KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Kaupungistuminen kärjistää asuntojen rakentamista pääkaupunkiseudulla

Asuntotuotantotarve vuoteen 2040 mennessä on arvioitu noin 30 000 asunnoksi vuodessa. Kuvassa kerrostaloasuntoja Helsingissä.

Asuntotuotantotarve vuoteen 2040 mennessä on arvioitu noin 30 000 asunnoksi vuodessa. Kuvassa kerrostaloasuntoja Helsingissä. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Jarmo Lindén
2.5.2016 13.00

Horisontti

Kesäkuussa 2001 osallistuin New Yorkissa YK:n asuinyhdyskuntakokoukseen. Habitat-kokouksen, jonka tunnuksena oli, että ”puolet ihmiskunnasta asuu nyt kaupungeissa”. Sittemmin kaupungistumisen vauhti on maailmanlaajuisena megatrendinä vain voimistunut.

Vielä sata vuotta sitten Suomen suuriruhtinaskuntaa asutti ”savupirttien kansa”. Sisällissodan jälkeen asuntokysymystä ratkaistiin pääosin maaseudun asutustoiminnalla eli pienviljelijäprojektilla. Valtio tuki asuntorakentamista maaseudulla enemmän kuin kaupungeissa aina 1950-luvun lopulle asti.

Modernisaatio kiihtyi rajuun vauhtiin vasta 1960-luvulla. Maaseudun pienviljelijöiden lapset lähtivät liikkeelle uuden työn perässä niin tehtaisiin kuin palvelualan töihin. Satojentuhansien matka vei Ruotsiin asti, mutta suurempi osa löysi uuden kotinsa nopeasti nousseista metsälähiöistä.

Kaupungit oli koettu kansallismielisessä Suomessa turmeluksen ja radikalismin pesinä. Kauheinta olivat ”ahtaat ja pimeät vuokrakasarmit”. Vasta sotien jälkeen käynnistyi laajamittainen tukitoiminta myös asutuskeskusten asuntopulan lieventämiseksi, kun Arava-järjestelmä vuonna 1949 sai alkunsa. Ja vasta 1960-luvulla valtion tuotantotuen painopiste siirtyi selkeästi kaupunkeihin ja vuokra-asuntoihin.

Suomi on ollut kaupungistumisen perässähiihtäjä. Olemme kuitenkin kovaa vauhtia ottamassa kiinni sitä noin sukupolven mittaista takamatkaa, joka meillä vielä on muuhun Pohjolaan ja Länsi-Eurooppaan verrattuna. Meillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus arvioida edellä kulkeneiden maiden kokemuksia ja viisaasti toimien mahdollisuus myös välttää monia muualla syntyneitä ongelmia.

Asuntokysymys oli ennen globaalikapitalismin aikakautta merkittävä poliittinen kamppailukysymys. Valtiolla ja kunnilla oli suuri vastuu asuntohuollosta erityisesti 1960–1980-luvuilla. Talouden avauduttua asuntokysymyksen ratkaisu on entistä enemmän jätetty asuntomarkkinoiden varaan.

Viime vuosina nopea muuttoliike – kaupungistumisloikka – on kärjistänyt asuntokysymystä erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingin Sanomat tiivisti pääkirjoituksessaan (1.4) urbaanin Suomen ongelman osuvasti: ”Helsingissä olisi työtä niille, joilla ei ole varaa asua siellä”.

Mikä sitten olisi paras lääke pienipalkkaisten asumisen kalleuteen? Vaihtoehtoina ovat joko suuremmat palkat tai halvemmat vuokrat. Kun palkkoja ei olla kilpailukyvyn nimissä korottamassa, pitäisi asumiskuluja alentaa. Siksi asuntorakentamisen voimakas lisääminen on koko yhteiskunnan etu.

Asuntotuotantotarve vuoteen 2040 mennessä on
arvioitu noin 30 000 asunnoksi vuodessa. Vieläkin merkittävämpää on, että 95 prosenttia asunnoista pitäisi rakentaa 14 suurimmalle kaupunkiseudulle

Mutta rakentaminen ei yksin riitä. Asumiskustannusten nousulle pitää olla myös muita jarruja, jotta asuminen ei haukkaa liian suurta osaa pienituloisten kukkarosta. Valtion tuella rakennetuista vuokra-asunnoista saa periä vain omakustannusvuokraa, mutta ARA-vuokra-asuntoja on jo pitkään vapautunut enemmän rajoituksista kuin uusia on rakennettu.

Kovan rahan vuokrien sääntelystä Suomessa luovuttiin kokonaan 1990-luvun puolivälissä. Sijoitusasunnoista onkin tullut epävakaina aikoina tuottoisa bisnes, mutta onko järkeä sallia tehdä vähävaraisten ja pienipalkkaisten ihmisten asumisesta aina vain kalliimpaa?

Helsingin Sanomat, joka siis aprillipäivänä oli huolissaan asumisen kalleudesta, antoikin jo kaksi päivää myöhemmin (3.4.) vinkkejä, ”jotka jokaisen suomalaisen pitäisi muistaa vauraamman eläkeajan takaamiseksi”. Lehden mukaan itselleen voi esimerkiksi ostaa sijoitusasuntoja, ”joiden vuokratulot voivat olla merkittävä lisä eläkkeen päälle”. Jos jokainen suomalainen toimisi näin, niin kukapa niitä sijoitusvuokria maksaisi?

Korkeita vuokria maksetaan koko ajan kasvava määrä yhteisestä kassastamme: suorat asumistuet ovat nousseet vuoden 2008 yhdestä miljardista eurosta viime vuoden 1,7 miljardiin euroon. Lisäksi asumiskuluja maksetaan toimeentulotuesta noin 300 miljoonaa euroa.

Suomen kaupungistumista on tähän asti ohjannut tietoinen sosiaalisen sekoittamisen asuntopolitiikka. Sen avulla olemme toistaiseksi välttäneet suuret erot eri asuinalueiden välillä. Jatkossa tarvitsemme lisää niin asuntopolitiikan kuin yleensäkin yhteiskuntapolitiikan työkaluja, jotta kaupungistuminen Suomessa jatkuisi suotuisilla raiteilla.

Asuntokysymystä ei voida ratkaista vain asuntomarkkinoiden avulla. Tarvitaan laajaan yhteistyöhön perustuvaa asuntopolitiikkaa, jotta tarjolla on riittävästi kohtuuhintaisia asumispalveluita. Tarvitaan valtion ja kuntien vahvaa yhteistä tahtoa: uudet maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset on saatava pikaisesti voimaan ja toteutukseen.

Samalla on aika pohtia, millaista on uuden monikulttuurisen Suomen urbaani elämänsyke? Millaisia uusia asuntoalueita rakennamme? Miten kehitämme vanhoja alueita? Miten edistämme sosiaalista eheyttä? Miten käy kaupungistumisen kääntöpuolella – siinä Suomessa jossa väki vähenee ja vanhenee kaupunkejakin nopeammin?

Sadassa vuodessa olemme ottaneet huiman loikan Saarijärven Paavosta Kallion kaduilla hengaavaan ”Hipsteri-Paavoon”. Mutta matka jatkuu kohti entistä urbaanimpaa Suomea.

Kirjoittaja on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn johtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Minja Koskela

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

Mai Kivelä.

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

Sähköpotkulautojen käyttämistä ollaan rajoittamassa.

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
03

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

16.05.2025

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

15.05.2025

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

15.05.2025

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään