KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Taiteilija Hannu Väisänen: Anna Ahmatovan loputon urheus on aina vaikuttanut minuun

Hannu Väisänen: Runoelma ilman sankaria (yksityiskohta), 2017, öljy kankaalle.

Hannu Väisänen: Runoelma ilman sankaria (yksityiskohta), 2017, öljy kankaalle. Kuva: Turun museokeskus / Isabelle Jan, Studio 8

Kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen on tehnyt koskettavan taiteilijan tuskien tien kuvauksen ja taiteen ylistyksen Anna Ahmatovasta Turkuun.

Siskotuulikki Toijonen
10.5.2018 12.13

Venäläisen runoilijan ja kirjailijan Anna Ahmatovan (1889–1966) kohtalo on viiltänyt syvältä kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisästä. Hänen taiteellinen tulkintansa Anna Ahmatovan neljä huonetta -näyttely Wäinö Aaltosen museossa on puhutteleva kunnianosoitus kirjailijalle.

– Tunsin hänen julman kohtalonsa. Ahmatovan loputon urheus on aina vaikuttanut minuun, myös hänen laaja kulttuurin ja historian tuntemuksensa on esimerkillistä. Hän edustaa sivistystä, jota nykyään valitettavasti kaadetaan saostuskaivoon kaiken muun roinan ottaessa sivistyksen paikan, Väisänen tähdentää.

Anna Ahmatovasta ei ole tiettävästi tehty Venäjän ulkopuolella kuvataidenäyttelyä. Tämä kiihotti ja innosti Väisästä. Haaste oli, miten tuoda esiin kuvataiteen keinoin merkittävä ihmiskohtalo tekemättä vain muotokuvia.

ILMOITUS
ILMOITUS
Hannu Väisänen: Yhä useammassa maassa taiteilijat, kirjailijat, toimittajat ja yhteiskunta-aktivistit ovat todellisessa vaarassa.

Väisänen myöntää Ahmatovan edustavan hänelle monin tavoin esikuvaa taiteilijana.

– En nimittäisi häntä idoliksi, vaan oppaaksi silloin, kun on käveltävä muurin lävitse. Hän on ikuinen kantoapu niille, joille luova työ muodostuu taakaksi.

Ihailun ja takapakin kohteena

Itsepintainen Ahmatova uhmasi Stalinin Neuvostoliiton väkivaltakoneistoa, vaikka kaksi hänen ensimmäistä puolisoaan vangittiin ja teloitettiin. Traagisinta oli, että hänen poikansa virui vankiloissa vuosikausia.

– Ahmatova päätti 1920-luvun alussa, ettei monen muun kirjailijan, taiteilijan, tutkijan ja älymystön edustajan tavoin jättäisi Venäjää, sittemmin Neuvostoliittoa. Hän tajusi syvästi, että hänen taiteensa voisi kasvaa optimaaliseen mittaansa vain Venäjällä. Vaikeuksista ja sensuurista huolimatta Ahmatova ei halunnut emigranttirunoilijaksi tietäen, että emigroituminen tekee runoilijasta puolikkaan tai neljänneksen.

Tuolloin 1920-luvulla Ahmatova oli vielä maineensa huipulla. Hänestä tehtiin pieniä keraamisia veistoksia ja hänen ihailijalaumansa oli todella suuri.

– Takapakkia tuli vasta 1920-luvun lopussa ja tietysti 1930-luvulla. Poltetut runot -sarja ja Muistin monumentti-installaatio ovat kenties esimerkkejä tavastani käsitellä Ahmatovan loputonta sinnikkyyttä.

Ahmatovan runous vuosikymmeniä pannassa

Runous olikin vuosikymmeniä julkaisukiellossa, ja jopa hänen runojensa hallussapito oli rangaistavaa.

– Voin vain kuvitella miten ankaraa se on ollut Ahmatovalle! Me jotka saamme nauttia suhteellisesta ilmaisunvapaudesta emme kenties täysin tajua mitä todella tarkoittaa, kun kirjailijan, taiteilijan ja runoilijan työ kokonaisuudessaan amputoidaan.

Ahmatova säilyi kaikesta huolimatta hengissä, mutta menetti monta läheistään.

– On aivan selvää, että hän eli Stalinin kauden jälkeisen ajan hyvin särkyneenä ollen peloissaan ja varuillaan kuolemaansa asti. Hän ei valitettavasti koskaan nähnyt koko tuotantoaan yhdessäkään sensuroimattomassa laitoksessa. Jokaisen taiteilijan on kaiketi kysyttävä itseltään: kestäisinkö minä tuollaisen käsittelyn?

Ahmatovan runoja ei ole mahdollista sovittaa suoraan maalauksiksi eikä Väisänen halunnut ”kuvittaa” hänen tuotantoaan. Hän pyrki tuottamaan eräänlaisen kokonaistunnelman, Ahmatovaa ympäröineen säätilan Stalinin kauden vaikeina vuosina.

Hannu Väisänen: Mustamaijan kolina, 2017, öljy kankaalle.

Hannu Väisänen: Mustamaijan kolina, 2017, öljy kankaalle. Kuva: Turun museokeskus / Isabelle Jan, Studio 8

Näyttely on katsojalle fyysinen tilakokemus

Anna Ahmatovan kotimuseosta mallin saanut Fontankan talo -installaatio on tärkeä elementti Väisäsen näyttelyssä.

– Se ei ole tarkka rekonstruktio alkuperäisestä eikä edes pyri olemaan sellainen. Haluan tuon suuren installaation avulla tuoda suomalaiselle katsojalle lievän uhkan tunnelman, joka leijui Fontankan talon, Ahmatovan kodin yllä niinä vuosina, kun runoilija eli siellä jonkinlaisessa kotiarestissa, sanoo Väisänen.

– Runoilija sai omasta kodistaan kaikkein pienimmän huoneen käyttöönsä, kun Ahmatovan kodista 1930-luvun alussa tehtiin ”kommunalka” eli yhteisasunto. Hän oli leski, jonka poika oli pakkotyöleireillä. Fontankan talo-installaation tekeminen oli haasteellinen, mutta myös ihana tehtävä. Suurena apuna oli näyttelyarkkitehti Hannele Grönlund, jonka kanssa installaatiota ideoitiin pari vuotta.

Anna Ahmatovan neljä huonetta -näyttelyssä on maalauksia, videoita, valokuvia, esineitä ja tai tekstejä. Syy tähän monimuotoisuuteen löytyy Väisäsen monipuolisuudesta taiteilijana. Näyttely on katsojalle fyysinenkin tilakokemus.

– Päädyin siihen, että näyttely ei ole historiallinen dokumentti Ahmatovasta, halusin sen vaikuttavan moneen aistiin muodostuen kertomukseksi, jonka läpi kuljetaan. Tarkoituksenani oli lisätä näyttelyyn myös Ahmatova lukemassa omia runojaan, mutta oikeuksien saaminen osoittautui ylivoimaiseksi, joten siitä luovuttiin.

Muistamisen eetos ja nykyaika

Näyttelyn vahva eetos kutoutuu myös muistamisen tärkeydestä ja merkityksestä.

– Keskeistä itselleni on muistin merkitys. Toivoisin, että me nykyteknologiaan ylettömästi tottuneet emme unohtaisi muistiamme. Se on aarre, huomenlahja, jonka merkitys huomataan usein liian myöhään, silloin kun se menetetään. Muisti oli myös Ahmatovalle ainoa keino siirtää tuotantonsa turvaan ja tulevaisuuteen.

Väisäsen näyttelyllä on vahvat yhtymäkohtansa myös omaan aikaamme.

– Riittää kun katsoo tyrannivaltioiden lisääntymistä päivittäin. Yhä useammassa maassa taiteilijat, kirjailijat, toimittajat ja yhteiskunta-aktivistit ovat todellisessa vaarassa. Turkin tilanne on kenties kaikkein järkyttävin, koska negatiivinen kehitys siellä on ollut niin nopea.

– Venäjällä poljetaan ihmisoikeuksia ja karsastetaan kaikkea lännestä tulevaa. Unkarissa on käännetty kellot nurin, eikä vapaan lehdistön asema ole enää kaksinen Puolassakaan. Lisäksi Kiinan ja monen Lähi-idän maan poliittinen tilanne huolestuttaa. Indonesian uusi sharialaki tekee sanattomaksi.

– Aivan turha väittää, että Suomi olisi ja tulisi aina olemaan turvassa. Ihmisoikeuksista ja ilmaisunvapaudesta ei tule itsestäänselvyyksiä koskaan, ei missään, Väisänen murehtii.

Pietarin näyttelyhanke kariutui

Hannu Väisäsen näyttelyn piti tulla alun perin Pietariin. Hanke kuitenkin kariutui.

– Onneksi. En osaa sanoa, oliko sensuurilla syytä siihen. Sain niin monenlaista ristiriitaista tietoa, selityksiä ja syitä, etten lopulta voinut muuta kuin peruuttaa koko hankkeen. Kun kaiken lisäksi yksityiselämäänikin puututtiin, päätin luopua koko hankkeesta.

– Tavallaan se oli ikävää, mutta näyttelyn siirtyminen Turkuun oli suuri helpotus. Sain ilman sensuuria tehdä haluamallani tavalla kunniaa Anna Ahmatovalle.

– Kun olin ilmoittanut Pietariin, ettei näyttelyä sinne tule, hautasin itkien koko hankkeen.

Hannu Väisänen. Anna Ahmatovan neljä huonetta. Wäinö Aaltosen museossa Turussa 20.5. asti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Veronika Honkasalo.

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

Porsaita suomalaisella sikatilalla kesällä 2021.

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

Anna Mäkipää.

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

Laura Meriluoto.

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

19.05.2025

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

19.05.2025

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään