KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Mono, tono, sono, mino

Pirjo Hämäläinen
16.11.2015 18.10

Kun natsit miehittivät toukokuussa1940 Belgian, jalkaväkeen kutsuttu sarjakuvataiteilija Hergé oli Ranskan puolella sairaalassa. Hergé olisi voinut paeta Lontooseen, missä Tintin edesottamukset olivat tuottaneet roimasti rahaa, mutta rojalistina hän totteli Leopold III:n kehotuksia ja paineli kotimaataan kohti.

Belgialaiset Leopoldit herättävät ikäviä assosiaatioita ja myös Leopold III tärväsi maineensa liian läheisellä yhteistyöllä natsien kanssa. Sodan jälkeen hänellä ei ollut enää valtaistuinta, jolle palata.

Lokakuussa 1940 Le Soir -lehden lastenliitteessä marssi töyhtöpäinen nuori mies Tintti ja perässä läähätti innokas koira Milou. Parivaljakko oli valmiina palvelemaan natseja.

Jos maan nimenä on vaikkapa Suomi, syntyy helposti käsitys, että siellä asuu vain suomenkielisiä suomalaisia.

Hergén inspiraatiolle miehitysolot tekivät hyvää ja natsien suojeluksessa ilmestyi sellaisia Tintti-klassikoita kuin Kultasaksinen rapu ja Yksisarvisen salaisuus.

Nokkelan töyhtöpään harharetket päättyivät syksyllä 1944, jolloin liittoutuneet ampuivat kaikki Le Soirin toimittajat. Joukkoteloitus kuulostaa hurjalta, mutta näin väittää Daniel Rydén kömmähdyksiä ruotivassa kirjassaan Maailmassa on virhe (Atena 2014).

Hergéä ei ammuttu, vaikka vastarintaliike huusi kostoa ja vasemmistolehti La Patrie julkaisi sarjakuvan ”Tintin seikkailut natsien kanssa”. Tintti ja kapteeni Haddock hyppivät siinä riemusta vapauduttuaan natsi-Hergén kuristusotteesta.

Sarjakuvataiteilijan saattoi pelastaa vuonna 1939 julkaistu Kuningas Ottokarin valtikka, Tintti-albumi, jossa Bordurian fasistihallinto ottaa komentoonsa rauhallisen Sylvadian.

Borduriassa puhutaan borduuria, mutta näytteitä sen sanastosta Hergé tarjoaa niukasti. ”Mänhir” on joka tapauksessa herra, ”opernska” ooppera, ”platz” tori ja ”zservis” palvelu. Mussolini ja Hitler lyövät kättä Müsstlerissä, Teräskaartin johtajassa.

Sylvadian kieli sylvaadi perustuu tutkijoiden mukaan maroliin, Hergén isoäidin puhumaan hollannin murteeseen: ”Könikstz eszt güdd” (Kuningas on hyvä) ja ”Dan dzetronn eszt ervöh” (Sitten valtaistuin on häntä varten).

Kukaan ei käytä todellisessa elämässä borduuria tai sylvaadia, mutta intiaanikieliin pohjautuva klingon on erkaantunut kauas Star Trekin avaruusmaailmasta. Klingoniksi voi tehdä Google-hakuja ja kääntää vaikkapa Shakespearen näytelmiä.

Televisiosarjojen hauskimpiin jaksoihin kuuluu Frasierin Star Mitzvah, jossa radiopsykiatri leveilee poikansa bar mitsva -juhlassa heprean taidoillaan. Tekstin kääntäjällä on valitettavasti kana kynittävänä ja niin liikuttunut Frasier pitää puheensa klingoniksi.

Keinotekoiset kielet pohjautuvat usein romaaniseen sanastoon, mutta budinos on yhdistelmä udmurtia, viroa, unkaria, maria, mansia, mordvaa ja – totta tosiaan – suomea.

Udmurtian etnofuturistien luoma budinos on saanut nimensä Herodotokselta, jonka historiateos mainitsee Donin takana asuvat helonit ja paimentolaiskansa budinit. Omaleimaisuutta janoavat udmurttiälyköt pitävät budineita esivanhempinaan ja budinosta kantauralin rekonstruktiona.

Miltä ”ugrien esperanto” sitten kuulostaa? Otetaan esimerkiksi lukusanat yhdestä kymmeneen: ikte, kjakte, kolme, nelje, vite, kute, sncheme, kande, inde, kime. Ja suomalainen tai kukaties japanilainen sävy on myös omistuspronomineissa: mono, tono, sono, mino, tino, sodo .

Suomea sivuava russenorsk luetaan puolestaan pidginkieliin, jotka ovat syntyneet satunnaisesta tarpeesta. Kun Norjan kalastajat ja Venäjän kauppamiehet kohtasivat pohjan perillä, he kommunikoivat koruttomalla sekakielellä: ”Moja på tvoja” (Puhun kieltäsi), ”Kak pris?” (Mikä on hinta) ja ”Mangeli kosta?” (Mitä maksaa).

Vallankumous katkaisi kalabisneksen ja samalla hauska russenorsk vajosi historian hetteeseen.

Myös esperantolla on venäläiset juuret, sillä sen luoja, juutalainen Lazar Zamenhof syntyi vuonna 1859 keisarikunnan länsilaidalla Liettuassa ja opiskeli lääketiedettä Moskovassa.

Zamenhof määritteli itsensä ihmiskunnan jäseneksi ja halusi luoda neutraalin kielen, joka yhdistäisi kansat ja toisi maan päälle rauhan. Kansallisista tunnuksista, vieläpä nimistöstä, oli niin ikään päästävä eroon. Jos maan nimenä on vaikkapa Suomi, syntyy helposti käsitys, että siellä asuu vain suomenkielisiä suomalaisia.

Ongelma on laaja, mutta oman tulkintani mukaan ainakaan Yhdysvalloissa, Alankomaissa, Belgiassa, Itävallassa, Norsunluurannikolla, Liberiassa, Pakistanissa ja Australiassa maan nimellä ja kielioloilla ei ole yhteyttä.

Toisaalta esperantosta kaavailtiin Moresnetin virallista kieltä, mutta Versaillesin rauhansopimuksessa tämä minivaltio liitettiin Belgiaan ja sen sadan vuoden yksinäisyys oli ohitse.

Esperantoa, rauhan ja toivon kieltä, ovat puhuneet kirjailijamammutti Leo Tolstoi, TPSL:n kansanedustaja Tyyne Leivo-Larsson ja muusikko M. A. Numminen, jolla oli koulussa pakkoesperanto.

Henkilökohtainen esperantohistoriani alkoi yhtä lailla koulusta. Multahovin kansakoulun oppilaat tilasivat kuusijuhlan pukinkonttiin joko Poikien omaa kirjaa tai Tyttöjen omaa kirjaa, ja vähintäänkin tytöt perehtyivät tätä kautta esperanton alkeisiin.

Pelkkää suomea kimittävälle kymmenvuotiaalle romaanis-slaavilainen esperanto oli turhan hankalaa, joten heti loppiaisen jälkeen harrastukseni alkoi hyytyä.

Tällä erää tiedän aiheesta kuitenkin enemmän, sillä raumalainen Tuomo Grundström lähetti minulle toimittamansa artikkelikokoelman Tohtori Zamenhof ja kansainvälinen kieli (2011).

Olen kertonut näillä palstoilla, millaisia sydänsuruja samainen Tuomo minulle varhaisessa teini-iässä tuotti. Minä halusin Tuomon kirjekaveriksi, mutta sain vastaukseksi virallisen postikortin, jossa luki: ”Kirje seuraa korttia niin kuin kesä seuraa talvea.”

Vuodenajat vaihtuivat kymmeniä kertoja, mutta Tuomosta ei kuulunut hiiskaustakaan. Ja sitten, yhtäkkiä, kesken vasemmistoliiton puoluekokouksen vilkaisin nimilistaa ja tajusin, että Tuomo istui salissa.

Käsitykseni Raumasta on nyt muuttunut, sillä se ei olekaan mikä tahansa pitsikylä, vaan esperanton suomalainen pääkaupunki. Kaikki maailman esperantistit tuntevat Rauman manifestin, raumismon aatteen ja ehkä myös Tuomo Grundströmin, Studrondo en Rauman johtajan.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään