KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Mistä lisää kannatusta vasemmistoliitolle?

Vasemmistoliiton äänestämistä harkitsevissa on paljon niitä, jotka äänestävät jotain muuta puoluetta. Kuvassa vasemmistoliiton eduskuntaryhmää vuonna 2014.

Vasemmistoliiton äänestämistä harkitsevissa on paljon niitä, jotka äänestävät jotain muuta puoluetta. Kuvassa vasemmistoliiton eduskuntaryhmää vuonna 2014. Kuva: Jussi Joentausta

Jukka Pietiläinen Kirjoittaja on Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja.
4.6.2016 14.00
ILMOITUS
ILMOITUS

Tammikuussa 2016 tehdyn vasemmistoliiton imagotutkimuksen tulosten mukaan vasemmistoliiton kannattajia tai potentiaalisia kannattajia on noin 14 prosenttia aikuisväestöstä. Heistä jo nyt vasemmistoliittoa äänestäisi noin puolet.

Vasemmistoliiton suurimmat mahdollisuudet kannatuksen kasvattamiseen ovat kahden aikuisen lapsiperheissä, pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Etelä-Suomessa, opiskelijoiden, työttömien, suurempituloisten (yli 50 000 euroa) ja keski-asteen koulutuksen saaneiden joukossa. Ikäryhmistä vasemmistoliiton menestys on huonointa sekä nuorimpien että keski-ikäisten (35–49-vuotiaiden) keskuudessa. Näissä ryhmissä vasemmistoliitto saa tällä hetkellä vain alle kolmanneksen niiden äänistä, jotka voisivat äänestää vasemmistoliittoa.

Vasemmistoliiton äänestämistä harkitsevissa on paljon niitä, jotka äänestävät jotain muuta puoluetta, mutta sen sijaan niissä, jotka eivät äänestä, vasemmistoliiton mahdollisuudet kasvattaa kannatusta ovat kohtuullisen pienet.

Toisaalta vasemmistoliitto ei nauti kovin suurta suosiota, sillä yli puolet vastaajista (53 %) voisi äänestää vasemmistoliittoa vain hyvin epätodennäköisesti ja neljännes (25 %) melko epätodennäköisesti.

Tärkeimmät syyt vasemmistoliiton vastustukseen olivat että se on ”liian vasemmistolainen”, ”ei ymmärrä taloutta” ja että se ”ei halua panostaa armeijaan”. Myös ”liian myönteinen suhtautuminen Venäjään” ja ”teollisuustyöläisten etujen ajaminen” olivat syitä, joiden perusteella vasemmistoliitto ei houkutellut.

Kiinnostavampaa on kuitenkin tarkastella niitä, jotka voisivat äänestää vasemmistoliittoa, mutta äänestivät jotakin muuta puoluetta tai eivät äänestäneet. Samalla tulisi pyrkiä myös potentiaalisten äänestäjien määrän kasvattamiseen.

Kannattajien enemmistön mielestä vasemmistoliitto voisi saada lisää kannatusta keskittymällä enemmän ”työtätekevien etujen puolustamiseen”, ”olemalla rakentavampi”, ”esittämällä uskottavampaa talouspolitiikkaa” ja ”olemalla todennäköisemmin hallituksessa”. Vaihtoehdot oli annettu kyselyssä.

Vasemmistoliittoa jo äänestävien ja muiden, jotka voisivat äänestää vasemmistoliittoa, käsitykset kuitenkin poikkesivat jonkin verran toisistaan. Tärkeimmissä
asioissa kuten työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa, rakentavuudessa ja uskottavammassa talouspolitiikassa erot eivät olleet suuria, ja on aika luonnollista että ne, jotka eivät (vielä) äänestäneet vasemmistoliittoa, halusivat siltä useammin parempia ehdokkaita.

Erityisen suuret erot kannattajien ja potentiaalisten kannattajien välillä olivat hallitukseen osallistumisessa ja vähemmän vasemmistolaisemmassa linjassa. Ne, jotka jo äänestävät vasemmistoliittoa, halusivat useammin että puolue olisi todennäköisemmin hallituksessa.

Kysymys enemmästä tai vähemmästä vasemmistolaisuudesta erottaa myös ne, jotka jo äänestävät vasemmistoliittoa ja ne, jotka voisivat äänestää sitä. Vasemmistoliittoa jo kannattavista lähes puolet (44 %) haluaa, että se olisi vähän enemmän vasemmalla ja kolmannes, että se olisi hieman vähemmän vasemmalla.

Sitä vastoin ne, jotka harkitsevat vasemmistoliiton äänestämistä, haluavat selvästi useammin, että vasemmistoliiton poliittinen linja olisi vähemmän vasemmalla (37 %). Kun vasemmistoliiton vasemmalla puolella ei ole merkittävää poliittista puoluetta, tämä on aika luonnollinen tulos.

Työntekijöiden oikeuksien voimakkaampi puolustaminen on kaikissa väestöryhmissä tärkein syy, joka saisi äänestämään vasemmistoliittoa. Erityisen paljon sitä kannattavat pienituloiset ja yksin asuvat, mutta ammattiryhmän ja työssäolon perusteella suuria eroja ei ole.

Uskottavamman hallituspuolueen vasemmistoliitosta haluaisivat muita useammin pienituloisimmat vastaajat ja eläkeläiset, samoin kuin ne, jotka eivät äänestäneet viime vaaleissa. Parempia ehdokkaita halutaan erityisesti Helsingin seudun ulkopuolisessa Etelä-Suomessa ja vähemmän koulutettujen vastaajien keskuudessa.

Rakentavuutta, uskottavampaa talouspolitiikkaa ja vähemmän vasemmistolaisuutta kannattivat selvästi eniten keski-ikäiset 35–49-vuotiaat, joiden joukossa vasemmistoliiton kannatus on pienempää kuin muissa ikäryhmissä.

Sitä vastoin maahanmuuttaja- ja ympäristöaiheiden välttely tai lisäpanostus armeijaan ovat aiheita, jotka eivät olennaisesti vaikuta siihen, saako vasemmistoliitto enemmän kannatusta. On totta, että erityisesti Pohjois-Suomessa, maaseudulla ja pienissä taajamissa maahanmuuttaja- ja ympäristöaiheiden välttely voisi tuoda lisää kannatusta, mutta kokonaisuuden kannalta nämä olisivat melko pieniä lisäyksiä ja arvelen, että linjaa muuttamalla menetykset kaupungeissa voisivat olla suuremmat.

Vasemmistoliiton kannatuksen haasteena on se, että kannatuspotentiaalia on monissa erilaisissa väestöryhmissä, joiden saaminen kannattajiksi voi vaatia myös keskenään ristiriitaisia poliittisia valintoja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Tänään eduskunnassa puhutaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään