ovat pitäneet sotia, luonnonkatastrofeja ja epidemioita tervetulleina, koska ne vähentävät ihmisten määrää. He näkevät väestönkasvun ja siihen liittyvän luonnonvarojen kulutuksen vakavana elämää uhkaavana tekijänä. Ratkaisuksi esitetään ihmisten määrän oleellinen vähentäminen. Heidän kohdallaan termi ekofasisti on kuvaava, vaikka he esittäisivät mielipiteensä provokatorisessa mielessä.

Natsismin ideologiassa rotuopilla ja biolo-gialla oli keskeinen merkitys. Kansallissosialistisessa puolueessa ympäristönsuojelua ajavat henkilöt saivat saivat aikaan sen, että Saksa sääti vuonna 1935 luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulait. Ne asettivat pitemmälle meneviä suojelutavoitteita kuin muiden maiden lainsäädäntö. Samoin perustettiin luonnonsuojelualueita, ja kehitettiin ekologisia tapoja hoitaa metsiä ja maataloutta.

Hitlerin Saksassa väestönkasvukin nähtiin ratkaisua vaativana poliittisena ongelmana. Kyse ei ollut väestönkasvusta, vaan siitä, että alempiarvoiset ja heikot rodut veivät elintilaa korkeimmilta roduilta. Tuhoamalla alempiarvoisia rotuja ja jalostamalla arjalaisia natsit halusivat nopeuttaa luonnonvalinnan prosessia ja saada lisää elintilaa niille, joille se heidän mukaansa jo biologisista syistä kuului.

Ekofasistisilla ajatuksilla on ympäristöpoliittisessa keskustelussa vähäinen merkitys, ja niihin on suhtauduttu lähinnä kauhistuneesti kummeksuen ja paheksuen. Toisaalta Greenpeacen vastustajat ovat yrittäneet leimata järjestön ekofasistiseksi radikaalien toimintatapojen takia.

Tällä hetkellä elintilaa hankitaan pääasiassa kaupallisin keinoin. Kiina ja Saudi-Arabia hankkivat viljelymaata vuokraamalla Afrikasta.

Mutta miten käy, jos luonnonvarat eivät millään riitä kaikille? Ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa. Jo nyt ylikulutamme uusiutuvia luonnonvaroja ja tuhoamme luonnonjärjestelmiä.

Olisiko mahdollista, että ympäristökriisien edelleen kärjistyessä alettaisiin monissa maissa tuntea vetoa ekofasistisia ajatuksia kohtaan? Tai ainakin ryhdyttäisiin jälleen biologisin ja ekologisin perustein pohtimaan kenellä on oikeus elintilaan ja kenellä ei. Ja jopa kenet pitää ekologisista syistä tuhota.

Vuonna 1987 julkaistu Brundtlandin komitean Yhteinen tulevaisuutemme -mietintö käsitteli aseistariisuntaa osana kestävää kehitystä. Se näki asevarustelun ympäristön kannalta vaarallisena ja tuhoisana luonnonvarojen tuhlauksena. Tähän näkemykseen tulisi palata ja nostaa paljon nykyistä voimakkaammin turvallisuuskysymykset kestävän kehityksen politiikan areenalle.

Ydinaseet ovat edelleen saman suuruusluokan uhka ympäristölle kuin ilmastonmuutos. Erityisen pelottavia näkymiä ne avaavat yhdessä.

Kirjoittaja on emeritusprofessori ja ympäristöneuvos.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

Suomessa on paljon ihmisiä, joilla työkyky ei riitä kokoaikaiseen työskentelyyn, muistuttaa kansanedustaja Laura Meriluoto.

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

Tänään eduskunnassa puhutaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään