KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Yhteiskuntarakenteen muutos näkyy vasemmistoliiton kannatuksessa

Vaalikampanjassa ei enää riitä, että vain vanhat äänestäjät aktivoidaan äänestämään. Kuvassa on meneillään vuoden 2007 eduskuntavaalien ennakkoäänestys Myllypuron lehtilukusalissa Helsingissä.

Vaalikampanjassa ei enää riitä, että vain vanhat äänestäjät aktivoidaan äänestämään. Kuvassa on meneillään vuoden 2007 eduskuntavaalien ennakkoäänestys Myllypuron lehtilukusalissa Helsingissä. Kuva: Jarmo Lintunen

Jukka Pietiläinen
14.2.2016 14.00

Horisontti

Vasemmistoliiton kannatus on ollut laskeva lähes koko puolueen olemassaoloajan. Vuoden 1995 eduskuntavaalien 11 prosentista on päädytty vuoden 2015 vaalien noin seitsemään prosenttiin.

Samalla on käynnissä toinen kehitys, jota ei usein ole huomattu: vasemmistoliiton kannattajat ovat suurelta osin toisenlaisia kuin ennen. Vasemmistoliitto on menettänyt kannattajia työväestön piirissä, mutta saanut samalla uusia kannattajia paremmin koulutetun väestön keskuudessa.

Tämä kehitys on yhteydessä yhteiskunnan muuttumiseen. Esimerkiksi ammattirakenteen muutos on ollut raju: rakennus-, prosessi- ja muissa työläisammateissa työskenteli vuonna 1995 lähes puolet (46 %) väestöstä, kun vuonna 2014 niissä oli enää neljännes työtätekevistä (26 %). Samalla asiantuntija-ammateissa työskentely on muuttunut epävarmemmaksi ja proletarisoitunut. Muissa asiantuntija-, ja palvelu- ja myyntityössä toimivien osuus on pysynyt suurin piirtein entisenä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vasemmistoliiton kannattajat ovat suurelta osin toisenlaisia kuin ennen.

Vasemmistoliiton alueellinen kannatus on siirtynyt pohjoisen vahvoilta alueilta etelään ja teollisuuspaikkakunnilta ja työväenluokkaisista kaupunginosista keskiluokkaisiin kaupunginosiin, joissa vasemmistoliiton ohella vihreiden kannatus on suurta. Hyvä esimerkki tästä on Helsinki, jossa vuonna 2003 vasemmistoliiton parhaita alueita olivat Kumpula (13,5 %) ja Jakomäki A (13,0 %) ja kymmenen parhaan alueen joukossa oli myös alueita Kontulasta ja Herttoniemestä.

Vuonna 2015 paras alue oli edelleen Kumpula, mutta kokonaan toista luokkaa olevalla kannatuksella (24,1 %). Kymmenen parasta aluetta olivat kaikki Kalliosta Kumpulaan olevalla alueella ja myös Suomenlinna kuului niihin. Jakomäessä kannatus oli laskenut (10,3 %).

Vuonna 2015 vasemmistoliiton kymmenen parasta äänestysaluetta Helsingissä olivat niitä, joissa kannatus ylitti 19 prosenttia, ja joissa vihreiden kannatus oli vähintään 25 prosenttia. Vuonna 2003 parhaiden äänestysalueiden joukkoon pääsi jo 12,1 prosentin kannatuksella eikä vihreiden kannatus ylittänyt millään näistä alueista 20,4:ää prosenttia.

Helsingissä vasemmistoliiton kannatus on kasvanut vuosien 1999 ja 2003 noin seitsemästä prosentista vuosien 2011 ja 2015 noin kymmeneen, ja kansanedustajien määrä yhdestä kahteen.

Helsinki ei tietysti ole koko Suomi, mutta samanlainen kannatuksen kehitys on ollut käynnissä muillakin yliopistopaikkakunnilla: Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Kannatuksen muutos on johtanut myös siihen, että vasemmistoliiton ja SDP:n tai perussuomalaisten kannatus ei enää suurelta osin tule samoilta alueilta. Samalla vasemmistoliiton kannatuksen ja matalan äänestysaktiivisuuden välinen yhteys on pienentynyt.

Samalla tavoin kuin vasemmistoliiton kannatus ei enää ole suurelta osin peräisin pohjoisen korpikommunismin alueilta, joilta väkikin on vähentynyt murto-osaan entisestä, ei kannatus voi enää perustua perinteisistä työväen ammateista tulevaan kannatukseen. Toisessa vaihtoehdossa edessä on kannatuksen vähittäinen hiipuminen näiden ammattien katoamisen myötä. Jos vasemmistoliitto ei olisi saanut uusia kannattajia ammatti- ja väestöryhmistä, joiden koko kasvaa, kannatuksen heikkeneminen olisi ollut vieläkin nopeampaa.

Vasemmistoliiton voittamat uudet äänestäjät ovat viime vaaleissa tulleet pääasiassa kahdesta suunnasta: sosialidemokraattien ja vihreiden entisistä kannattajista. Vuonna 2011 vasemmistoliitto menetti kannatusta eniten perussuomalaisille. Vuonna 2015 ääniä meni kyselytutkimuksen mukaan vihreille noin 40 000, ja nettomenetykseksi jäi noin 25 000 ääntä.

Merkittävä osa vaalitappiosta selittyy sillä, ettei vasemmistoliitto houkutellut entiseen tapaan niitä, jotka pohtivat valintaa vihreiden ja vasemmistoliiton välillä. Sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton väliset kannatuksen siirtymät ovat tuoneet vasemmistoliitolle enemmän kannatusta kuin vieneet siltä.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat ovat aikaisempaa useammin yhteisiä, eli henkilöitä, jotka harkitsevat kumpaa näistä puolueista he äänestäisivät. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa (2015 vaalien tutkimusaineisto ei ole vielä täysimääräisesti käytettävissä) kolmannes vihreiden äänestäjistä olisi voinut äänestää vasemmistoliittoa ja 30 prosenttia vasemmistoliiton äänestäjistä olisi voinut valita myös vihreät.

Samankokoinen joukko vasemmistoliiton äänestäjistä olisi voinut valita myös SDP:n, mutta SDP:n äänestäjistä vain noin 15 prosenttia ja perussuomalaisten äänestäjistä 10 prosenttia harkitsi äänestävänsä vasemmistoliittoa vuoden 2011 vaaleissa.

Vasemmistoliitto sai vain 45 prosenttia niiden äänistä, jotka äänestivät tai olisivat voineet äänestää vasemmistoliittoa. Tämä on vihreiden jälkeen huonoin sijoitus eduskunnassa olevien puolueiden joukossa.

Samalla vasemmistoliiton uskollisten äänestäjien osuus on pudonnut kaikkein huonoimmaksi heti vihreiden jälkeen. Kun 1990-luvulla vasemmistoliittoa aikaisemmin äänestäneistä yleensä yli 75 prosenttia äänesti vasemmistoliittoa myös seuraavissa vaaleissa, vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa tämä luku oli pudonnut alle 60 prosentin.

Kaikista vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa äänestäneistä vain noin neljä prosenttia äänesti vasemmistoliittoa molemmissa vaaleissa. Vasemmistoliiton menettämät äänestäjät (jotka äänestivät puoluetta vuonna 2011, mutta eivät enää 2015) muodostavat noin viisi prosenttia äänestäjistä, mutta vasemmistoliiton voittamat uudet äänestäjät vain kolme prosenttia kaikista äänestäjistä.

Vasemmistoliiton kannatus on haettava liikkuvilta äänestäjiltä aikaisempaa useammin, mikä asettaa vaalikampanjalle entistä suurempia vaatimuksia. Vaalikampanjassa ei enää riitä, että vanhat äänestäjät aktivoidaan äänestämään, vaan uusia kannattajia on saatava paitsi äänestämättömistä, myös muilta puolueilta, ja samalla on pyrittävä välttämään äänestäjien siirtymistä toisille puolueille.

Vasemmistoliiton jäsenmäärä on kasvanut erityisesti perussuomalaisten jytkyn ja Sipilän hallituksen aloittamisen myötä ja se on suurin piirtein samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten. Alle 40-vuotiaiden osuus jäsenistä on kasvussa vaikka enemmistö jäsenistä onkin yli 60-vuotiaita. Sitä vastoin 40–60-vuotiaiden osuus on jäsenkunnassa matalampi.

Jäsenmäärän kehitys ja jäsenistön nuorentuminen antavat toiveita myönteisestä kannatuskehityksestä tulevaisuudessa. Samalla niiden äänestäjien määrä, joille vasemmistoliitto on yksi harkittavissa olevista vaihtoehdoista, on aikaisempaa suurempi. Näin on erityisesti nuorimpien äänestäjien keskuudessa, jossa vasemmistoliittoa äänesti tai harkitsi äänestävänsä peräti neljännes kyselytutkimuksen vastaajista.

Kannatuksen kasvattaminen vaaleissa on aikaisempaa helpompaa, mutta se vaatii entistä enemmän poliittista työtä ja vaalikampanjan onnistumista. Vasemmistofoorumi voi olla osa tämän kysymyksen ratkaisua.

Kirjoittaja on Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään