Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson linjasi vahvasti työelämän kysymyksiä puoluekokouksessa. Hän nosti rohkeasti työajan lyhentämisen esiin samaan aikaan, kun sitä pidennetään kilpailukykysopimuksella.
Työmarkkinapolitiikka aiotaan päivittää 2010-luvun tarpeisiin. Uusia toimenpiteitä Andersson ei esittänyt, mutta entisetkin riittävät hyvin tuoreesti linjattuina. Vaatimus tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäämisestä työelämässä on ilahduttavaa. Näitä tavoitteita nykyinen oikeistohallitus on polkenut ja jyrännyt.
Julistus feministisen työmarkkinapolitiikan tarpeesta on kiinnostava avaus. Nyt sille tarvitaan sisältö. Uskon tämän lähestymistavan nostavan samapalkkaisuusvaatimusten rinnalle myös uusia naisten työasemaa parantavia keinoja, joita toki nousi jo nousi nytkin.
Vanhempainvapaajärjestelmän uudistaminen 6+6+6-mallin mukaisesti antaisi isille mahdollisuuden jäädä kotiin lasten ollessa pieniä ja samalla parantaisi naisten työmarkkina-asemaa.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen ja varhaiskasvatuksen laadun parantaminen ovat keskeisiä tapoja edistää tasa-arvoa.
Anderssonin linjaus vasemmistoliitosta punavihreänä työväenpuolueena sai kiitosta myös ay-liikkeen suunnalla. Puoluejohto vakuutti yksituumaisesti puolueen ja ay-liikkeen yhteistyön tiivistyvän.
Tulevaisuuden työväenliikkeenä politiikan lähtökohdaksi on otettava 2010-luvun työelämän koko kirjo.
Ihmiset sinnittelevät pätkätöiden, nollasopimusten, määräaikaisten ja osa-aikaisten töiden viidakossa. Itsensä työllistäminen ja freelancer-työt lisääntyvät. Ikääntynyt työntekijä ei sovi työnantajien pirtaan, vaikka sama taho on ollut vaatimassa eläkeiän nostamista.
Kymmenen euron minimituntipalkka on erittäin tärkeä ja ajankohtainen vaatimus. Tämän rinnalla tarvitaan muutoksia myös epävarmoissa työsuhteissa olevien ihmisten työttömyysturvaan.
Puolueessa tehdään kokonaisvaltainen esitys työttömyysturvaan. Se on tilkkutäkki, jota kohtelee epäoikeudenmukaisesti epävarmassa työmarkkina-asemassa olevia työntekijöitä.
Työelämän nostamisella on positiivinen vaikutus myös puoleen kannatukseen. Tätä potentiaaliset äänestäjät ovat kaivanneet.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi