KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Miksi kauppaa pitäisi käydä lännen ehdoilla?

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskusteli Euroopan-vierailullaan marraskuussa muun muassa TTIP-sopimuksesta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskusteli Euroopan-vierailullaan marraskuussa muun muassa TTIP-sopimuksesta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Kuva: Lehtikuva/John Macdougall

Erkki Laukkanen
17.12.2016 15.00

Viimeiset 25 vuotta ovat olleet alueellisten kauppasopimusten kulta-aikaa. Mediassa niitä on markkinoitu vapaakauppasopimuksina. Todellisuudessa ne ovat jotakin ihan muuta.

Moni meistä on törmännyt kirjainyhdistelmiin CETA, TTIP, TTP ja TiSA ymmärtämättä muuta kuin että jollakin tavalla ne ”vapaakauppaan” liittyvät. Tulleja ja kaupan teknisiä esteitä poistetaan, meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Tavallinen, omassa arjessaan elävä kansalainen, on saattanut myös huomata, että varsin usein näiden kirjainyhdistelmien yhteydessä puhutaan lännestä, länsimaisista arvoista ja niiden puolustamisesta suhteessa sellaisiin itäisiin voimiin kuin Venäjä, Kiina ja Intia.

TTIP ei ole vapaakauppasopimus. Se ei ole edes kauppasopimus.

Perusviesti näyttäisi olevan, että ilman näitä alueellisia ”vapaakauppasopimuksia” lännen kyky ohjata maailmantalouden kehitystä vaarantuu. Ja lopulta, jos tämän annetaan tapahtua, edessämme on jonkinlainen ”örkkien” valtakausi – jotakin sellaista, jota emme varmasti halua. Siksi lännen on mukautettava muut tahtoonsa.

Näin tulkiten kysymyksessä on se sama herruustarina, jota Ostwald Spengler teoksessaan Länsimaiden perikato kritisoi jo lähes sata vuotta sitten. Spenglerin mukaan lännen tuhoksi – ei voitoksi, kuten valtamediassa väitetään – koituu lopulta sen kyvyttömyys ottaa huomioon muita toimintakulttuureja.

Selvimmin tätä kehitystä ilmentää TTIP:stä, USA:n ja EU:n välisestä ”kumppanuudesta”, käyty keskustelu. TTIP-neuvottelut alkoivat vuonna 2013 pyrkimyksestä luoda lisää kasvua ja työpaikkoja. Mutta jo vuotta myöhemmin TTIP:tä myytiin geopoliittisena keinona säilyttää lännen valta-asema maapallolla.

Hyvä esimerkki tästä on suomalaisten palkansaajakeskusjärjestöjen julkaisu EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvottelut Suomen palkansaajien kannalta (SAK, STTK ja Akava; 4.4.2014), jossa palkansaajakeskusjärjestöt asettuvat EU:n ja USA:n puolelle Kiinaa ja Venäjää vastaan.

Pääasialliseksi perusteeksi ”kumppanuudelle” järjestöt ilmoittavat sen, että ”EU:n ja Yhdysvaltojen lähentyminen vähentäisi riippuvuutta maista, jotka eivät jaa niiden yhteisiä arvoja kuten demokratiaa ja ihmisoikeuksia”. Järjestöjen omaa toimialaa, työmarkkinakysymyksiä, muistiossa ei pohdittu.

Siinä vaiheessa minun hälytyskelloni alkoi päristä. Onko tässä käynnistynyt samanlainen näytelmä kuin EU:n sosiaalidialogissa jaksolla 2005–2007 näyteltiin, kun ”joustoturvasta” (flexicurity) leivottiin EU:n uusi työmarkkinamalli? Sekin malli hyväksyttiin korkeimmalla mahdollisella tasolla meidän kaikkien nimissä, ilman että meiltä kysyttiin mitään.

Senkin mallin piti tuottaa lisää kasvua ja työllisyyttä. Mutta toisin kävi. Käsiimme jäi tabun kaltainen työmarkkinamalli, jonka toimeenpanosta oma ”nomenklaturamme” joutuu raportoimaan EU:lle, ilman että vallankäytön kohdejoukko, me palkansaajat, tiedämme raportoinnista ja sen merkityksestä mitään.

Jotakin sellaista tarjoaisi nyt myös TTIP. USA on ratifioinut YK:n työjärjestön perussopimuksista vain vanki- ja lapsityövoiman käytön kieltoa koskevat sopimukset. On toiveajattelua väittää, että muut, muun muassa työllisyyden hoitoa koskevat sopimukset voitaisiin kuitata pelkällä julistuksella.

Mitä muuta on jätetty kertomatta? TTIP ei ole vapaakauppasopimus. Se ei ole edes kauppasopimus. Se on kumppanuussopimus, jonka ensisijaisena tavoitteena on turvata sen ”Washingtonin konsensuksen” jatkuvuus, jolla maailmantaloutta on toisen maailmansodan jälkeen hallittu.

Sen konsensuksen tarpeesta voi olla monta mieltä. Itse en siitä kovin paljon perusta, kuten en muistakaan herruuden muodoista. Mutta TTIP ja sen verrokit ovat sitä mitä suurimmassa määrin. Niiden ohjausmekanismit ovat sotilasstrategioista tuttujen rintamalinjojen kaltaisia.

Otetaan pari esimerkkiä. Vuonna 2013 Intia ilmoitti kunnianhimoisesta aurinkoenergiaohjelmasta, jota myös USA julkisuudessa tuki esimerkillisenä kestävän kehityksen hankkeena. Sen jälkeen USA on tehnyt kaikkensa hankkeen muotoilemiseksi amerikkalaisia yhtiöitä suosivaksi.

Ja mitä USA edellä, sitä EU perässä. Esimerkkinä tästä on EU:n ja Länsi-Afrikan välinen kauppasopimus, jota sopimuksen kriitikot kutsuvat sopimuspohjaiseksi siirtomaavallaksi. Kiristyskeinona sopimuksen hieronnassa on käytetty tulleja: ne palaavat, jos EU:n tahtoon ei suostuta.

Mikä on seuraava askel? Sitä on itse asiassa aika vaikea sanoa. Vapaakauppasopimusten todellinen merkitys on politisoitunut kaikkialla siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä pidetään elitistisinä, ympäristö- ja sosiaalivaikutukset sivuuttavina herruusjärjestelyinä. Ja sellaisiahan ne ovatkin.

Eikä Donald Trumpilla ole mitään keinoja tehdä niistä suosittuja. Eikä hän ehkä haluakaan. Washingtonin konsensus on murtunut.

Kirjoittaja on ekonomisti ja kauppatieteiden tohtori.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään