Nicaragua ilmoitti vuonna 2014 rakentavansa kiinalaisen HKND-yhtiön kanssa Panaman kanavalle kilpailijan, joka yhdistää Karibianmeren Tyyneen valtamereen. Merkkejä rakennustöistä ei kuitenkaan näy missään reitin kohdassa.
IPS kävi läpi kanavan kaavaillun reitin Bluefieldsistä Karibian rannikolta Britoon Tyynellämerellä. Lähes 50 miljardin euron arvoisen hankkeen oli määrä valmistua 2019, ja siihen kuuluisi kanavan ohella kaksi satamaa, vapaakauppa-alue, turistikeskuksia, kansainvälinen lentokenttä ja useita teitä.
Hankkeen energiansaannin ja raaka-aineiden turvaaminen edellytti lisäksi vesivoimalaa, sementtitehdasta ja muuta teollisuutta.
Kanavahanketta on viime aikoina ympäröinyt hiljaisuus.
Kanavaa vastaan järjestettiin ainakin 87 mielenosoitusta, joissa sen vaikutusalueen alkuperäisasukkaat olivat aktiivisesti mukana. Neuvottelut viranomaisten kanssa ovat sujuneet nihkeästi, ja intiaanit ovat valittaneet oikeuksiensa loukkaamisesta yleisamerikkalaiselle ihmisoikeuskomissiolle.
Valtion kanavakomission tiedottaja Telémaco Talavera vakuutti hiljan lehdistölle, että projekti etenee suunnitellusti. Muuten kanavahanketta on ympäröinyt hiljaisuus.
Presidentti Daniel Ortegan vaimo ja päätiedottaja, varapresidentti Rosario Murillo, kertoi huhtikuussa Karibian rannikon uudesta syväsatamahankkeesta, joka ei liity kanavaan.
Tammikuussa Murillo julkisti suunnitelman uudesta valtatiestä Rivasin niemimaan rannikolla. Matkailua palvelevan tien rakennustyöt on jo aloitettu alueella, jonne kanavan piti tulla.