KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Vaalivilpin kitkeminen jäi Venäjällä puolitiehen

Yhtenäisen Venäjän murskavoittoon duuman vaaleissa vaikutti ennen kaikkea äänestysprosentin alhaisuus. Kuvassa aloitellaan ääntenlaskentaa Simferopolissa Krimillä.

Yhtenäisen Venäjän murskavoittoon duuman vaaleissa vaikutti ennen kaikkea äänestysprosentin alhaisuus. Kuvassa aloitellaan ääntenlaskentaa Simferopolissa Krimillä. Kuva: Lehtikuva/Max Vetrov

Sami Suodenjoki
1.10.2016 15.01

Horisontti

Venäjän duuman vaaleissa esiintyneestä vilpistä raportoitiin jälleen runsaasti tiedotusvälineissä, aivan kuten neljän vuoden takaisissa vaaleissa. Vaikka vaalijärjestelmään oli tehty muutoksia väärinkäytösten vähentämiseksi, havaittiin monilla vaalipaikoilla esimerkiksi samojen äänestäjien kiertämistä vaalipaikoilta toiselle.

Lisäksi tilastolliset analyysit paljastivat useilla valtapuolueen vahvimmilla tukialueilla epäilyttävän korkeita äänestysprosentteja.

Kyvyttömyys vilpin kitkemiseen kertoo karusti Venäjän demokratian tilasta.

Vaalivilppiä enemmän valtapuolue Yhtenäisen Venäjän murskavoittoon vaikutti toki äänestysprosentin alhaisuus. Kyvyttömyys vilpin kitkemiseen kertoo kuitenkin karusti Venäjän demokratian tilasta.

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman vaalien historia ulottuu vuoteen 1905, jolloin keisari joutui kumousliikehdinnän painostamana myöntymään demokraattisiin uudistuksiin. Saman kuohunnan tulos oli Suomen eduskuntauudistus, johon liittyi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden käyttöönotto ensimmäisenä Euroopassa vuonna 1906.

Näissä vaaleissa suomalaiset äänestäjät pääsivät tutustumaan ensi kertaa myös suljettuun lippuäänestykseen.

Suomen radikaali äänioikeusuudistus jäi poikkeukseksi Venäjän keisarikunnassa. Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus sekä suora edustajien vaali toteutuivat Venäjällä muodollisesti vasta neuvostoaikana vuonna 1936.

Yksipuoluejärjestelmässä äänioikeus ei tämänkään jälkeen merkinnyt samaa kuin läntisissä demokratioissa. Neuvostoajan perintö onkin yksi syy siihen, miksi siirtyminen aidosti vapaisiin vaaleihin on osoittautunut Venäjällä niin kivuliaaksi.

Suljetun lippuäänestyksen historialliset juuret ovat pidemmät kuin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden. Äänestysmuotoa sovellettiin parlamenttivaaleissa ensi kertaa vuonna 1856 Australiassa, ja 1900-luvulla siitä tuli vapaiden ja reilujen vaalien kulmakivi.

Modernin yhteiskunnan salaisella lippuäänestyksellä on muutamia keskeisiä periaatteita. Ensinnäkin äänestyksessä tulee käyttää yhdenmukaista, virallista vaalilippua, joka on julkisin varoin painettu. Vuoden 1907 Suomessa äänestyslippuun oli painettu vaaliliitot ehdokaslistoineen, joista haluamansa kohdalle äänestäjä veti punaisen viivan. Viime viikonlopun duuman vaaleissa vaalilippu oli samankaltainen.

Salaisen lippuäänestyksen toinen ominaispiirre on äänestyslippujen saatavuus vaalipaikalla. Äänestäjät eivät siis saa tuoda lippuja mukanaan ulkopuolelta.

Kolmanneksi äänestäjän käytössä tulee olla koppi tai muu ”karsina” äänen merkitsemistä tai kirjekuoreen asettamista varten. Lisäksi annetuille äänille on oltava uurna, jossa äänet pysyvät suojattuina laskentaan saakka.

Näiden periaatteiden toteuttaminen takkuili taas Venäjän duuman vaaleissa. Tarkkailijat havaitsivat vaalipaikoilla väärinkäytöksiä, kuten valmiiksi täytettyjen äänestyslippujen sullomista joukoittain vaaliuurniin ja toisten äänestäjien nimellä esiintymistä. Monet kuvatuista vilpin muodoista edellyttävät vaalivirkailijoiden osallisuutta tai hiljaista hyväksyntää.

Venäjän vaalit tuovatkin esiin salaisen lippuäänestyksen akilleenkantapään. Jos viranomaisten intressissä on manipuloida vaalitulosta, ei salainen äänestystapa takaa vaalien reiluutta ja demokraattisuutta yhtään paremmin kuin esimerkiksi huutoäänestys.

Suomessa salaisen lippuäänestyksen idea omaksuttiin hämmästyttävän nopeasti vuonna 1907. Puolueet järjestivät ennen vaalipäiviä neuvontaa ja harjoitusvaaleja, joissa äänestäjät opettelivat uutta vaalitoimitusta. Neuvonnan ansiosta hylättyjen äänten osuus jäi 0,9 prosenttiin.

Myös vuoden 1907 vaaleissa ilmeni toki epäkohtia. Äänestyspaikoilla hyöri puoluekiihottajia, ja lukuisat äänestäjät saapuivat vaalipaikalle vain huomatakseen, että heidän nimensä oli perusteettomasti jätetty pois vaaliluettelosta.

Muutkin seikat herättivät epäilyksiä vaalivirkailijoiden puolueettomuudesta. Forssan seudulla virkailijat näyttivät vaalien kuluessa äänestyslistoja omille puoluetovereilleen, jotta nämä saattoivat maanitella puolueensa äänestäjäksi vielä äänestämättömiä kuntalaisia.

Laajasta vaalitulosten vääristelystä ei Suomen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa kuitenkaan näy merkkejä. Tulosten manipulointia vaikeutti se, että vaaleihin osallistuneista puolueista yhdelläkään ei ollut yhtä tiukkaa otetta vallasta ja virkakoneistosta kuin Venäjän valtapuolueella tällä hetkellä.

1900-luvun alun Suomessa vaalivilpin todennäköisyyttä pienensi myös kansalaisten kunnioitus vastikään saavutettua äänioikeusuudistusta kohtaan. Usko vaalilipun voimaan oli paljon vankempi kuin nyky-Venäjällä, missä Putinin puolue on hallinnut politiikkaa koko uuden vuosituhannen alun.

Turhautumisesta vaalidemokratiaan kertoo äänestysprosentin alhaisuuden ohella venäläisten vaimea reaktio vilppihavaintoihin. Edellisvaalien kaltaista protestiaaltoa ei ole nähty. Tämä tuskin lisää valtapuolueen kiinnostusta vilpin kitkemiseen tulevissa vaaleissa.

Kirjoittaja on historiantutkija Helsingin yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään