KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Luottamuksen rakentaminen vaatii ennakkoluulotonta ajattelua

EU-maasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden työehtoja määrittävän direktiivin uudistus takaa onnistuessaan entistä tasavertaisemmat työehdot paikallisille ja toisesta jäsenmaasta tuleville työntekijöille. Kuvassa Kalasataman työmaa Helsingissä.

EU-maasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden työehtoja määrittävän direktiivin uudistus takaa onnistuessaan entistä tasavertaisemmat työehdot paikallisille ja toisesta jäsenmaasta tuleville työntekijöille. Kuvassa Kalasataman työmaa Helsingissä. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Pekka Ristelä
18.11.2017 16.00

Horisontti

Eurooppa-poliittinen keskustelu näyttää viimein olevan Suomessakin vilkastumassa. Keskiviikkona 22.11. EU-asioista keskustellaan eduskunnan täysistunnossa pääministerin ilmoituksen pohjalta. Toivottavasti niin hallitus- kuin oppositiopuolueet antavat tälle keskustelulle sen ansaitseman arvon. Moneen kertaan kuultujen fraasien ja irrallisten kantojen sijaan nyt tarvitaan ennakkoluulotonta ja kokonaisvaltaista ajattelua Euroopan tulevaisuudesta.

SAK on yhdessä muiden työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa haastanut Sipilän hallitusta ottamaan aktiivisesti osaa EU:n kehittämiseen. Huolena on ollut Suomen ajaminen sivuraiteelle samaan aikaan, kun Euroopan tulevaisuutta muovataan kiihtyvällä tahdilla Euroopan komission ja suurimpien EU-maiden johdolla.

Yhtäläiset työehdot merkitsevät reilumpaa kilpailua työntekijöiden ja yritysten kesken.

Omat painopisteensä Euroopan uudistamisessa SAK kertoi viime viikolla julkaisemassaan EU-puheenvuorossa. Siinä peruslähtökohdiksi nostettiin kaksi asiaa: luottamus ja reilut pelisäännöt. Ilman niitä unioni ei voi toimia.

Puheessa luottamuksesta ja pelisäännöistä ei sinänsä ole mitään uutta. Suomessa on tavallista puhua siitä, että meidän on voitava luottaa kaikkien Euroopassa noudattavan yhteisiä sääntöjä. Taustalla on usein oletus, että Suomeen ja suomalaisiin ainakin voi luottaa. Vastaavasti rivien välissä annetaan ymmärtää, että toiset osapuolet ovat epäluotettavia ja siten esteitä yhteistyön syventämiselle.

Näistä sanalla sanoen omahyväisistä lähtökohdista olisi nyt aika päästä eteenpäin. Enemmän tai vähemmän luotettavien eurooppalaisten luokittelun sijaan on syytä miettiä sitä, mitä eurooppalaisten keskinäisen luottamuksen vahvistamiseksi voidaan tehdä.

Jos pitää nimetä yksi tavallisten eurooppalaisten EU:ta kohtaan kokeman epäluottamuksen aihe, on vaikea keksiä parempaa esimerkkiä kuin työvoiman liikkuvuuden yhteydessä nähty työehtojen polkeminen. Läntisessä Euroopassa Ranskasta Pohjoismaihin tämä on todennäköisesti aivan keskeinen tekijä siinä, että suuri osa työntekijöistä suhtautuu Euroopan unioniin epäillen. Isossa-Britanniassa sama epäluulo oli yksi maan EU-eroon johtaneen äänestystuloksen syistä – toki yleisen ja usein täysin perusteettoman EU:n mustamaalaamisen rinnalla.

Euroopan komission toimet tällä vaalikaudella viittaavat siihen, että edellä kuvattu ongelma on ymmärretty. EU-maasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden työehtoja määrittävän direktiivin uudistus on jo loppusuoralla ja takaa onnistuessaan entistä tasavertaisemmat työehdot paikallisille ja toisesta jäsenmaasta tuleville työntekijöille.

Yhtäläiset työehdot merkitsevät myös reilumpaa kilpailua työntekijöiden ja yritysten kesken. Työntekijäjärjestöt kautta Euroopan kannattavat uudistusta.

Työntekijöitä vastaanottavissa maissa tehdyn työn tasavertaiset ehdot ovat kuitenkin vain osa ratkaisua, jolla EU ansaitsee tavallisten eurooppalaisten luottamuksen. Yhtä tärkeää on löytää keinot kohentaa työntekijöiden asemaa itäisen ja osin myös eteläisen Euroopan maissa, joissa työtä tehdään usein heikossa asemassa ja suhteettoman halvalla.

Köyhempien EU-maiden työntekijät toivovat aivan oikeutetusti tulojensa ja hyvinvointinsa kohoavan kohti läntisen Euroopan tasoa. Nyt moni näiden maiden kansalainen kokee itsensä toisen luokan eurooppalaiseksi, eikä se ole hyvä pohja yhteistyölle. Sen sijaan se on aivan liian hyvä pohja kansallismieliselle kiihotukselle.

Tästä näkökulmasta luottamusta EU:n sisällä vahvistavat ratkaisut voidaankin nähdä kokonaisuutena: vauraammissa EU-maissa tärkeän sosiaalisen polkumyynnin rajoittamisen rinnalla tarvitaan köyhempien jäsenmaiden kansalaisille ja työntekijöille uskottava lupaus siitä, että EU panostaa aidosti kaikkien eurooppalaisten oikeuksiin ja hyvinvointiin.

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC on tarttunut tähän haasteeseen nostamalla itäisen Euroopan maat vahvasti esiin eurooppalaisessa palkankorotuskampanjassaan. Kampanjan lähtökohtana on, että kaikille Euroopan työntekijöille kuuluu aito mahdollisuus neuvotella kunnon palkankorotuksista. Nyt neuvotteluoikeus ei aina toteudu, ja palkat pysyvät usein kohtuuttoman alhaisina niin työn tuottavuuteen kuin maan kustannustasoonkin suhteutettuna.

Työelämän kysymykset ovat totta kai vain yksi ulottuvuus EU:n uudistuksissa. Tärkeää on myös esimerkiksi talous- ja rahaliitto EMU:n kehittäminen, veronkierron ja verokilpailun torjuminen sekä oikeusvaltion ja perusoikeuksien turvaaminen.

Ratkaisuja vaativat kysymykset ovat jo laajalti tunnettuja. Aidosti haastavaa on saada aikaan oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotka ottavat huomioon perustellut näkökulmat eri puolilta Eurooppaa. Siinä tarvitaan avointa, rohkeaa ja älyllisesti rehellistä keskustelua ilman harhaluuloa omasta paremmuudesta.

Kirjoittaja on SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään