KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Euroopan ryhdistäytymisen aika

Kovin radikaalia EU:n suunnanmuutosta ei Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ole tuonut.

Kovin radikaalia EU:n suunnanmuutosta ei Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ole tuonut. Kuva: Lehtikuva/Frederick Florin

Pekka RisteläKirjoittaja työskentelee palkansaajajärjestöjen EU-edustuston Finunionsin johtajana Brysselissä.
8.10.2016 14.01

Horisontti

”Koskaan aiemmin en ole nähnyt jäsenvaltioiden hallitusten heikenneen tällä tavoin populististen voimien edessä.”

Näin tiukasti luonnehti Euroopan tilaa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vuotuisessa unionin tila -puheessaan syyskuun puolivälissä. Samansuuntaisia arvioita on esittänyt moni muukin. Populismin nousu on viime vuosien leimallisimpia piirteitä eurooppalaisessa politiikassa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Eurooppalaiseen populismiin kuuluu tyypillisesti EU:n vastustus.

Eurooppalaiseen populismiin kuuluu tyypillisesti EU:n vastustus. Siksi unionilla on ongelma. Juncker kuvasi sitä vakavin äänenpainoin: Eurooppa on eksistentiaalisessa kriisissä ja meidän on nyt valittava, annammeko unionin hajota silmiemme edessä vai päätämmekö ryhdistäytyä.

 

Mitä komission puheenjohtajan peräänkuuluttama ryhdistäytyminen tarkoittaisi?

Junckerin omaa näkemystä voi tutkia edellä mainitun puheen jatkosta. Siinä painottuvat ajatukset turvallisuudesta ja suojelusta: ihmisten suojelusta väkivaltaa, kuten terrorismia, vastaan, mutta myös perusoikeuksien turvaamisesta ja työntekijöiden suojelusta eurooppalaisilla sisämarkkinoilla ja globaalissa taloudessa.

Tällainen retoriikka olisi helppo tulkita pelkäksi kansalaisten pelkojen myötäilyksi. Eikö tämä juuri ole sitä heikkoutta populististen voimien edessä, mistä Juncker moitti hallituksia?

Ei välttämättä. Junckerin painotukset voidaan nähdä myös hyvin harkittuna tapana vastata populismiin puuttumalla sen nousun syihin. Eurooppalaisen populismin taustalla on paljon kyynistä totuuden vääristelyä ja valtapoliittista manipulaatiota, mutta sen kasvualustana on myös ihmisten todellista, ymmärrettävää ja usein oikeutettuakin pettymystä harjoitettuun politiikkaan. Jos tähän pettymykseen ei vastata sosiaalisesti oikeudenmukaisilla ja ihmisoikeuksia kunnioittavilla uudistuksilla, ympäri Euroopan kukoistavan päinvastaisen vaihtoehdon menestykselle ei näy loppua.

Junckerin puheet voi tulkita jopa niin, että hän tavoittelee jonkinasteista katkosta viime vuosikymmenten poliittiseen valtavirtaan – markkinaliberalismiin, jossa epävarmuuden lisääntyminen ja eriarvoisuuden kasvu on hyväksytty kiihtyvästä kilpailusta haetun talouskasvun välttämättömänä lieveilmiönä. Näin rohkean tulkinnan tueksi tarvitaan kuitenkin näyttöjä. Onko komission linja oikeasti muuttunut vai ovatko puheenjohtaja Junckerin puheet pelkkää käänteistä populismia, kansalaisten sumutusta näennäisen populismin vastustuksen kaavussa?

 

Kuten arvata saattaa, erityisen radikaalia käännöstä EU:n suuntaan ei sen sisäpiireihin vuosikymmeniä kuulunut kristillisdemokraatti Juncker ole tuonut. Varovainen linjan muutos hänen johtamansa komission työssä on kuitenkin edeltäjäänsä verrattaessa nähtävissä.

Työelämäasioissa EU-päättäjien käsittelyssä on nyt pitkästä aikaa myönteisiä, työntekijöiden oikeuksia vahvistavia esityksiä. Niistä puhutuin on komission esittämä lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistus, joka vahvistaisi kaikkien työntekijöiden oikeutta työehtosopimuksissa sovittuihin palkkoihin. Komissio on vuosien hiljaiselon jälkeen vahvistamassa myös EU:n työturvallisuussäännöksiä.

Yksittäisten direktiivien ohella Junckerin komissio on pyrkinyt avaamaan yleisempää keskustelua EU:n työ- ja sosiaalilainsäädännön tulevaisuudesta. Ensimmäinen vaihe on Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilariksi ristitty hahmotelma, johon nyt kerätään ajatuksia ympäri Eurooppaa. Konkreettisia esityksiä komissio on luvannut maaliskuuksi.

Tavoitteena on tasapainottaa talouskriisin vuosina kiristettyä talouskuria politiikalla, joka vahvistaa kansalaisten oikeussuojaa ja hyvinvointia. On liian aikaista ennakoida mitä tästä hankkeesta lopulta syntyy, mutta oikeat asiat ovat nyt agendalla.

Suhtautuminen eurooppalaisilla sisämarkkinoilla esimerkiksi työntekijöiden suojaksi tarvittaviin sitoviin säännöksiin on pitkään jakanut EU-maita. Sääntelyn ykkösvastustaja on tyypillisesti ollut Iso-Britannia, joka on nykylaajuisessa unionissa saanut tukea ennen muuta itäisestä Euroopasta. Myös Euroopan komissio omaksui varsinkin José Manuel Barroson kaudella sääntelyn purkamisen keskeiseksi ideologiseksi lähtökohdakseen.

Nyt tilanne on muuttunut. Iso-Britannia on jättämässä unionin ja sen vaikutusvalta on jo romahtanut. Säännellympää markkinataloutta suosivien suhteellinen valta on kasvanut. Enemmistön tuen tarvitseva komissio tietää tämän.

Mitä tässä asetelmassa tekee Suomi? Onko se aktiivisesti tukemassa muutosta tasapainoisempaan, ihmisten hyvinvoinnin ja suojelun tarpeen vakavasti ottavaan unioniin, vai pitääkö se kiinni ideologiasta, jossa kaiken hyvän uskotaan syntyvän markkinoiden vapauttamisesta?

Toivottavasti Suomi on mukana Euroopan ryhtiliikkeessä, joka torjuu populismin, pitää kiinni perusarvoistaan ja ottaa kansalaisten hyvinvoinnin vakavasti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään