KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Ulla-Leena Alppi: Lapsemme kunnissa

Lapsuus on perusta, jolle koko tuleva elämä rakentuu.

Lapsuus on perusta, jolle koko tuleva elämä rakentuu. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ulla-Leena Alppi
19.11.2016 15.01

Horisontti

Näinä aikoina keskustellaan siitä, jääkö kunnille sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) jälkeisessä elämässä merkittäviä tehtäviä. Tästä seuraa kysymys, onko enää mielekästä lähteä ehdolle kuntavaaleihin.

Kuntiin on sote-uudistuksen toteutuessakin jäämässä hyvinvoinnin edistäminen, kuten koko polku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen, lukioihin ja toisen asteen koulutukseen, sekä kulttuuri ja liikunta. Lisäksi kuntiin jäävät kaavoitus ja maankäyttö, liikenne, työllisyys ja elinkeinoasiat, asuminen, sekä demokratian edistäminen.

Kannattaa pitää mielessä, että satsaus lapsiin on myös investointi tulevaisuuteen.

Kunnat siis päättävät myös tulevaisuudessa merkittävistä asioista ja vaikuttavat vahvasti kuntalaisten arkeen. Tälläkin hetkellä kunnat toki ovat erilaisessa asemassa riippuen muun muassa siitä, minkä kokoisia ne ovat, millainen väestöpohja niissä on ja mikä on työllisyysaste. Soten aiheuttamat muutokset voivat olla dramaattisempia taantuvissa kunnissa. Sen sijaan muutos ei ole yhtä suuri kasvavissa kunnissa tai niissä, joissa on paljon lapsia.

Luonnollisesti kuntien mahdollisuudet selviytyä kunnialla niihin jäävistä tehtävistä riippuu niiden taloudesta. Nykyiset kuntavaikuttajat tietävät liiankin hyvin, että erityisesti viime vuosina useimmissa kunnissa on jouduttu tasapainoilemaan niukan talouden oloissa.

Kehittämistyötä on voitu tehdä vain rajoitetusti etenkin niissä kunnissa, joissa työttömyyttä on paljon ja joiden verotulot hiipuvat. Kun myös valtionosuudet ovat supistuneet, on palveluista leikkaaminen ja taikasanaksi muodostuneiden rakenteellisten uudistusten tekeminen ollut tavallista.

Osa rakenteellisista uudistuksista on toki ollut järkeviä. Jos kunnassa on esimerkiksi panostettu perusterveydenhuoltoon ja kuntalaiset saavat nämä palvelut heti tarvitessaan, vähenee tarve raskaampien ja kalliimpien terveyspalveluiden käyttämiseen. Sama pätee sosiaalipalveluihin.

Ihmiset tarvitsevat yhteiskunnan erilaisia palveluja elämänsä eri vaiheissa. Kaikki palvelut ovat tärkeitä. Nostan kuitenkin yhdeksi merkittävimmistä hyvän varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen turvaamisen – molemmat jäävät kuntiin.

Lapsuus ei ole vain yksi elämänvaihe ihmisen elinkaaren aikana. Lapsuus on perusta, jolle koko tuleva elämä rakentuu. Kuntapäättäjien ei ole välttämättä tunnettava kiintymyssuhdeteoriaa, mutta heidän on välttämätöntä yrittää ymmärtää pienten kuntalaisten tarpeita ja kokemusmaailmaa. Saavatko lapset kokemuksen siitä, että he ovat huolenpidon arvoisia, että heitä suojellaan ja arvostetaan, että heitä kannustetaan, kuullaan ja otetaan todesta? Että aikuisiin voi luottaa?

Näihin kokemuksiin vaikutetaan vahvimmin kodeissa, mutta myös varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Kaikki vanhemmat eivät, eri syistä, pysty antamaan lapsilleen kokemusta lapsen arvokkuudesta ja turvassa olemisesta, ja tällöin yhteiskunnan turvaverkkojen merkitys ja tarve korostuvat.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus ja päiväkotien sekä koulujen pienet ryhmäkoot ovat suojaava tekijä kaikille lapsille, mutta erityisen merkittävä asia ne ovat lapsille, joiden kotiolot ovat puutteelliset. Pohdittaessa kuntiin jääviä tehtäviä nouseekin kysymys siitä, mitä lastensuojelulle tapahtuu.

On selvää, että huostaanotot ovat jatkossakin viranomaistehtäviä, mutta lastensuojelu on paljon muutakin. Jos esimerkiksi koulujen ennaltaehkäisevä oppilashuoltotyö siirtyy maakuntiin, se pirstaloittaa eikä suinkaan yhtenäistä palveluketjuja.

Hyvän lapsuuden turvaaminen on aikuisten velvollisuus ja lasten oikeus, mikä on hyvä muistaa muulloinkin kuin YK:n Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta. Kiristyvän talouden oloissa on aivan erityinen syy tarkentaa kuntapäättäjien katsetta niin, että se ulottuu pidemmälle kuin seuraavan vuoden talousarvioon.

Kannattaa pitää mielessä, että satsaus lapsiin on myös investointi tulevaisuuteen. Onhan todennäköistä, että hyvinvoivista lapsista ja nuorista kasvaa (ainakin riittävän) hyvinvoivia aikuisia, vastuullisia kansalaisia ja veronmaksajia.

Lasten hyvään arkeen vaikutetaan varhaiskasvatuksen ja oppimisympäristöjen lisäksi kuntien tehtäviksi jäävillä kaavoituksella, asumis- ja liikenneratkaisuilla sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluilla.

Jotta lasten oikeudet toteutuvat, täytyy kaikissa näissä asioissa arvioida päätösten vaikutukset lapsiin. Tampereella kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti tätä tarkoittavan aloitteemme. Toivon tulevien valtuutettujen olevan aloitteellisia, jotta arviointi tulee kaikkialla osaksi päätöksentekoa.

Hallituksen lapsi- ja perhepalveluiden ohjelmaan (vuoden alussa liikkeelle lähtenyt lape-hanke) on kirjattu tavoite siitä, että kuntiin luotaisiin lasten oikeuksia tukeva toimintakulttuuri, sen osana päätösten lapsivaikutusten arviointi. Ilman aktiivisia valtuutettuja pelkään tavoitteen jäävän sanahelinäksi. Tekijöitä siis tarvitaan.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja lasten ja nuorten palveluiden lautakunnan varapuheenjohtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään