KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Eläkeläisissä on sekä köyhiä että hyvätuloisia

Vaikka työeläkkeen merkitys kasvaa ja hyvätuloisten eläkeläisten määrä on nousussa, suuri osa eläkeläisistä on yhä pienituloisia.

Vaikka työeläkkeen merkitys kasvaa ja hyvätuloisten eläkeläisten määrä on nousussa, suuri osa eläkeläisistä on yhä pienituloisia. Kuva: Eeva Suorlahti

Kaija Kallinen
4.2.2017 15.00

Horisontti

Eläketurvakeskuksen tuore tutkimus ”Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo 1995–2015” osoittaa, että eläkeläisväestön toimeentulo on kokonaisuutena kehittynyt myönteisesti. Eläketurvan tärkein määrittäjä on työ. Mitä useampia työvuosia ja mitä parempi palkka, sitä parempi eläke. Mutta mitä vajaampi ja repaleisempi työura ja mitä matalampi palkka, sitä pienempi eläke

Keskimääräinen kokonaiseläke on noussut. Naisten eläkkeet ovat kasvussa ja miesten elinikä nousussa. Vuonna 2015 maksettiin työeläkkeitä 25 miljardia ja kansaneläkkeitä 2,5 miljardia euroa. 1,5 miljoonan eläkeläisen joukossa on köyhiä sinnittelijöitä, nuukuudella pärjääviä ja hyvin toimeentulevia. Keskiarvot antavat suuntaa, mutta eivät kerro koko totuutta.

Nuorimmat ja vanhimmat eläkkeensaajat ovat pienituloisimpia.

Eläkeläisistä pienituloisimpia ovat ne kansaneläkeläiset, joille ei ole ansiotyöstä karttunut työeläkettä. Heitä oli vuonna 2015 enää 5 prosenttia eläkeläisistä. Takuueläke nosti heidän kuukausieläkkeensä runsaaseen 740 euroon. Siitä hyötyi myös osa hyvin pientä työeläkettä saavista. Takuueläkettä sai 100 000 eläkeläistä. Naisten osuus pelkän kansaneläkkeen saajista on pienentynyt ja alle 55-vuotiaiden miesten noussut.

Noin puoli miljoonaa eläkeläistä saa sekä työ- että kansaneläkettä. Työeläke vähentää kansaneläkkeen määrää. Molempia eläkkeitä saavien keskimääräinen kokonaiseläke vuonna 2015 oli 1 030 euroa kuukaudessa. Kansaneläkettä ei enää saanut, kun työeläke ylitti yksin elävällä 1 316 euroa ja parisuhteessa asuvalla 1 172 euroa. Näin ollen tämän ryhmän eläkkeet olivat enintään 1 300 euron tienoilla.

Vain työeläkettä saa noin 900 000 eläkeläistä. Tässäkin joukossa on paljon pienehkön työeläkkeen saajia, mutta lisääntyvässä määrin hyvätuloisia senioreita. Vuonna 2015 koko ryhmän keskimääräinen kokonaiseläke oli 2 040 euroa kuukaudessa. Vajaalla kolmasosalla työeläke oli 1 172–1 500 ja toisella kolmasosalla 1 500–2 000 euroa. Vajaa neljäsosa sai eläkettä 2 000–3 000 euroa. Yli 3 000 euron kuukausieläkkeeseen ylsi jo noin joka yhdeksäs.

Työstä suoraan vanhuuseläkkeelle siirtyneiden keskimääräiset eläkkeet ovat nousseet, koska entistä useammat ovat tehneet koko työuransa työeläkelakien voimassaoloaikana. Vuosi vuodelta eläkkeelle siirtyneiden keskimääräinen eläketaso on ollut korkeampi kuin jo eläkkeellä olevien. Samalla eläkeläisten joukosta on poistunut keskimääräistä pienituloisempia.

Työkyvyttömyyseläkkeiden taso suhteessa vanhuuseläkkeisiin on heikentynyt erityisesti, jos eläke on alkanut alle 55-vuotiaana. Tämän vuoden alussa voimaan tullut eläkeuudistus parantaa uusien työkyvyttömyyseläkeläisten tilannetta, mutta ei auta jo aiemmin työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneita.

Bruttoeläkkeiden tarkastelu antaa puutteellisen kuvan eläkeläisten toimeentulosta. Osa eläkeläisistä saa myös eläkkeensaajien asumistukea ja pitkäaikaissairaille tarkoitettua hoitotukea. Ne ovat verottomia ja tarveharkintaisia. Osalla eläkeläisistä on myös palkka- ja yrittäjätuloja ja erityisesti suurimpia eläkkeitä saavilla omaisuustuloja.

Verotuksella on tärkeä rooli eläkeläisten tuloerojen tasoittamisessa. Pienituloisimmat eläkeläiset eivät maksa veroja lainkaan eläketulovähennyksen ansiosta. Kunnallis- ja valtionverotuksen eläketulovähennykset lieventävät myös keskituloisten eläkeläisten verotusta.

Toisaalta verotuksen progressio leikkaa tehokkaasti suuria eläkkeitä. Käytössä on myös lisävero, jota vuonna 2015 perittiin yli 45 000 euroa ylittävästä vuosieläketulosta.

Ajanjaksolla 1995–2015 keskituloisten eläkeläisten verotus pysyi kutakuinkin samalla tasolla. Sen sijaan suurituloisimpien, usein omaisuustuloja saavien eläkeläisten kokonaisverotus on keventynyt.

Suhteellisesti pienituloisiksi luokitellaan henkilöt, joiden käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 tai 50 prosenttia koko väestön mediaanitulosta. Vuonna 2014 EU:n käyttämän ylemmän rajan alapuolelle jäi vajaat 13 ja alemman 4 prosenttia eläkeläisistä. Toimeentulotuen hakijoina vanhuuseläkeikäisistä on vain muutama prosentti ja pitkäaikainen toimeentulotuen saanti on hyvin vähäistä.

Yksin elävillä eläkeläisillä on suurempi köyhyysriski kuin parisuhteessa asuvilla. Nuorimmat ja vanhimmat eläkkeensaajat ovat pienituloisimpia. Suurin pienituloisten eläkeläisten ryhmä ovat yli 75-vuotiaat yksin asuvat naiset.

Osa-aikatyötä, satunnaisia keikkoja ja toimeksiantoja tekevillä sekä pitkäaikaistyöttömillä työeläke jää pieneksi. Sama koskee yksin yrittäjiä, jotka usein korkeiden maksujen takia alivakuuttavat ansionsa.

Vaikka työeläkkeen merkitys kasvaa ja hyvätuloisten eläkeläisten määrä on nousussa, suuri osa eläkeläisistä on yhä pienituloisia. Työkyvyttömien eläketurvan jälkeenjääneisyys vaatii korjaamista. Jatkossa suurin haaste on parantaa pientä työeläkettä saavien toimeentuloa. Eläketulon lisäksi tarvitaan asumis- ja hoitotukia. Paras keino eläkeläisten välisten tuloerojen kaventamiseen on edelleen verotus.

Kirjoittaja on eläke-asiantuntija ja entinen SAK:n toimihenkilö.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään