KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Katalonia uhmaa keskusvaltaa

Itsenäisyysäänestyksen kannattajat liehuttivat Katalonian Estelada-lippuja Barcelonan yliopistolla pidetyssä mielenosoituksessa viime viikon perjantaina.

Itsenäisyysäänestyksen kannattajat liehuttivat Katalonian Estelada-lippuja Barcelonan yliopistolla pidetyssä mielenosoituksessa viime viikon perjantaina. Kuva: Lehtikuva/Lluis Gene

Katalonia aikoo äänestää itsenäisyydestä keinolla millä hyvänsä. Demokratian ajan syvin poliittinen kriisi repii Espanjaa.

Suvi Ollila
29.9.2017 17.00

Katalonian itsehallintoalue on ilmoittanut järjestävänsä kansanäänestyksen itsenäistymisestä sunnuntaina 1. lokakuuta. Espanjan perustuslakituomioistuin on julistanut äänestyksen laittomaksi, mutta itsenäisyysmieliset katalonialaiset ovat ilmoittaneet uhmaavansa päätöstä hinnalla millä hyvänsä.

Katalonian itsehallintoalueen alueparlamentti runnoi syyskuun alussa läpi lait, jotka sen mukaan oikeuttavat yksipuoliseen itsenäisyysjulistukseen kyllä-äänten voittaessa. Äänestysprosenttia tai määräenemmistöä ei alueparlamentin lakiehdotuksessa määritellä, vaan sen mukaan kyllä-äänten enemmistö riittää Katalonian itsenäiseksi julistautumiseen kahden vuorokauden kuluessa vaaleista.

Alueparlamentin säätämät lait mitätöitiin lähes välittömästi Espanjan perustuslakituomioistuimessa, mutta Katalonian johto on lakannut piittaamasta maan hallituksen tai oikeuslaitoksen määräyksistä jo pidemmän aikaa sitten.

ILMOITUS
ILMOITUS
Ajatus tankeista Barcelonan kaduilla tuntuu oudolta.

Espanjan hallitus on edennyt vähäeleisestä vastustuksesta ja uhkailusta käytännön toimiin. Pääministeri Mariano Rajoy ja valtionsyyttäjä olivat jo aiemmin uhanneet rikossyytteellä kaikkia, jotka edesauttaisivat äänestyksen toimeenpanoa.

Espanjan hallituksen
otteet kovenevat

Torstaina 21. syyskuuta uhkaus vietiin astetta pidemmälle, kun neljätoista Katalonian hallinnon korkeaa virkamiestä pidätettiin osallisuudesta laittoman äänestyksen valmisteluun. Puolisotilaallisen Guardia Civilin johtamassa operaatiossa takavarikoitiin myös suuria määriä äänestyksen järjestämiseen tarvittavaa materiaalia.

Operaatio herätti laajaa kritiikkiä ja Barcelonassa arvioidaan jopa kymmenientuhansien kokoontuneen kaduille osoittamaan mieltään poliittisiksi soimattuja pidätyksiä ja poliisioperaatiota vastaan.

Perjantaina 22. syyskuuta keskushallinto ilmoitti lähettäneensä lisää poliiseja Kataloniaan estämään kansanäänestyksen järjestämisen. Ainakin neljäntuhannen mellakkapoliisin on arvioitu majoittuvan tarkoitusta varten vuokratuissa risteilyaluksissa Barcelonan satamassa.

Lauantaina 23. syyskuuta kriisi syveni entisestään, kun Kataloniassa toimiva syyttäjä ilmoitti kaikkien maakunnassa toimivien poliisivoimien tilapäisestä alistamisesta Espanjan sisäministeriön komentoon. Katalonialaisille omalla poliisilla, Mossos d’Esquadralla, on symbolisesti tärkeä asema, mutta Espanjassa Mossos d’Esquadraa on viime aikoina arvosteltu sen haluttomuudesta ryhtyä toimiin kansanäänestyksen estämiseksi.

Katalonian aluehallinto ilmoitti heti sisäministeriön päätöksen jälkeen vastustavansa paikallisen poliisin alistamista Espanjan käskyvaltaan ja syytti päätöstä laittomaksi sekaantumiseksi itsehallintoalueen toimintaan.

Poliisivoimia koskevan päätöksen on ilmoitettu olevan voimassa ainakin aiottuun kansanäänestyspäivään saakka. Kaikkia alueella toimivia poliisivoimia on kehotettu varovaisuuteen voimatoimien suhteen ja ottamaan huomioon alueella vallitseva äärimmäisen jännittynyt tilanne.

Laaja tyytymättömyys
Rajoyn hallitukseen

Viimeinen keskushallinnon käytössä olevista voimakeinoista olisi tuoda sotilaallisia turvallisuusjoukkoja Kataloniaan. Perustuslain 155. artikla mahdollistaisi aluehallinnon ”pakottamisen” lain noudattamiseen.

Ajatusta tankeista vyörymässä Barcelonan kaduille on vaikea mieltää osaksi länsimaista demokratiaa, mutta konfliktin kärjistyminen aseelliseksi yhteenotoksi on teoriassa mahdollista, jos kumpikaan osapuoli ei anna milliäkään periksi. Toistaiseksi merkkejä osapuolten taipumisesta dialogiin ei ole ollut nähtävissä.

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont on vakuuttanut, että kansanäänestys järjestetään keskushallinnon kaikista mahdollisista estämisyrityksistä huolimatta. Toteutuessaan äänestys tuottaa hyvin todennäköisesti itsenäisyysmielisille edullisen tuloksen, sillä hyvin harva itsenäistymistä vastustava äänestänee keskushallinnon laittomiksi julistamassa äänestyksessä.

Moni katalonialainen on tyytymätön Rajoyn oikeistohallinnon toimiin, mutta taustalla on myös syvempi tunne alueen huomiotta jättämisestä Espanjan keskusjohtoisessa politiikassa. Katalonialaisia myös jäytää ajatus Espanjan vauraimpiin alueisiin kuuluvan Katalonian päätymisestä nettomaksajaksi koko maata ravistelleen talouslaman aikana. Toki myös alueen oma historia, kieli ja kulttuuri ovat tärkeitä vaikuttimia.

Itsenäisyysmielisyys on kokenut huiman nousun Kataloniassa tällä vuosikymmenellä, eikä Rajoyn hallinto ole pystynyt tarjoamaan tilanteeseen juuri minkäänlaisia ratkaisumalleja. Rajoyn hallituksen välinpitämättömyys Katalonian tilannetta kohtaan onkin osaltaan johtanut itsenäistymispyrkimysten radikalisoitumiseen viime vuosien aikana.

Yksi kolmesta Barcelonan satamaan ankkuroidusta risteilyaluksesta, joihin Espanjan sisäministeriö on majoittanut mellakkapoliiseja.

Yksi kolmesta Barcelonan satamaan ankkuroidusta risteilyaluksesta, joihin Espanjan sisäministeriö on majoittanut mellakkapoliiseja. Kuva: Lehtikuva/Josep Lago

Itsenäisyyden kannalla
vain vähemmistö

Katalonian 7,5 miljoonasta asukkaasta enemmistö vastustaa laittomaksi julistettua kansanäänestystä ja ainoastaan 38 prosenttia kannattaa yksipuolista itsenäistymisjulistusta. Laajalti arvostelua on herättänyt varsinkin tapa, jolla itsenäisyysmieliset runnoivat lakiesityksen läpi alueparlamentissa syyskuun alussa.

Katalonialaisista valtaosa haluaisi kuitenkin äänestää Espanjan hyväksymässä kansanäänestyksessä. Jos laillinen kansanäänestys järjestettäisiin nyt, enemmistö äänestäisi itsenäistymistä vastaan, mutta kannattaisi itsehallinnon laajentamista.

On silti merkittävää, kuinka suuren huomion itsenäisyysmieliset ovat onnistuneet saamaan osakseen, vaikka heillä on takanaan katalonialaisten selvä vähemmistö. Selitystä voi hakea itsenäisyysmielisten erinomaisen hyvin onnistuneesta tyytymättömyyden tunteen kanavoimisesta itsenäistymisprojektiin: totta ja tarua on voitu sekoittaa voimaannuttavan tarinan aikaansaamiseksi.

Samaan aikaan Kataloniasta ja laajemmin Espanjasta on puuttunut varteenotettava vastavoima, joka olisi osannut kertoa vaihtoehtoista tarinaa. Tuloksena on yksipuolinen itsenäistymisjulistuskampanja, joka on riipinyt railon paitsi Espanjan keskusjohtoisen valtion alueelle, myös katalonialaisten keskuuteen.

Keskushallinto kyvytön
poliittiseen dialogiin

Keskellä Espanjan demokraattisen historian syvintä kriisiä pääministeri Rajoyn hallitusta on arvosteltu kyvyttömyydestä vastata Katalonian tilanteeseen rakentavalla tavalla. Keskushallinnon viimeaikaisten voimatoimien on katsottu ainoastaan vahvistaneen itsenäisyysmielisten kannatusta.

Vaikka Rajoyn hallitus onnistuisikin estämään itse äänestyksen, tilanteen ratkaiseminen voimatoimin ei lupaa hyvää keskushallinnon ja Katalonian kanssakäymiselle tulevaisuudessa. Konfliktin laajenemisen ehkäisemiseksi olisi oleellisen tärkeää saada maltilliset, laillista kansanäänestystä kannattavat ja itsenäisyyttä vastustavat katalonialaiset keskushallinnon puolelle. Mitä ilmeisimmin hallituksen tulisi saada taakseen myös muut suurimmat puolueet.

Vasemmistopuolueet ovat vaatineet hallitusta keskusteluyhteyteen aluehallinnon kanssa ja etsimään tilanteeseen ratkaisua poliittisen dialogin kautta. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että Rajoy suostuisi edes keskustelemaan laillisen kansanäänestyksen järjestämisestä – saati mahdollisuudesta muokata perustuslakia niin, että Katalonian kohtalosta saisivat päättää katalonialaiset itse.

Tämänhetkinen perustuslaki mahdollistaa itsehallintoalueen itsenäistymisäänestyksen ainoastaan niin, että kaikki espanjalaiset osallistuvat äänestykseen.

Miten purkaa
umpisolmu?

Paineet jännityksen purkamiseksi kasvavat sekä Espanjan sisällä että Euroopassa. Katalonia voisi Espanjasta yksipuolisesti irtautuessaan saada aikaan dominoefektin sekä Espanjan sisällä – Baskimaa olisi luontevasti seuraava mureneva osa – että laajemmin Euroopan unionin alueella.

Katalonia ei tietenkään Espanjasta irtautuessaan voisi kuulua Euroopan Unioniin, itsenäisyysmielisten päinvastaisista lupauksista huolimatta. Yksipuolinen itsenäistymisjulistus jäisi myös tyngäksi ilman kansainvälistä tunnustusta, jolloin oikean valtion muodostaminen olisi hyvin vaikeaa. Tilanne saattaisi olla toinen, jos katalonialaisten selvä enemmistö päätyisi kannattamaan Espanjasta irtaantumista.

Nykytilanteessa on ilmeistä, että keskushallinnon olisi venyttävä muuhunkin, kuin konfliktin ratkaisemiseen oikeus- tai poliisiteitse. Myös katalonialaisilta peräänkuulutetaan keskusteluvalmiutta.

Tarve dialogiin espanjalaisessa politiikassa ei liene koskaan ollut näin suuri, sillä itsenäistymispyrkimykset eivät ole itsestään katoamassa Kataloniasta minnekään. Nähtäväksi jää, kuinka suuren hinnan osapuolet joutuvat maksamaan jos neuvotteluhalukkuutta ei yrityksistä huolimatta löydy.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
04

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

 
05

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään