KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Asumisen hinta on poliittinen valinta

Rakentaminen on Suomessa kallista, mutta asunnot maksavat silti aivan liikaa.

Rakentaminen on Suomessa kallista, mutta asunnot maksavat silti aivan liikaa. Kuva: Jarmo Lintunen

Martti Korhonen
24.9.2016 15.00

Ilman asuntoa ei pärjää kukaan, ja asumismenojen osuus kaikista menoista on kasvanut suhteellisesti eniten. Asumiseen ja asuntopolitiikkaan liittyy myös paljon toiveita, toisaalta myös ahneutta ja itsekkyyttä. Joidenkin edun mukaista on vahvistaa käsitystä, ettei nousukiidossa oleville asumiskustannuksille voi mitään. Paljon voidaan tehdä, mikäli päättäjillä riittää uskallusta ja innovatiivisuutta.

Ansiotulojen mediaani on noin 3 200 euroa kuukaudessa, eli puolet palkansaajista joutuu tulemaan toimeen tätä pienemmillä tuloilla. Asumismenot ovat keskituloisilla 40 prosenttia käteen jäävästä palkasta eli noin 1 280 euroa kuukaudessa. Suurin joukko ansaitsee 2 300 euroa kuukaudessa. Näistäkin ansioista asumismeno on 1 280 euroa kuukaudessa. Ei tarvitse ihmetellä, missä kilpailukykymme suurin este on.

Asumisen hinnasta on tulla syöpä, joka pakottaa ihmiset velkavankeuteen tai kiskurivuokrien maksajiksi. Yhteiskunta käyttää ensi vuonna asumisen tukemiseen yli kaksi miljardia euroa. Eihän siinä ole mitään järkeä. Eikä näpertely muutaman minuutin työajan pidentämisellä korjaa tilannetta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Yhteiskunta käyttää ensi vuonna asumisen tukemiseen yli kaksi miljardia euroa.

Asumisen hinta koostuu muutamasta tekijästä: rakennuskustannuksista, tonttihinnasta, kunnallistekniikan liittymismaksuista ja veroista. Kaikkiin näihin ihminen pystyy vaikuttamaan, vaikka on synnytetty käsitys, että ne tulevat annettuina.

Tällä hetkellä kerrostalon rakentamisen kustannukset niin sanotulla normaalivarustuksella ja -tasolla ovat noin 2 500 euroa neliöltä. Tässä hinnassa on jo rakentajan saama kate mukana.

Miten on mahdollista, että asunto voi maksaa 5 000–10 000 euroa neliöltä? Nyt joku rohmuaa rakentamiskustannuksien ja myyntihinnan välistä tuhansia euroja jokaiselta neliömetriltä. Yhden neliömetrin osalta se tarkoittaa kuukausien velanmaksua keskituloiselle ihmiselle.

Ylihinnoittelun annetaan jostain syystä tapahtua, ja on heittäydytty voimattomiksi ongelman edessä ja vedottu markkinavoimien kykyyn hoitaa ylihinnoittelu pois. Markkinavoimat eivät tätä hoida, koska taustalta löytyvät ylihinnoista hyötyvät tahot.

Rakentaminen on oloissamme toki kallista, mutta siihenkin voidaan vaikuttaa esimerkiksi sääntelyä lieventämällä. Esimerkiksi autopaikkojen tarve kaupunkien keskustoissa vähenee monesta syystä. Autopaikkavelvoitetta voitaisiin keventää, sillä yhden autopaikan hinta voi pahimmillaan olla jopa 30 000 euroa.

Sääntely voisi keskittyä varmistamaan terveellisten asuntojen rakentamista ja sallia monessa muussa asiassa enemmän joustavuutta.

Kaupungit, kunnat ja valtio ovat lähteneet mukaan rahastukseen maa- ja kaavoituspolitiikalla. Jo nyt osa kaupungeista laskuttaa tonttimaasta yli 1 000 euroa asuntoneliöltä. On helppo laskea, paljonko asukas saa maksaa kerrostalonsa maasta. Liian usein näiden samojen kaupunkien edustajat tuskailevat asumisen hintaa. Kaavoituksessa laskutettava tonttimaan hinta on puhdas poliittinen valinta.

Toki Suomessa on vielä muutama kaupunki, jotka tekevät maapolitiikkaa ja kaavoitusta kaupunkilaisten ja asukkaiden ehdoilla. Näissäkin kaupungeissa on osalla päättäjistä halu luopua hinnat kurissa pitävästä maapolitiikasta ja nostaa rajusti samalla asuntojen sekä myös muiden kiinteistöjen hintaa.

Kaupungin päätöksillä voidaan vaikuttaa myös sähkön, veden ja lämmön liittymismaksuihin. Päätöksenteko piiloutuu usein kunnallisiin osakeyhtiöihin, joiden päätöksenteko ei ole läpinäkyvää ja demokraattista.

Kaupungit ovat hyvin ratkaisevassa roolissa asumisen hinnan ja tason määrittelyssä. Nämä ovat niitä arjen elämässä tuntuvia asioita, joilla kunnallispolitiikassa vaikutetaan suoraan jokapäiväisen elämämme kustannuksiin merkittävästi. Kunnallispolitiikalla on valtava painoarvo asumisen hintaan.

Kiinteistövero ja välilliset verot vaikuttavat suoraan asumisen hintaan. Valtion ensi vuoden talousarvioesitys pakottaa kunnat nostamaan kiinteistöveroja. Alarajan nosto vaikuttaa eniten siellä, missä asuminen on jo nyt kallista.

Laina-ajat ovat pidentyneet, ja korkotaso on ollut matalalla, mutta asuntojen hinnat ovat hilautuneet ylös. Asumisesta maksetaan suhteellisesti suurempi osuus tuloista kuin ennen, mutta asunnon kokonaishinta on noussut jyrkästi. Etu, joka kansalaisten olisi pitänyt saada pidentyneistä maksuajoista ja matalista koroista, onkin siirretty muutamien taskuihin. Se raha on pois kulutuksesta.

Aikaisempina aikoina fiksut työnantajatkin ymmärsivät rakentaa ja samalla sijoittaa kiinteistöihin tarjoten työntekijöilleen kohtuuhintaisia asuntoja. Nyt haetaan pikavoittoja vaatien samalla, että yhteiskunnan pitää järjestää halpoja asuntoja pienipalkkaisille työntekijöille.

Maksukykyisiltä rahastetaan ostovoima ylihintaisilla asunnoilla, ja pienipalkkaisten asumiskustannukset maksetaan porukalla asumistuen ja sosiaalisen asuntotuotannon kautta.

Kikyä on väännetty kuukausia, mutta lopputulos on minimalistinen. Puuttumalla asumisen hintaan saataisiin monin kerroin vaikuttavampia tuloksia.

Kirjoittaja on Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja ja entinen kuntaministeri.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

"Suomen ja Ruotsin liittoutumispäätöksen on myös vaikea nähdä itsessään olennaisesti lisäävän Venäjän ja Naton välisiä jännitteitä".

Suomen Nato-jäsenyyden ei tarvitse olla mullistus, vaikka sitä sellaisena myydään

Syyrian sisällissota ja Isisin esiinnousu antoivat virtaa jihadistiselle liikkeelle ja sen edustajille Euroopassa. Kuva Alankomaista.

Näin jihadistinen liikehdintä on kehittynyt Suomessa – ilmiön taustalla nippu syitä

Varhaiskasvatuksen vaikuttavuus ja yhteiskunnan arvopohja

Lopulta Suomi evakuoi myös suurlähetystössä alihankitayrityksen palveluksessa olleita afgaaniturvamiehiä perheineen. Kuvassa Puolustusvoimien suojausjoukon sotilaita ja evakuoitavia ihmisiä Kabulin lentokentän alueella

Asevoimien yrityksille ulkoistamat työt ovat synnyttäneet sodan prekariaatin

Uusimmat

Palkanmaksuongelmat ovat vaivanneet Helsingin kaupunkia huhtikuusta asti. Helsinki on Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa on noin 39 000 ihmistä.

Helsingin johto lupaa ratkaisuja palkanmaksuongelmiin – ”Vasta ensimmäinen askel korjaamiseen”, sanoo vasemmistoliiton Mia Haglund

Kirjoittajien mukaan on perusteltua, että valtio kompensoi kansalaisilleen nousevat energian hinnat.

Mielipide: Oikeiston omistajapolitiikka on tuhoisaa kansalaiselle

Silja Paavola

”Vakava hätätila” Hoitajapula johtaa kaaokseen

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtioiden velkojen korkojen piti nousta, mutta toisin on käymässä – Ekonomisti: ”Maailmantalous ei kestä nykyolosuhteissa näinkään korkeaa korkotasoa”

 
02

Työntekijöiden palkanmaksu takkuaa yhä Helsingissä – Pormestari matkailee, kansliapäällikkö ostaa konsulttipalveluja miljoonilla

 
03

Valtion velkaantumisesta huolestunut kokoomus ottaisi lisävelkaa veronkevennysten rahoittamiseksi

 
04

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

 
05

STTK:n pääekonomisti kummastelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä: ”On selvästi ollut halua lisätä omia poliittisia mausteita joukkoon”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Ministeri esittää yrityksille velvollisuutta palkata vammaisia: ”Kysymys on polttava aikana, jolloin elämme työvoimapulan keskellä”

10.08.2022

Kansanedustaja Matti Semi lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin

10.08.2022

Li Andersson kommentoi kokoomuksen verolinjaa: ”Gallupjohdossa on puolue, jonka talouspoliittinen ohjelma ensi vaalikaudella on leikata sosiaaliturvasta”

10.08.2022

Helsinki yritti kitkeä byrokratiaa – seurauksena palkkakaaos

10.08.2022

Mielipide: Palkka on perusoikeus tehdystä työstä

09.08.2022

Vasemmistolta ehdolle eduskuntaan Uudellemaalle Lohikoski, Bibani, Kylätasku…

09.08.2022

Seta arvostelee opettajien osaamista: ”Täysin vanhentuneet tiedot”

09.08.2022

Vasemmisto vaatii Helsingin palkkaongelmien ratkaisua: ”Kaikki mahdolliset keinot viipymättä käyttöön”

09.08.2022

Valtion velkaantumisesta huolestunut kokoomus ottaisi lisävelkaa veronkevennysten rahoittamiseksi

09.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään