KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Veroparatiisit ja mafia kytkeytyvät yhteen

Oxfordin yliopiston kriminologian professori Federico Varese haastatteli teostaan varten lukuisia poliiseja ja mafiosoja.

Oxfordin yliopiston kriminologian professori Federico Varese haastatteli teostaan varten lukuisia poliiseja ja mafiosoja. Kuva: Jarno Mela

Poliittisten ja taloudellisten eliittien edut ovat joskus samat kuin rikollisjärjestön, sanoo professori Federico Varese.

Ville Ropponen
19.11.2017 12.00

Kolmas kirja rikollisuudesta

Teoksessaan Mafia – syntymästä kuolemaan (Atena 2017) Federico Varese kirjoittaa mafia-järjestöjen synnystä, riiteistä, väkivaltaisesta työstä, johtamisesta, rahasta ja rakkaudesta. Hän ruotii lukuisia eri mafiajärjestöjä kaikilla mantereilla.

Sujuvasti kirjoitetun teoksen lähteinä on poliisien ja mafiosojen haastatteluja, tutkimuksia, oikeuspöytäkirjoja ja lehtijuttuja. Varese käsittelee sitä, miten mafiat yrittävät hallita niistä luotua kuvaa.

Mafioiden sekaantuminen politiikkaan saa oman lukunsa. Samoin mafioiden tapa surmata ihmisiä. Lopuksi Varese pohtii miten mafioita voi horjuttaa ja tuhota. Teos on Varesen kolmas kirja järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Mafiat tuovat mieleen henkseleissä esiintyvät kovanaamaiset pyssymiehet, jotka harjoittavat outoja rituaaleja ja verikostoa. Alueet joista löytyy vahvoja perinteisiä kulttuureja, kuten Sisilia tai Georgia, ovat tunnettuja mafioistaan.

– Ajatus siitä että mafia olisi esimodernin yhteiskunnan tuote on kuitenkin väärä. Mafiat syntyivät vasta nykyaikaistumisen ja kapitalismin saapuessa, jos valtio ei kyennyt hallitsemaan muutosta ja takaamaan laillisuutta, selittää Federico Varese.

Hän on Oxfordin yliopiston kriminologian professori, jolta on juuri ilmestynyt suomeksi kirja Mafia – syntymästä kuolemaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Italialaistaustainen Varese oli 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa kiinnostunut perestroikasta ja asui vuoden Venäjällä. Siellä hän todisti kuinka mafia nousi jälkisosialistisessa yhteiskunnassa.

– Venäjällä kävi melko samoin kuin Sisiliassa, jossa mafia kehkeytyi feodalismin päättyessä ja markkinatalouden saapuessa.

Muutoksen keskellä mafiasta tulee hyödyllinen niille ihmisille, joita valtio ei kykene auttamaan.

– On virhe ajatella, että markkinat ratkaisevat itse omat ongelmansa ilman valtion hallinnointia. Jos valtio ei hallinnoi, tulee muita tahoja – mafia – joka vastaa ongelmien ratkaisun tarpeeseen.

Mafia ja
demokratiat

Mafiat kukoistavat Varesen mukaan erityisesti demokratioissa. Mafia on usein auttanut oikeistolaisia ja keskustalaisia poliitikkoja pääsemään valtaan ja järjestänyt ääniä. Näin on käynyt esimerkiksi Italiassa. Korruptio ja kansalaisten epäluottamus viranomaisiin lisäävät mafioiden toimintamahdollisuuksia.

Vasemmistoa mafiat taas ovat tavallisesti vastustaneet.

– Ammattiliitot ja vasemmisto pyrkivät edustamaan työläisten etuja, mutta mafia taas haluaa hyväksikäyttää työläisiä. Mafia on usein suorassa vastakkainasettelussa ammattiliittojen kanssa. Esimerkiksi 1950-luvun Japanissa järjestäytynyt rikollisuus, yakuza, auttoi vallanpitäjiä murskaamaan opiskelijoiden vasemmistolaisen liikehdinnän.

Globalisaation
haaste

Globalisaation aikana mafiat ovat muuttuneet, mutta myös pysyneet ennallaan. Perinteisesti mafiat ovat pyrkineet hallitsemaan tiettyjä talouden alueita, kuten kiinteistö-, rakennus- ja jätehuoltobisnestä. Ne ovat kiskoneet suojelurahoja sekä järjestäneet huumekauppaa ja prostituutiota. Suojelurahan kiristys on tullut nyt vaikeammaksi, kun osa kivijalkakaupoista on siirtynyt nettiin.

– Ja miten puristat joltain Netflixiltä suojelurahaa, Varese naurahtaa.

Internet on myös tehnyt ostajille aiempaa helpommaksi ostaa huumeita tai seksiä suoraan kauppiailta ilman mafian välikättä.

Massasiirtolaisuus on murtanut mafioiden perinteistä järjestystä.

– Esimerkiksi Sisiliassa on paljon siirtolaisia Aasiasta ja Afrikasta. Ihmisiä jotka ovat kotoisin kovista oloista. He eivät alistu samalla tavalla mafioiden valtaan kuin italialaiset.

Varese kertoo miten esimerkiksi bangladeshilaiset siirtolaiset ovat järjestäneet Palermossa mielenosoituksia mafiaa vastaan. Siirtolaisten joukosta on noussut myös omia rikollisjengejä kilpailemaan mafian kanssa.

– Tämä lisää kotouttamisen ja rasismin kitkemisen tarvetta. Historiallisesti mafioissa on usein ollut mukana paljon vähemmistöjä ja siirtolaisia, jotka ovat kokeneet itsensä syrjityiksi valtavirtayhteiskunnassa.

Kansalaisyhteiskunta on mafian kauhistus.

– Demokratioiden haaste on pysyä demokraattisina, mutta samalla onnistua tuhoamaan mafiat.

Venäjän mafia
puristuksessa

Autoritaarisissa ja totalitaarissa valtioissa mafioiden toiminta on yleensä vaikeampaa, koska sortohallinto ei salli kilpailijoita. Kun esimerkiksi Venäjä on autoritarisoitunut, mafian toiminta on vaikeutunut.

– Autoritarismissa mafian täytyy selvitäkseen tehdä enemmän yhteistyötä viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Hong Kongin triadit auttoivat Kiinan hallintoa vuoden 2014 demokratiamielenosoitusten nujertamisessa. Mafiasta voi tulla näin enemmän hallinnon työkalu.

Varese pitää mahdollisena, että osa venäläisestä mafiasta siirtyy valtion painostuksen alta lähiseuduille. Ennenkin mafiosot ovat etsineet väljempiä oloja, kuten sisilialaiset painuessaan Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Osa venäläisistä mafiosoista onkin Varesen mukaan jo siirtynyt Espanjaan tai Saksaan.

Mafiat muistuttavat
valtioita

Mafiat kiinnostavat Varesea siksikin, etteivät ne ole vain rikollisjärjestöjä, vaan kuin uskonnollisia lahkoja. Niillä on päämäärä, rituaalit ja säännöt, ne rakentavat vahvaa identiteettiä. Mafiat kannattavat konservatiivisia arvoja, eivätkä naiset voi edelleenkään kuulua niihin. Monissa maissa mafialla ja uskonnolla on tiiviit suhteet. Mafiat pystyttävät joskus myös yllättävän samankaltaisia valtarakenteita kuin valtiot.

– Työni aikana olen hämmästynyt kuinka paljon samanlaisia piirteitä eri mafioilla on. Ja kuinka ne joskus kehittävät valtion tapaista hallintoa, kuten Myanmarin heroiinimafiat tai Meksikon kartellit. Olen myös järkyttynyt, miten paljon rahaa mafioilla on.

Uusliberalismi helpottanut
varojen piilotusta

Globalisaatio ja talouden uusliberalismi ovat Varesen mukaan helpottaneet mafioiden rahanpesua ja rikollisten varojen piilotusta.

– On hullua, että nykyään voi luoda helposti ketjutettuja kuoriyhtiöitä, joista ei saada omistajaa selville. Omistusten kätkemisen suurimmat edunsaajat eivät välttämättä ole mafiosoja, vaan kaikenlaisia rikkaita ihmisiä, Varese painottaa.

Tämä on noussut esiin vaikkapa Panaman veroparatiisin vuotojen yhteydessä.

– Isoimmat veroparatiisit sijaitsevat itse asiassa Britanniassa ja Yhdysvalloissa eivät Tyynenmeren saarilla. Ongelma on se, ettei ole poliittista tahtoa lakkauttaa veroparatiiseja, ja tämä pitää yllä myös mafioita. Esimerkiksi entisestä Neuvostoliitosta on valunut 80 miljardia dollaria piiloon veroparatiiseihin.

Varese pahoittelee sitä, että joskus poliittisten ja talouseliittien sekä mafian edut ovat varsin samoja. Hänen nähdäkseen tarvitsemme enemmän valtion laillista kontrollia talouteen.

– Kyse ei ole siitä, etteikö mafioita voitaisi kukistaa, vaan siitä että mafiat palvelevat tiettyjen valtapiirien etuja ja siksi ne saavat jatkaa.

Kerätessään kirjan materiaalia Varese on haastatellut mafiosoja ja liikkunut rikollisten hallitsemilla alueilla. Onko vastaan tullut vaaratilanteita?

Varese naurahtaa ja kuittaa:

– Tähän asti olen onnistunut selviytymään.

Mafia – syntymästä kuolemaan. Suomentanut Mari Janatuinen. Atena, 347 sivua.

Kolmas kirja rikollisuudesta

Teoksessaan Mafia – syntymästä kuolemaan (Atena 2017) Federico Varese kirjoittaa mafia-järjestöjen synnystä, riiteistä, väkivaltaisesta työstä, johtamisesta, rahasta ja rakkaudesta. Hän ruotii lukuisia eri mafiajärjestöjä kaikilla mantereilla.

Sujuvasti kirjoitetun teoksen lähteinä on poliisien ja mafiosojen haastatteluja, tutkimuksia, oikeuspöytäkirjoja ja lehtijuttuja. Varese käsittelee sitä, miten mafiat yrittävät hallita niistä luotua kuvaa.

Mafioiden sekaantuminen politiikkaan saa oman lukunsa. Samoin mafioiden tapa surmata ihmisiä. Lopuksi Varese pohtii miten mafioita voi horjuttaa ja tuhota. Teos on Varesen kolmas kirja järjestäytyneestä rikollisuudesta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään