Tänään perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) ruotii julkisuudessa perustuslakivaliokunnan työtä. Torvinen väittää Iltalehdessä, että niin perustuslakivaliokunta kuin sen käyttämät asiantuntijatkin ovat politisoituneita.
Hän perustelee tätä sillä, että ”joidenkin ajattelutapa on sosialistinen ja toisten porvarillinen”. Hän sanoo viitaten asiantuntijoihin, että he ”saavat siitä rahaa, ja tämän jälkeen perustuslakivaliokunta miettii omaa arvioitaan niiden pohjalta”.
Pääsääntöisesti perustuslakivaliokunnan jäsenet eivät repostele julkisuudessa työtään.
Torvinen on itse asianosainen, ja hän on yksi perustuslakivaliokunnan jäsenistä, jotka tekevät parhaillaan lausuntoa soten valinnanvapaudesta. Pääsääntöisesti perustuslakivaliokunnan jäsenet eivät repostele julkisuudessa työtään.
Torvinen menee perustuslakivaliokunnan työllä politikoivien joukkoon. Hän ilmoittaa kannattavansa hallituksen sote-esitystä. Torvisella ei ole muuta vaihtoehtoa, sillä hallituksen kaatuessa siniset häviäisivät julkisuudessa marginaaliin.
Kokoomus kyseenalaistaa perustuslakivaliokunnan toimintaa
Viime viikonloppuna esiin nousi myös perustuomioistuimen rooli. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan olisi hyvä pohtia perustustuomioistuimen roolia. Nyt ajankohta ei ole nyt hyvä.
Orpo nosti esiin Ylen Ykkösaamussa viime lauantaina parlamentaarisen ryhmän perustamisen. Hänen mukaansa muutosten tekeminen on vaikeaa. Tästä syystä olisi paikallaan parlamentaarisen, arvovaltaisen ryhmän pohdinta.
Myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana toiminut Kimmo Sasi (kok.) haluaa perustuslakivaliokunnalta valtaa tuomioistuimiin. Tämä olisi jälkikäteisvalvontaa eikä kuten nyt tapahtuu, että perustuslakivaliokunta antaisi lausuntonsa ennakkoon.
Sasin mukaan perustuslakivaliokunta reagoisi ”äärimmäisissä tapauksissa etukäteen”. Sasi riepotteli perustuslakivaliokunnan toimintaa viime kesäisen sote-lausunnon jälkeen. Hänen mukaansa lausunnossa näkyvät ”poliittisten tuntemusten” heijastukset.
Valiokunnan kielteisyyden terveyspalvelujen yhtiöittämiseen hän näki jopa supistavan vaarallisella tavalla kansanvaltaista parlamentarismia.
Jälkikäteiskontrolli vahvistaisi politikointia
Sasin mallin mukainen perustuslaillinen jälkikäteiskontrolli heikentäisi perusoikeuksia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tehnyt ison joukon esityksiä, jotka on tulkittu perustuslain vastaisiksi tai jopa muiden lakien vastaiseksi.
Hallitus esitti valtaan tultuaan yhteiskuntasopimusta, joka olisi sisältänyt perustuslain vastaisia esityksiä. Tilalle neuvoteltiin kiky-sopimus. Myös hallituksen tuoreimpien alle 30-vuotiaiden nuorten työelämäehtojen heikentämisen on joidenkin arvioiden mukaan sanottu olevan perustuslain vastaisia.
Työttömien maahanmuuttajien kotoutumistukilakiehdotuksen valmistelussa ja eduskuntakäsittelyssä rajan yli mentiin kahdessa kohtaa: Ensin oikeuskansleri sivuutettiin tietoisesti lainvalmisteluvaiheessa ja myöhemmin perustuslakivaliokuntaa yritettiin estää antamasta lausuntoa. Asialla olivat perussuomalaiset.
Parhaillaan käsitellään eduskunnassa tiedustelulakeja, joista päätetään perustuslaillisessa järjestyksessä. Muitakin esimerkkejä löytyy asioita, joissa etukäteiskontrolli eli perustuslakivaliokunnan arvio on välttämätön.