KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Kun edistysusko vaihtui kulttuuripessimismiin

Tommi Uschanovin mukaan tulevaisuushorisontistamme on kadonnut 1960-luvun optimistinen ajatuskuvio. Voimme ratkaista kaikki ongelmat, ja siksi meillä on suunnattoman suuri vastuu siitä, että myös ratkaisemme ne.

Tommi Uschanovin mukaan tulevaisuushorisontistamme on kadonnut 1960-luvun optimistinen ajatuskuvio. Voimme ratkaista kaikki ongelmat, ja siksi meillä on suunnattoman suuri vastuu siitä, että myös ratkaisemme ne. Kuva: Jarmo Lintunen

Miksi hätä on tarpeen? Sitä pohtii filosofi Tommi Uschanov uudessa kirjassaan.

Juha Drufva
26.3.2016 14.00

Tommi Uschanov

Tutkija ja kääntäjä, syntynyt 27. maaliskuuta 1975 Kontiolahdella.

Opiskellut filosofiaa Helsingin yliopistossa, toiminut monissa kustannusalan tehtävissä sekä avustanut Nuorta Voimaa, niin&näin -lehteä, Imagea, Yliopisto- ja Ulkopolitiikka -lehteä, kolumnoi Helsingin Sanomiin.

Julkaissut aiemmin Mikä vasemmisto vaivaa (2008), Suuri kaalihuijaus: kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä (2010) sekä Miksi Suomi on Suomi (2012).

Kun yltäkylläinen kulutusyhteiskunta alkoi syntyä Suomeen 1960-luvun alussa, oli vielä elossa muutamia satavuotiaita vanhuksia, jotka olivat varhaislapsuudessaan kokeneet vuosien 1867–68 nälänhädän. Se tappoi 140 000 suomalaista.

Nyt olemme nähneet sen rajan, minkä yli kapitalismi ei salli yleisen hyvinvoinnin kohoavan. Kun ennen vedettiin yhtä köyttä, nyt riiputaan samassa köydessä. Aika harva veikkasi 50 vuotta sitten, että kalvinismi ja ääri-islam puhkeaisivat kukkaan kuin kellarissa talvehtinut kukkasipuli. Näitäkin kysymyksiä Tommi Uschanov pohtii kulttuuripessimismin nousua 1965–2015 käsittelevässä katsauksessaan Hätä on tarpeen.

Mihin lopahti 1960-lukulainen usko yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja sosiaaliseen kehitykseen? Vai perustuiko kyseinen usko pohjimmiltaan oikeiston tuntemaan sosialismin pelkoon? Lupasihan NKP vuonna 1961 hyväksytyssä puolueohjelmassaan juhlallisesti, että kommunistinen yhteiskunta olisi Neuvostoliitossa pääpiirteissään toteutettu vuonna 1980.

Tuolloin viikoittainen työaika olisi 25 tuntia, hyödykkeet jaettaisiin kullekin ”tarpeittensa mukaan.” Jokainen antaisi työpanoksensa kykyjensä mukaan yhteisen varallisuuden syntymiseen vaatimatta siitä itselleen mitään erityistä korvausta. Itse kukin saisi tarvittaessa auton, asunnon tai huvilan käyttöönsä yhteiskunnalta, eikä niiden yksityisomistusta pidetty tarpeellisena.

Hudson-instituutin tutkijat Herman Kahn ja Anthony Wiener esittivät vuonna 1967 ennusteen länsimaiden tilasta vuonna 2000. Tuolloin USA:ssa tehtäisiin viikossa neljä seitsentuntista työpäivää. Viikonloput ja pyhäpäivät mukaan lukien vuodessa olisi 147 työpäivää ja 218 vapaapäivää. Vähitellen yksinkertaiset markkinalait mukautuisivat monimutkaisempiin hallinnallisiin muotoihin.

Teknologia ei kuitenkaan vapauttanut työstä vaan automatisoi tuottavan työn tekijät työttömyyteen ja pidensi työssä olevien työaikaa!

USA:n presidentinvaalit 1964

Vielä 1970-luvulla sosiaalidemokraatit uskottelivat, että 1800-luvun kapitalismin surulliset puolet oli lopullisesti voitettu eikä kapitalismin alkuaikojen synnytystuskiin olisi enää paluuta. Pääoma ei kuitenkaan halunnut olla hyvinvointivaltiopolitiikan peliväline eikä sosiaalidemokraattien kesyttämä hyötyeläin.

Sosiaalisessa markkinataloudessa pääoma tunsi olevansa häkkiin teljetty peto, joka halusi takaisin markkinoiden villiin vapauteen. Viimeiset 40 vuotta pääoma on repinyt itseään irti yhteiskunnallisen vastuun kahleista uusliberalistisen politiikan avulla. Nyt 62 maailman rikkaimmalla ihmisellä on varallisuutta yhtä paljon kuin maapallon köyhimpään puoliskoon lukeutuvalla 3,6 miljardilla yhteensä.

Marraskuussa 2009 presidentti Obaman politiikan vastustuksen ympärille syntyneen Teekutsuliikkeen juuret Uschanov päivittää vuoden 1964 USA:n presidentinvaalien republikaanien ehdokkaaseen Barry Goldwateriin. Tuolloin uhopolitiikka koki vaaleissa rökäletappion demokraattien ehdokkaalle Lyndon B. Johnsonille, mutta kauna hyvinvointivaltiota kohtaan jäi odottaman sopivampaa ajankohtaa.

Kampanjassaan Goldwater ilmoitti haluavansa lakkauttaa kaiken valtiollisen sosiaaliturvan ja lopettavansa valtion puuttumisen talouselämään. Hän kannatti osavaltioiden oikeutta päättää täysin itse siitä miten rotujen väliset suhteet tulisi järjestää. Golwater halusi ampua ydinpommin Kremlin miestenhuoneeseen ja muuttaa kylmän sodan kuumaksi iskemällä ydinasein Neuvostoliittoon tai Kiinaan.

Nykyinen perusteekutsulainen on työuransa tehnyt eläkeläinen, valkoinen, konservatiivinen ja kohtalaisesti toimeentuleva, jonka on vaikea hyväksyä muuttuvaa maailmaa.

Uschanovin mukaan ratkaiseva tekijä USA:n politiikan suunnanmuutoksessa on ollut etelävaltioiden siirtyminen demokraateilta republikaaneille. Toisaalta 2014 kongressivaaleissa äänestysprosentti oli vain 36,4.

”Kun ei kysytä, kannattavatko yhdysvaltalaiset republikaaneja vai demokraatteja, vaan esimerkiksi sitä, kuinka tasaisen tulonjaon he haluaisivat Yhdysvaltoihin, käy ilmi, että he kuvittelevat tulonjaon olevan jo nyt paljon tasaisempi kuin se on. Lisäksi valtava enemmistö haluaisi vähintään yhtä tasaisen tulonjaon kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.”

Populaarikulttuurin kulta-aika

Uschanov valittelee, että tulevaisuushorisontistamme on kadonnut 1960-luvun optimistinen ajatuskuvio. Voimme ratkaista kaikki ongelmat, ja siksi meillä on suunnattoman suuri vastuu siitä, että myös ratkaisemme ne. Tämä tarkoitti, että ihmisen oli tultava sinuiksi oman ympäristönsä kanssa eikä luonnonlakien tunteminen oikeuta luonnon tuhoamiseen.

Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana populaarikulttuuri on muuttunut arvostetuksi kulttuurin muodoksi, joka kelpaa museoitavaksi, kouluissa opetettavaksi ja vuosipäivinä juhlistettavaksi. Elitistisen pessimismin näkökulmasta tämä on merkki kulttuurin barbarisoitumisesta.

Nostalginen pessimismi puolestaan haikailee populaarikulttuurin kadonneen 60-luvun kulta-ajan perään. Populaarikulttuurin sisältämät viestit ovat useimmiten pessimistisiä, nostalgisia ja alakuloisia. Kirjailija Adam Gopnik onkin huomauttanut, että taidekritiikin kielessä ei ole kunnollista sanastoa, jolla voisi lähestyä hilpeyttä ja ilomielisyyttä esteettisestä näkökulmasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Tieteiselokuvissa ja -romaaneissa tulevaisuuden teknologia joko tekee pahaa tai estää pahan, mutta samalla se estää myös kaiken muunkin toiminnan.

Lähiöiden vihreät lesket

Vielä 1960-luvun puolivälissä lähiö oli uudenaikaisen, tehokkaan ja kaupunkimaisen elämäntavan lupaus mukavuuksilla varustettuun elämään. Muutamaa vuotta myöhemmin lähiöt olivatkin steriilejä ja kuolleita paikkoja, täynnä vieraantuneisuutta, sosiaalisia ongelmia ja virikkeettömyyttä.

Osaltaan asennemuutokseen vaikuttivat 1967 ilmestyneet Godardin elokuva Aviovaimo Pariisissa ja Simenonin jännitysromaani Muutto. Suomessa samaa tehtävää toimittivat Gunnar Mattssonin romaani Asunto Oy Eeden sekä Jaakko Pakkasvirran elokuva Vihreä leski. Pakkasvirran elokuvasta käytiin Helsingin Sanomissa kuukausia kestänyt keskustelu, koska todelliset lähiöiden ”vihreät lesket” eivät tunnistaneet kuvauksesta itseään.

Uschanovin teoksen aihepiiri on sen verran laaja, ettei 170 sivuun voi mahduttaa pessimismin koko kuvaa. Jossain kohtaa hän olisi kuitenkin voinut väläyttää Nietzschen lisäksi myös pessimismin kestosankareiden Arthur Schopenhauerin ja E.M. Cioranin ajatuskulkuja. Schopenhaeur korosti, ettei meitä houkutella vaan pakotetaan elämään. Siksi tahdomme elää tietämättä miksi ja mitä varten.

Cioran kehotti tutkiskelemaan Länttä: Se on mahdollisuus ilman huomista, se tulvii tietoa, häväistystä ja tehottomuutta. Lännessä synkeä Messias karkaa kimppuumme!

Kokonaisuutena Hätä on tarpeen on mielenkiintoinen avaus näinä optio-optimismin pimeinä aikoina. Jatko-osakaan ei olisi pahitteeksi. Huolenaiheita kyllä riittää.

Tommi Uschanov: Hätä on tarpeen. Kulttuuripessimismin nousu 1965–2015. Teos 2015.

Tommi Uschanov

Tutkija ja kääntäjä, syntynyt 27. maaliskuuta 1975 Kontiolahdella.

Opiskellut filosofiaa Helsingin yliopistossa, toiminut monissa kustannusalan tehtävissä sekä avustanut Nuorta Voimaa, niin&näin -lehteä, Imagea, Yliopisto- ja Ulkopolitiikka -lehteä, kolumnoi Helsingin Sanomiin.

Julkaissut aiemmin Mikä vasemmisto vaivaa (2008), Suuri kaalihuijaus: kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä (2010) sekä Miksi Suomi on Suomi (2012).

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään