KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Mistä Britannian työväenpuolueessa oikein tapellaan?

Jeremy Corbyn ajaa muun muassa ammattiliittojen sopimusoikeuden vahvistamista.

Jeremy Corbyn ajaa muun muassa ammattiliittojen sopimusoikeuden vahvistamista. Kuva: Lehtikuva/Niklas Halle'n

Labourin näkemyserojen ideologinen ydin on vuonna 1997 pääministeriksi nousseen Tony Blairin poliittinen perintö, niin sanottu kolmas tie, kirjoittaa Erkki Laukkanen.

Erkki Laukkanen
14.8.2016 9.27

Syyskuun lopulla Britannian Labour äänestää taas puheenjohtajastaan, vain vuosi edellisen, vasemmistolaisen Jeremy Corbynin valintaan johtaneen äänestyksen jälkeen. Miksi näin?

Corbynin haastajien mukaan syyt uuteen äänestykseen nousevat Corbynin persoonasta: hän ei ole voittajatyyppiä, eikä hän kykene haastamaan konservatiiveja vuoden 2020 parlamenttivaaleissa. Todellisuudessa kysymys on suurista näkemyseroista. Muuten on vaikea selittää sitä, miksi puolueen jäsenet ja parlamenttiryhmä kokevat asian niin eri tavoin. Ja sitä, että Corbynin haastaminen jatkui hänen valintansa jälkeen.

Jos näkemyseroille pitäisi osoittaa ideologinen ydin, niin se olisi vuonna 1997 pääministeriksi nousseen Tony Blairin poliittinen perintö, niin sanottu kolmas tie.

Mitä kolmannella tiellä oikein tarkoitetaan?

Kolmannella tiellä tarkoitetaan tietä perinteisen sosialidemokratian ja uusliberalismin välissä. Ei enää niin, että yksi valtapuolue edustaa työtä ja toinen pääomaa, vaan niin, että ”new labour” edustaa molempia tavalla, jolla se voi haastaa konservatiivisen puolueen aseman talouselämässä.

Käsitteellisen täsmennyksensä kolmas tie sai vasta vuoden 1997 vaalien jälkeen. Vuonna 2000 Blairin pääideologi Anthony Giddens julisti, että ”kolmas tie on ainoa tehokas keino yhdistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta koskevat sosialidemokraattiset ihanteet ja keskinäinen solidaarisuus”. Välittäväksi tekijäksi kuviteltiin markkinavoimat.

Keskinäinen solidaarisuus ei kuitenkaan koskenut työelämää. Vuonna 1999 Blairin hallinto uudisti työlait, jotka käytännössä institutionalisoivat ne sopimisoikeutta ja työsuhdeturvaa koskevat heikennykset, jotka rautarouva Margaret Thatcher oli runnonut läpi valtakaudellaan 1979–90.

Näiden lakien seurauksena Britannia tunnetaan työmarkkinajoustojen luvattuna maana. 2000-luvun alussa Thatcher julistikin, että hänen suurin voittonsa oli Tony Blair itse. Eikä Blairin hallinnolla ollut mitään tätä tulkintaa vastaan. Eräät heistä jopa julistautuivat 2000-luvun thatcherilaisiksi.

Tätä poliittista perintöä vastaan Jeremy Corbyn on nyt hyökännyt. Hän teki sen jo valintaansa johtaneessa kampanjassaan viime vuonna, ja jatkoa on seurannut. Heinäkuun lopulla julkaistussa 10-kohdan visiossaan hän tarjoaa Britannialle suuntaa, joka olennaisesti poikkeaa siitä konsensuksesta, johon Britannian pääpuolueet ovat viimeisten 20 vuoden aikana päätyneet.

Ilman aitoa intressiartikulaatiota puolueet ajautuvat hänen mielestään toistensa kaltaisiksi ja tarjoavat lopulta vain yksipuolisia, toinen toistaan muistuttavia politiikkavaihtoehtoja. Aivan kuin kaksi nakkikauppiasta yrittäisi vallata markkinat lähes identtisillä nakeilla.

Myös työelämän kehittämiselle on annettava uusi suunta.

Corbynin mukaan ammattiliittojen sopimisoikeutta on vahvistettava. Muuten työntekijöiden ääni ei kuulu edes työpaikkatasolla, jonne sopimistoiminta on Britanniassa suurelta osin jo siirtynyt. Yli 250 hengen työpaikoille Corbyn esittää pakollista sopimista ammattiliittojen kanssa.

Corbyn esittää myös, että kaikkiin työsopimuksiin täsmennetään työssä noudatettava työaika, ja että nollatyösopimukset kielletään. Nämäkin ovat esityksiä, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa Blairin poliittisen perinnön kanssa. Blairin hallinnon tavoitteena oli poistaa lähes kaikki työaikasääntely.

Keskusteluasetelman muuttumisesta kielii se, että Corbynin esityksiä – ainakin työtekijöiden osallistumisoikeutta koskien – tukevat sekä hänen ”keskustalainen” haastajansa Owen Smith että konservatiivipuolueen uusi puheenjohtaja Theresa May.

Mutta keskustelua kolmannen tien umpikujasta pitäisi toki käydä muuallakin.

Vuosituhannen alussa kolmas tie myötävaikutti keskeisesti sosialidemokratian modernisointiin kaikkialla. Mutta vuonna 2008 alkanut finanssivetoinen lama asetti kolmannen tien testiin, jota se ei läpäissyt. Kolmannen tien lobbareiden mukaan tällainen lama oli täysi mahdottomuus.

Jos kolmannessa tiessä on jokin olennainen valuvika, kuten ilmeistä on, niin sitten se on myös sen johdannaisissa. Loppuunvietynä tämä kritiikki tarkoittaa sitä, että se, mitä viimeisen 10 vuoden aikana on kutsuttu keskusta – vasemmistolaisuudeksi, on logo vailla uskottavaa sisältöä.

Mutta toki muitakin ongelmia on.

Corbyn ei jaa myöskään Blairin perintöä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Hän äänesti jo 2003 Irakiin hyökkäämistä vastaan, ja on myöhemminkin toiminut tavalla, joka on monien mielestä vaarantanut Britannian roolin USA:n luotettavimpana liittolaisena Euroopassa.

Jos Labour nyt sattuisi hajoamaan, niin kyselytutkimusten mukaan tynkä-Labourin kannatukseksi tulisi noin 20 prosenttia ja siitä irtaantuneen ryhmän kannatukseksi noin 13 prosenttia. Labourin hajoaminen voisi samalla tarkoittaa Britannian kaksipuoluejärjestelmän loppua.

Niin tai näin, näkemyserojen kiistäminen ei enää onnistu.

Kirjoittaja on SAK:n ekonomisti

Corbynin kymmenen kohdan ohjelma Labourin politiikan uudelleensuuntaamiseksi

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään