KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Oliko kolmas tie harha-askel Euroopan sosiaalidemokraateilta?

Euroopassa kolmatta tietä lähti kulkemaani ensin Tony Blairin johtama brittien New Labour. Kuvassa Blair Saksan liittokansleri Angela Merkelin seurassa vuonna 2006.

Euroopassa kolmatta tietä lähti kulkemaani ensin Tony Blairin johtama brittien New Labour. Kuvassa Blair Saksan liittokansleri Angela Merkelin seurassa vuonna 2006. Kuva: All Over Press/PAUL O'DRISCOLL

Petri Jämsä
27.5.2018 14.00

Eurooppalaisen sosiaalidemokratian yleisilme on aneeminen. Sosiaalidemokraattien kannatus on romahtanut monissa maissa siitä huolimatta, että oikeisto on toiminut vuosikausia jatkuneen vihatun talouskuripolitiikan pääarkkitehtina. Esimerkiksi Hollannin viime vuoden vaaleissa demarit menettivät noin 20 prosenttia kannatuksestaan ja Saksassa SPD:n kannatus on puolittunut 20 vuodessa.

Sosiaalidemokraattien heikkoa kannatusta voi selittää monilla tekijöillä. Ehkä keskeisin niistä löytyy 1990-luvulla demarien omaksumasta kolmannen tien politiikasta, joka on hämärtänyt vasemmiston ja oikeiston välistä eroa heikentäen samalla maltillisen vasemmiston uskottavuutta poliittisena vaihtoehtona ja muutosvoimana.

Kolmannen tien strategiaan kuuluu markkina- ja globalisaatiomyönteisyys sekä pyrkimys ylittää vasemmisto–oikeisto-jako hakeutumalla vastakkainasetteluja kaihtavaan poliittiseen keskustaan. Euroopassa kolmannen tien markkinatalousmyönteiselle linjalle astui ensin Tony Blairin johtama brittien New Labour, ja perässä seurasivat pian muun muassa Saksan ja Suomen demarit.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kolmastieläinen vasemmisto ei ole uskaltanut haastaa kapitalismia ja pääomaa.

Kolmannen tien politiikka on aikansa lapsi, jonka synty on ymmärrettävä sen ajan kontekstissa. Kolmannen tien politiikan voikin nähdä oireena vasemmiston syvästä eksistentialistisesta kriisistä, johon koko vasemmistoleiri vajosi historian loppua juhlineella 1990-luvulla.

Berliinin muurin murruttua historian julistettiin päättyneen kapitalismin lopulliseen voittoon. Anthony Giddensin kaltaisten sosiologien mukaan politiikan oli määrä muuttua kollektiivisen luokkaintressin ajamisesta yksilölliseksi elämänpolitiikaksi, sillä vastakkainasettelun ajan piti olla lopullisesti ohi.

Niinpä sosiaalidemokraateistakin oli määrä kuoriutua markkinakieltä puhuvaa kevytoikeistoa, joka pyrkii puhuttelemaan työväenluokan lisäksi kulutusvalinnoilla identiteettiään rakentavia porvarillisia individualisteja.

Sosiaalidemokraatit astuivat siis historian lopun tunnelmissa kolmannelle tielle, jonka keskustalainen politiikka yksityistämisohjelmineen ja liberaaleine työreformeineen on hyvin kaukana työväenluokkaisesta vasemmistopolitiikasta. Syvään identiteettikriisiin vajonneet sosiaalidemokraatit kuitenkin tarttuivat kolmannen tien politiikkaan kuin hukkuva viimeiseen oljenkorteensa.

Kolmannen tien perinnöksi voi laskea sen, että sosiaalidemokraatteja ja keskustaoikeistoa on jo pitkään ollut vaikea erottaa toisistaan. Tämä johtuu siitä, että vastakkainasettelun jälkeisessä postpoliittisessa maailmassa kaikki ”kypsät ja järkevät” poliittiset liikkeet ovat hakeutuneet poliittiseen keskustaan, ja juuri sinne kolmastieläinen sosiaalidemokratiakin on itsensä asemoinut.

Mielikuvituksettomassa poliittisessa keskustassa kapitalismi nähdään vaihtoehdottomana itsestäänselvyytenä, kaikkea toimintaa sääntelevänä reunaehtona, jonka esittämiin vaatimuksiin politiikan on sopeutettava itsensä. Talous näyttäytyy siis ei-poliittisena, omia järkähtämättömiä liikelakejaan noudattavana ulottuvuutena, johon politiikan ei tule puuttua. Reaalisosialismin romahdettua talous onkin sanellut politiikalle reunaehdot, ja politiikka on kutistunut talouden tekniseksi hallinnoinniksi.

Kolmastieläinen vasemmisto on antautunut tämän vaihtoehdottomuuden edessä eikä se ole uskaltanut haastaa kapitalismia ja pääomaa. Se on päinvastoin monesti itse toimeenpannut niitä reformeja ja muutoksia, joita pääoma on vaatinut. Esimerkiksi Saksan työreformi, joka on pakottanut miljoonat saksalaiset elättämään itsensä epävarmoilla ja huonopalkkaisilla minijobeilla, toteutettiin sosiaalidemokraatti Gerhard Schröderin pääministerikaudella.

Kolmannen tien politiikan harjoittaminen on siis syönyt demareiden uskottavuutta vaihtoehtona poliittiselle status quolle, eikä eurooppalaisen sosiaalidemokratian agenda näytä juuri päivittyneen niistä päivistä, kun herrat Blair, Schröder ja Lipponen olivat vallassa.

Demarit puhuvat yhäkin mielellään sosiaalisesta markkinataloudesta ja he uskovat vakaasti palkkatyöläisyhteiskuntaan, vaikka digitalisaatio ja alustatalous ovat nopeasti murentamassa palkkatyöyhteiskunnan perustaa ja tekemässä miljoonista eurooppalaisista pätkätyöläisiä, freelancereita ja pienyrittäjiä. Sosiaalidemokraatit eivät siis vaikuta juurikaan päivittäneen käsitteitään, joilla he hahmottavat maailmaa.

Demareilta kuitenkin kaivattaisiin uusia avauksia ja uudistumiskykyä, sillä Euroopan poliittiset mannerlaatat ovat liikkeessä. Oikeistopopulismista on muodostunut vakiintunut poliittinen voima ja Emmanuel Macronin kaltaiset liberaalit teknokraatit ovat nousseet politiikan huipulle hujauksessa.

Euroopassa vasemmiston sisällä on jo meneillään valtasiirtymä, kun demarit menettävät kannatustaan punavihreille vasemmistopuolueille, joiden nuoret ja koulutetut kannattajat kaipaavat huomattavasti demareita radikaalimpaa vasemmistopolitiikkaa.

Sosiaalidemokraattisen vasemmiston alamäki alkoi pian sen jälkeen, kun se ryhtyi kulkemaan kolmatta tietä yrittäen kiertää vasemmiston ja oikeiston välisen vastakkainasettelun. Lähitulevaisuus näyttää, pystyvätkö demarit vielä vahvistamaan asemaansa voimakkaassa myllerryksessä olevassa Euroopan poliittisessa kentässä, vai onko heidän kohtalonsa hiljalleen vaipua marginaaliin muistelemaan menneisyytensä kunniakkaita päiviä.

Kirjoittaja on akateeminen sekatyöläinen.

[digilehti pvm=20180525 sivu=27]

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään