KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Euroopan sosiaalidemokratian kriisi, vuorossa Ranska

Ranskan sosialistien ehdokasta Benoît Hamonia odottaa kaikkien aikojen tappio.

Ranskan sosialistien ehdokasta Benoît Hamonia odottaa kaikkien aikojen tappio. Kuva: Lehtikuva/Patrick Hertzog

Sosiaalidemokraatit ovat kärsineet takaiskuja monissa Euroopan maissa.

Arto Huovinen
22.4.2017 8.30

Sunnuntaina pidetään Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Ranskan sosialistipuolueen (eli sosiaalidemokraattien) ehdokas Benoît Hamon lähtee vaaleihin gallupien viidenneltä tilalta, ja hänen kannatuksensa on pudonnut tukevasti alle 10 prosentin.

Kaksi aikoinaan sosialistien jäsenenä ollutta poliitikkoa on kiilannut kauas Hamonin edelle. Oikealta on paahtanut ohi Emmanuel Macron, joka perusti vaaleja varten oman En Marche! -liikkeensä. Liikkeen nimen alkukirjaimet eivät ole sattumalta samat kuin Macronin nimikirjaimet.

Vasemmalta edelle on tullut Parti de Gauche -vasemmistopuolueen Jean-Luc Mélenchon, jonka vaaliliike on nimeltään La France insoumise (Alistumaton Ranska).

ILMOITUS
ILMOITUS
Hollannin suuri demaripuolue luhistui maaliskuussa.

Macron on loppusuoralla ohittanut äärioikeiston Marine Le Penin gallupien kärjessä vajaan 25 prosentin lukemin. Mélenchonin kannatus on 20 prosentin rajan tuntumassa, ja se on yli kaksinkertainen Hamoniin verrattuna.

Hajoaminen Ranskassa?

Kuka tahansa sosialistien ehdokas olisi lähtenyt näihin vaaleihin vaikeasta asemasta. Taustalla painaa istuvan presidentin, sosialistien François Hollanden poikkeuksellisen alhaiseksi pudonnut suosio.

Hollande valittiin vuonna 2012 melko vasemmistolaisella ohjelmalla. Presidenttinä hän kuitenkin siirtyi yhä enemmän oikealle.

Hamon oli vuonna 2014 muutaman kuukauden opetusministeri. Hän kuitenkin erosi vastalauseena puolueensa politiikan oikeistolaistumiselle.

Viime tammikuussa pidetyissä sosialistien esivaaleissa Hamon löi selvästi puoluejohdon suosikin, entisen pääministerin Manuel Vallsin.

Hamon kampanjoi radikaalilla ohjelmalla. Hän kannattaa perustuloa, kannabiksen laillistamista ja vahvaa satsausta uusiutuvaan energiaan.

Helmikuussa Ranskan pienehkön vihreän puolueen EELV:n ehdokas ehdokas vetäytyi ja antoi tukensa Hamonille.

Hamonin linja on liian vasemmistolainen ja vihreä monelle sosialistille. Jotkut näkyvät puolue-eliitin jäsenet – kuten Valls – ovat ilmoittaneet äänestävänsä oman puolueensa ehdokkaan sijasta Macronia.

Sosialistien äänestäjiä uskotaan valuvan myös Mélenchonin taakse, koska sosialistien vasemmistolaisuuteen ei uskalleta luottaa.

Hamon esitti pari kertaa kampanjan aikana, että Mélenchon vetäytyisi ja hän olisi ”vasemmiston yhteinen ehdokas”. Toissa viikolla Hamon sanoi haastattelussa, että jos hän itse ei pääse toiselle kierrokselle, hän näkisi mieluiten Mélenchonin Le Penin vastaehdokkaana.

Sosialistien jälkipyykistä tullee ankara. On puhuttu jopa puolueen hajoamisesta.

Romahdus Hollannissa

Ranskan sosialistipuolue perustettiin 1969 ja se nousi vasta 1970-luvun jälkipuoliskolla kommunistipuolue PCF:ää suuremmaksi.

Hollannin demaripuolue PvdA on vuonna 1946 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien ollut suuri puolue, joka usein sai jopa kolmanneksen äänistä. Heikoimmillaankin se (vuonna 2002) ylitti 15 prosentin rajan.

Maaliskuun vaaleissa huomio kohdistui äärioikeiston Geert Wildersiin, mutta suurempi mullistus tapahtui vasemmalla. PvdA romahti totaalisesti ja sai vain 5,7 prosentin kannatuksen. Paikkamäärä 150-paikkaisessa parlamentissa putosi 38:sta 9:ään.

Ensimmäistä kertaa PvdA:n ohi porhallettiin vasemmalta, ja peräti kahden puolueen voimin. Sekä sosialistinen puolue (SP) että Vihreä vasemmisto (GL) saivat 9,1 prosentin kannatuksen.

SP kuuluu europarlamentissa vasemmiston GUE-NGL-ryhmään. GL kuuluu vihreisiin, mutta Hollannin politiikassa sen yleensä katsotaan olevan demareista vasemmalla.

Lisäksi vasemmistolainen, GUE-NGL:ään kuuluva eläinoikeuksien puolue PvdD nousi kahdesta viiteen paikkaan.

Sosiaalidemokraattien murskatappion pääsyynä pidetään osallistumista leikkauspolitiikkaa harjoittaneeseen, oikeistojohtoiseen hallitukseen.

Pettymys kuvastui Hollannin demarijohtaja Lodewijk Asscherin kasvoilla vaali-iltana.

Pettymys kuvastui Hollannin demarijohtaja Lodewijk Asscherin kasvoilla vaali-iltana. Kuva: All Over Press /

Riitoja Labourissa

Hajoamisuhasta puhutaan myös Britannian perinteikkäässä työväenpuolueessa, Labourissa.

Labourin kriisi on kärjistynyt siitä lähtien, kun vasemmistosiiven Jeremy Corbyn yllättäen voitti jäsenäänestyksen puheenjohtajuudesta syyskuussa 2015.

Puolueen parlamenttiryhmä antoi Corbynille epäluottamuslauseen viime kesänä, mutta Corbyn piti selvin numeroin paikkansa uudessa jäsenäänestyksessä syyskuussa.

Britannian media on väsymättä mustamaalannut Corbynia ja omasta puolueestakin häntä potkitaan nilkkoihin.

Viime viikolla tehdyssä gallupissa vain 18 prosenttia briteistä haluaisi Corbynista pääministerin, kun konservatiivien Theresa Mayta suosi 55 prosenttia.

Labourin äänestäjistäkin vain 38 prosenttia kannatti Corbynia; 29 prosenttia Mayta ja 33 prosenttia ei osannut sanoa. Tuolloin ei ollut vielä tietoa kesäkuussa järjestettävistä ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Espanja, Itävalta

Espanjan sosialistipuolue PSOE on pudonnut parinkymmenen prosentin puolueeksi, ja uusi vasemmistopuolue Podemos on kolmessa vuodessa noussut rinnalle.

Vielä viime vuosikymmenellä PSOE sai yli 40 prosentin lukemia.

Itävallan kahdesti viime vuonna pidetyissä presidentinvaaleissa demariehdokas putosi jo ensimmäisellä kierroksella ja vasemmiston äänet keskittyivät toisella kierroksella vihreiden Alexander van der Bellenille.

Selvimmin demarien mollivoittoisesta trendistä poikkeaa Saksan SPD, joka sai Martin Schulzista uutta virtaa ja saattaa jopa voittaa syyskuun liittopäivävaalit.

Saksassa ongelmissa on pikemminkin demarien vasemmalle puolelle sijoittuva Die Linke, joka kärsii sisäisistä linjariidoista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Tutkija Praveenraj Jayasimhan tarkastelee hiljattain uudelleen löydetyn Cheljoen käärmeenpääkalaa. Talvella se on horroksessa ja kesällä veden ollessa vähissä se kaivautuu koloihin.

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

Quechua-viljelijä Anacleta Mamani kasvihuoneessaan Poquesissa Perun Cuscon alueella, jossa hän harjoittaa luomuviljelyä.

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

Uusimmat

Keskustan Antti Kaikkonen ja SDP:n Antti Lindtman eduskunnassa.

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään