KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Musta maa varoittaa Hitlerin ideologian lumosta

Timothy Snyderin kirjan nimi Musta maa viittaa selvästi Ukrainan mustaan multaan, johon holokaustin alkaessa ammuttiin ja upotettiin suoraan joukkohautoihin satoja tuhansia juutalaisia.

Kalevi Suomela
27.11.2015 14.00

Samalla mustalla mullalla oli tärkeä osa Hitlerin Lebensraum-suunnitelmassa saksalaisten vilja-aittana.

Snyderin mielestä holokaustia, sen arkkitehtia ja sen ideologiaa ei ole syytä unohtaa. Sillä on tärkeä sanoma, varoitus, tämän päivän ihmisille. Sama mielettömyys voi jossakin muodossa toistua, ellei ihmiskunta ole valppaana. Snyderin kirjan ja hänen ajatustensa asettamiseksi paikalleen on kuitenkin syytä aloittaa taustoista.

Melko yleinen käsitys ensimmäisen maailmansodan syttymisen syystä on, että se johtui Saksan militarismista. Ajatus ei ole kokonaan perää vailla kun vielä muistetaan, että Saksan keisarikunta oli nuori valtio, joka oli syntynyt vuonna 1871 Preussin Ranskaa vastaa käymän sodan seurauksena. Eurooppalaisessa suurvaltapolitiikassa kolonialismi oli päivän sana, johon Saksa kyllä ehti mukaan, muttei ehkä mielestään tarpeeksi voimallisesti.

ILMOITUS
ILMOITUS
Tekee mieli sanoa, että jos tänä talvena aiot lukea yhden tietokirjan, valitse siksi kirjaksi Timothy Snyderin Musta maa.

Mutta militaristisia olivat muutkin Euroopan suurvallat vallankin, jos asiaa arvioidaan asevarustelun perusteella. Asevarustelua kiihdytti kaikissa maissa – Ranska, Venäjä, Itävalta-Unkari ja Iso-Britannia mukaan lukien – ajan nopea teollinen kehitys. Asevarustelun kannalta oleellista oli erityisesti rautateiden ja entistä tehokkaampien konetuliaseiden, muun muassa konekiväärien ja tykkien, kehitys.

Ydinajatuksena voimatasapaino

Oma osansa kilpavarustelun syntymisessä oli valtionhallintojen ja ennen kaikkea diplomatian byrokratisoitumisella ja ammatillistumisella. Englantilainen Cristopher Clark julkaisi oivallisen ja hyvin dokumentoidun kirjan ensimmäisen maailmansodan syttymisen syistä vuonna 2014 eli sata vuotta tapahtuneen jälkeen.

Kirja kertoo miten kaikkien Euroopan suurvaltojen ulkoministeriöissä ja armeijoiden esikunnissa kytättiin toisten maiden varustautumista. Harjoitettiin pelote- ja liittoutumisdiplomatiaa. Sen ydinajatus on voimatasapaino, mikä ei tietenkään koskaan olekaan varsinaista rauhanpolitiikkaa, vaikka se usein halutaan sellaisena nähdä. Melkein jokaisessa maassa pyöriteltiin kuitenkin myös ajatusta, että kilpailijat olisi lyötävä ennen kuin ne tulevat liian vahvoiksi.

Clarkin kirjan keskeinen teesi onkin, että varsinaisesti kukaan ei halunnut sotaa,siihen ajauduttiin. Siitä tulee kirjan nimi Sleepwalkers, Unissakävelijät. Tapahtumat riistäytyivät käsistä kun serbinationalismin ja Itävalta-Unkarin kunniantunnot joutuivat vastakkain Sarajevon onnettomien laukausten seurauksena.

Toisen maailmansodan syttymisen syistä ei ole läheskään samanlaista epätietoisuutta: sodan aloitti Saksa, nimenomaan Hitlerin Saksa. Yleisesti ajatellaan, että Hitler oli revansisti, joka nojasi Saksan kansan laajasti jakamiin tuntoihin, että Saksaa oli Versaillesin rauhanteossa nöyryytetty epäoikeudenmukaisesti. Se vaati oikaisua. Niinpä toinen maailmansota usein nähdäänkin tavallaan ensimmäisen maailmansodan luonnollisena jatkeena.

Timothy Snyderin tuore kirja Musta maa ei kiistä tuota näkökulmaa, mutta hän porautuu miettimään, mitkä olivat sodan motiivit nimenomaan Hitlerin ajatuksissa. Niissä sotaan ryhtymisen motiivit poikkeavat oleellisesti siitä, miten asia yleensä nähdään. Hitlerin ajatuksissa kyse ei ollut mistään tavanomaisesta nationalismista, ei kansakunnasta eikä valtiosta, vaan rodusta.

Katse kohti Ukrainaa ja itää

Hitlerin maailmassa saksalaiset olivat herrarotu, jolla oli itsestään selvä ja luonnollinen oikeus taistella itselleen asema maailman valtiaina. Rotujen hierarkiassa juutalaiset puolestaan olivat Hitlerille epärotu, joka yleisinhimillisessä humanismissaan ja muussa kieroudessaan oli kansainvälinen salaliitto, jonka tärkeimpänä tehtävänä oli estää saksalaisen rodun nousu maailmassa sille kuuluvaan hallitsevaan asemaan.

Hitler ei ollut lähtökohtaisesti kiinnostunut Saksan ensimmäisessä maailmansodassa menettämien merentakaisten siirtomaiden takaisin saamisesta ja mahdollisesta laajentamisesta. Hänen kolonialistinen katseensa oli alun alkujaankin suuntautunut itään. Siellä oli hyvää viljavaa maata, esimerkiksi Ukrainan mustaa multaa. Siellä oli myös alempiarvoinen slaavilainen rotu, jonka luonnollinen tehtävä oli palvella saksalaisten alaisuudessa oikeudettomina työläisinä. Tästä kaikesta muodostui Hitlerille toinen hänen tärkeistä sodan motiiveistaan: Lebensraum, elintila.

Idässä oli Hitlerin haastavana mielikuvana myös judeo-bolshevistinen Neuvostoliitto, joka samoin kuin amerikkalainen kapitalismi edusti ja piti yllä maailmanlaajuista juutalaisten salaliittoa. Sen tuhoaminen, sodan edetessä lopulta aivan kirjaimellisesti, oli Hitlerin toinen sodan päämäärä: holokausti, juutalaisten joukkotuhonta.

Snyder kertoo, miten Hitler usean vuoden ajan ennen vuotta 1939 yritti saada puolalaiset mukaansa Neuvostoliittoa vastaan tehtävään hyökkäykseen ja yhteiseen juutalaisten karkotusta tai tuhoamista tarkoittavaan politiikkaan. Kun Puola ei suostunut siihen sovinnolla, Hitler päätti syksyllä 1939 aloittaa kolonialistisen projektinsa ilman Puolan myötävaikutusta. Sitä ennen hän oli konventionaalisemmin keinoin laajentanut Saksan valtakuntaa Tshekkoslovakiaan ja Itävaltaan.

Viime kädessä siis Neuvostoliittoa vastaan suuntautuvan operaationsa Hitler pohjusti vuonna 1939 nerokkaasti Molotov-Ribbentrop -sopimuksella, jolla hän teki Stalinista liittolaisen Puolan jaossa ja lupasi samalla Baltian maat ja Suomen Neuvostoliiton nautinta-alueiksi. Hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi kesäkuussa 1941. Eli se, että Iso-Britannia ja Ranska olivat Hitlerin Puolaan hyökkäämisen takia julistaneet Saksalle sodan, ei saanut Hitleriä perääntymään alkuperäisestä käsikirjoituksestaan.

Karmeaa luettavaa

Snyderin kertomus Itä-Euroopan sodasta, sen kolonialismista ja ennen kaikkea siihen oleellisesti sisältyneestä holokaustista, on karmeaa luettavaa. Sen todenperäisyyttä ei kannata epäillä. Snyder pohjaa kertomansa valtavaan määrään ensi käden tietoa.

Sitä sosiologiaa, joka sai saksalaiset laajoin joukoin uskomaan Hitlerin ideologiaan ja seuraamaan itseään, Snyder ei ehkä pohdi riittävän syvällisesti. Aineellisen perustan hän kuitenkin näkee, kuten monet muutkin, 1920 – 30 -lukujen vaihteen lamassa.

Tästä tematiikasta nousee lopulta Snyderin kirjan oleellisin viesti, joka tekee kirjasta äärimmäisen ajankohtaisen. Alkuteoksen alaotsikko on Holocaust as History and Warning, siis holokausti historiana ja varoituksena (mikä on suomennettu epäonnistuneesti). Snyder kysyy, onko tämän päivän maailmantilanteessa, ehkä erityisesti juuri Euroopan tilanteessa, tekijöitä, jotka antavat aiheen pelätä, että ihmiset voisivat joutua uudelleen Hitlerin mielettömän ideologian – tai jonkin sen muunnoksen – lumoihin.

Snyder ei ole ainoa, joka tämän päivän populistien islamofobian ja Putinin homofobian aikakaudella esittää tuon kysymyksen, mutta hänen kirjastaan se nousee poikkeuksellisen perusteltuna. Taustana vaaralle Snyder pohtii niiden demograafisten ongelmien mahdollisuutta, kuivuutta, matalien maa-alueiden jäämistä veden alle, nälänhätää, valtavia ihmisjoukkojen vaelluksia jne., joita voi syntyä, ellei maapallon ilmaston lämpenemistä saada kansainvälisin sopimuksin kuriin.

Tekee mieli sanoa, että jos tänä talvena aiot lukea yhden tietokirjan, valitse siksi kirjaksi Timothy Snyderin Musta maa. Sen herättämät kysymykset ovat elintärkeitä.

Timothy Snyder on vuonna 1969 syntynyt amerikkalainen historioitsija, joka on väitellyt Oxfordissa Englannissa ja ollut vieraileva professori Viinissä, Pariisissa ja Varsovassa. Hänellä on nyt professuuri Harvardissa.

Timothy SnyderMusta maa – holokausti, tapahtumat, opetuksetsuomennos Antero HelasvuoSiltala 2015, 442 s.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään