KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Eurooppalainen oikeistopopulismi voi olla nähnyt huippunsa

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia natsiunivormussa esittävä kuva lauantaisesta Women’s March Helsinki -mielenosoituksesta.

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia natsiunivormussa esittävä kuva lauantaisesta Women’s March Helsinki -mielenosoituksesta. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Pekka Ristelä
28.1.2017 15.00

Horisontti

Vuosi 2016 jää politiikan historiaan oikeistopopulismin voittokulusta. Moni ennustaa, että tämä oli vasta alkua: Trumpia voi seurata Le Pen, brexitiä koko Euroopan unionin hajoaminen. Toisinkin voi kuitenkin käydä. Oikeistopopulismi saattaa olla jo nähnyt huippunsa.

Oikeistopopulismin voittokulussa on sitä edustavien liikkeiden historiallisista ja ideologisista eroista huolimatta hyvin samanlaisena toistuvia elementtejä. On maahanmuuttovastaisuutta ja Euroopassa poikkeuksetta EU-vastaisuutta. On luottamuksen menetystä niin politiikan, median kuin tieteenkin auktoriteetteihin. Usein kuvaan kuuluvat myös vanhoilliset käsitykset sukupuoleen liittyvissä kysymyksissä.

Eristäytymisen tai itsekkään kilpailuasetelman valitseva maa vaatii kansalaisiltaan entistä enemmän uhrauksia.

Populismin nousu tulkitaan usein talouden globalisaatioon kytkeytyväksi ilmiöksi. Sen nähdään kumpuavan kilpailun vapauttamiseen keskittyneestä globalisaatiosta, jonka hyödyistä osa vauraimpienkin maiden kansalaisista on jäänyt osattomaksi. Tämän nähdään ruokkineen epäluuloa kaikkea uutena ja vieraana koettua kohtaan.

Kun lisääntyvä epävarmuus, tunne osattomuudesta ja ainakin suhteellisesti katsoen heikentyvä elintaso on yhdistetty rajojen madaltumiseen, on oikeistopopulistinen vaihtoehto tarjonnut päinvastaista: Kansainvälisen tilalle kansallista, avoimen tilalle suljettua. Vieraan tilalle tuttua – paitsi politiikassa, jossa on luvattu jotain aivan uutta, tuoretta ja erilaista. Samalla ennen uskottavimpina nähnyt poliittiset vaihtoehdot on onnistuneesti leimattu katteettomiksi lupauksiksi ja oman edun ajamiseksi. Niin on laajalti käynyt myös kansalaisten tasa-arvoista osallisuutta perinteisesti vaalineelle vasemmistolle.

Ehkä olennaisinta populismin nousussa on ollut se, miten sitä edustavat liikkeet ovat onnistuneet luomaan ihmisille toivoa mahdollisuudesta vaikuttaa tulevaisuuteensa. Tärkeintä on voinut olla lupaus hallinnan palauttamisesta: ”Take back control”, kuten Ison-Britannian EU-eroa menestyksellä ajaneen brexit-kampanjan slogan kuului. Samaan perinteiset poliittiset jakolinjat ylittävään viestiin voisi hyvin tiivistää myös Donald Trumpin tai Ranskan Kansallisen rintaman menestyksen taustalla olevat lupaukset.

Oikeistopopulistien sloganiin hallinnan palauttamisesta saattaa kuitenkin sisältyä myös viitteitä siitä, miksi brexit voi vielä muodostua näyttäväksi esimerkiksi oikeistopopulismin umpikujasta.

Umpikuja voi olla edessä, kun populistien tarjoama kansallinen eristäytyminen ja taloudellinen nationalismi ei vastoin lupauksia lisääkään kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Tosiasiassa käy päinvastoin: Kansainvälisen yhteistyön sijaan eristäytymisen tai itsekkään kilpailuasetelman valitseva maa vaatii kansalaisiltaan entistä enemmän uhrauksia, ei suinkaan vähemmän.

Ison-Britannian hallituksen viimeaikaiset uhkaukset ovat hätkähdyttävä esimerkki edellä sanotusta. Hallitus haluaa EU:n sisämarkkinoiden edut, mutta ei yhteisiä EU-sääntöjä. Jos tämä ei onnistu, maa on hallituksen mukaan ”pakotettu” muuttamaan eurooppalainen talous- ja sosiaalimallinsa ”joksikin muuksi”.

Ei jää epäselväksi, että ”joku muu” tarkoittaa halpatyön kilpailuvaltiksi nostavaa veroparatiisia. Monien brexitin taustalla olevien vaikuttajien tavoitteena se on itse asiassa ollut koko ajan, mutta äänestäjien enemmistö sitä tuskin toivoo. Heille EU-eron jälkeinen maailma voikin olla kaukana luvatusta hallinnan palautuksesta. Heidän elämässään mahdollisuudet todennäköisemmin kapenevat kuin laajenevat.

Tuleeko brexitistä siis varoittava esimerkki, joka estää oikeistopopulistien vaalivoitot esimerkiksi keväällä edessä olevissa Ranskan ja Hollannin vaaleissa? Niin rohkeaa ennustetta en uskalla esittää. Marine Le Pen ja Geert Wilders puolueineen ovat edelleen mielipidetiedustelujen kärjessä. Voi olla, että brexit – ja Trumpin valinta Atlantin takana – ennemmin ruokkivat kuin jarruttavat populistisen oikeiston menestystä.

Ranskan vaaleissa voi silti piillä mahdollisuus myös viime aikoina totutusta poikkeavaan yllätykseen. Uusimpien tiedustelujen mukaan vaalien toiselle kierrokselle ja koko kisan voittajaksi voi vielä nousta lähinnä liberaaliin keskustaan sijoittuva, hiljattain itse perustamansa En Marche! -puolueen tuella kampanjoiva ex-ministeri Emmanuel Macron.

Erikoisen Macronin nopeasta noususta Ranskan politiikan huipulle tekee se, että hän edustaa ranskalaisittain poikkeuksellisen myönteistä näkemystä Euroopan integraatiosta – ja samalla jotakuinkin täydellistä vastakohtaa brexit-kampanjan viesteille. Macronin mukaan todellinen demokratia ja itsemääräämisoikeus edellyttävät vahvaa eurooppalaista yhteistyötä. Hän on myös todennut Saksan liittokansleri Merkelin humaanin turvapaikkapolitiikan pelastaneen Euroopan kunnian ja kutsunut sen kritiikkiä vastenmieliseksi.

Voi olla, että Macronin nousu taittuu ja Le Pen tai republikaanien oikeistopopulismiakin lähestyviä äänenpainoja esittänyt François Fillon voittaa vaalit. Juuri nyt Ranskan lähestyviä vaaleja voi kuitenkin pitää yhtenä ikkunana siihen, mihin Euroopan poliittinen todellisuus on matkalla.

Kirjoittaja työskentelee SAK:ssa kansainvälisten asioiden asiantuntijana.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään