KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Tulo- ja varallisuuserot kasvavat seuraavaa finanssikriisiä odotellessa

Rahoitusmarkkinoiden sääntelyn uudistukset ovat jääneet melko vaatimattomiksi. Kuva on New Yorkin pörssistä.

Rahoitusmarkkinoiden sääntelyn uudistukset ovat jääneet melko vaatimattomiksi. Kuva on New Yorkin pörssistä. Kuva: Lehtikuva/Drew Angerer

Christer Lindholm
21.9.2018 13.30

Lauantaina 15.9. tuli kuluneeksi päivälleen kymmenen vuotta investointipankki Lehmann Brothersin konkurssista, josta sai alkunsa maailmanlaajuinen rahoitusmarkkinakriisi, joka seuraavan vuoden aikana eskaloitui kansainväliseksi taantumaksi. Euroalueella rahoitusmarkkinakriisi laukaisi Kreikasta keväällä 2010 alkaneen kansallisten velkakriisien sarjan, jonka viimeistä näytöstä ei välttämättä ole vieläkään nähty.

Poikkeuksellisen rajun kriisin seurauksena rahoitusmarkkinoiden sääntelyä ja valvontaa – jota sitä ennen oli purettu määrätietoisesti yli neljännesvuosisadan ajan – on jälleen yritetty tiukentaa. Kaiken kaikkiaan uudistukset ovat kuitenkin, rahoitusalan vastustuksen ja taitavan lobbauksen seurauksena, jääneet melko vaatimattomiksi. Ja kaikkein suurimpaan kansainvälisen rahoitusjärjestelmän ongelmaan – reaalitalouden suhteen aivan liian suuriksi paisuneisiin rahoitusmarkkinoihin – ei edes ole yritetty puuttua.

 

Kuten jokaisella taloustieteen alkeiskurssilla opetetaan, rahoitusmarkkinoiden tehtävänä on kanavoida pääomaa, lähinnä kotitalouksien säästöjä, reaalitalouden investointeihin kuten rakentamiseen ja teollisuuden tuotannollisiin investointeihin sekä julkisiin investointeihin rautateihin, siltoihin ja muuhun yhteiskunnalliseen infrastruktuuriin.

Taloustieteen alkeiskursseilla ei kuitenkaan kerrota, että kansainväliset rahoitusmarkkinat ovat jo aikoja sitten kasvaneet aivan liian suuriksi suhteessa reaalitalouden investointitarpeisiin.

Miten suuresta epätasapainosta on kyse käy ilmi seuraavasta esimerkistä. Kansainvälisten valuuttamarkkinoiden liikevaihto on tällä hetkellä noin viisi biljoonaa – siis 5 000 miljardia – dollaria päivässä (!), josta noin 95 prosenttia liittyy erilaisiin rahoitusmarkkinasijoituksiin. Koko maailman yhteenlasketut, yksityiset ja julkiset investoinnit kiinteään pääomaan, eli rakennuksiin, koneisiin, infrastruktuuriin ja niin edelleen, olivat vuonna 2017 puolestaan noin 20 biljoonaa dollaria, mikä siis vastaa vain neljän päivän liikevaihtoa kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla.

Kapitalismin rautaiset lait eivät salli pääoman laiskotella, vaan sille on aina löydyttävä riittävän tuottoisia sijoituskohteita. Ja koska reaalitaloudesta ei riittävästi tällaisia sijoituskohteita löydy, niitä on enenevässä määrin etsittävä rahoitusmarkkinakeinottelusta. Ongelmaksi tämä muodostuu siinä vaiheessa, kun liian paljon ”ylijäämäpääomaa” hakeutuu samoille markkinoille samaan aikaan, kuten Yhdysvalloissa kävi tämän vuosituhannen alussa. Kun suursijoittajat alkavat ostaa kilpaa samoja arvopapereita (tai kiinteistöjä), niiden hinnat nousevat ennen pitkää täysin epärealistiselle tasolle; syntyy niin sanottu hintakupla, joka puhjetessaan aiheuttaa rahoitusmarkkinakriisin.

 

Rahoitusmarkkinat ovat jo aikoja sitten kasvaneet aivan liian suuriksi suhteessa reaalitalouden investointitarpeisiin.

 

Pääoman ylitarjonta juontaa juurensa aina vuosien 1973–74 öljykriisistä, joka johti energiaa paljon kuluttavan raskaan teollisuuden investointien rajuun supistumiseen kaikkialla länsimaissa. Samaan aikaan länsimaiseen, erityisesti amerikkalaiseen pankkijärjestelmään virtasi miljardikaupalla niin sanottuja öljydollareita, kun öljynviejämaat alkoivat etsiä sijoituskohteita rajusti kasvaneille vientituloilleen. Pääoman tarjonta toisin sanoen kasvoi voimakkaasti samalla kun pääoman kysyntä reaalitaloudessa notkahti.

Epätasapaino pääoman kysynnän ja tarjonnan välillä kärjistyi entisestään, kun länsimaiset keskuspankit alkoivat 1970-luvun lopulla nostaa korkojaan öljykriisin aiheuttaman inflaation taltuttamiseksi, mikä vähensi teollisuuden investointihalukkuutta samalla kun säästäminen muuttui entistä kannattavammaksi.

Viime vuosikymmeninä pääoman ylitarjontaa ovat kasvattaneet ennen kaikkea nopeasti kasvavat tulo- ja varallisuuserot, jotka Yhdysvalloissa ovat jo saavuttaneet saman tason kuin juuri ennen vuoden 1929 suurta pörssiromahdusta. Siinä missä pienituloinen joutuu käyttämään kaikki tulonsa ja keskituloinenkin suurimman osan tuloistaan kulutukseen, kaikkein rikkaimmilta jää yleensä huomattava osa tuloista säästöön eli sijoitettavaksi mahdollisimman tuottoisalla tavalla.

Tulo- ja varallisuuserojen dramaattinen kasvu on toisin sanoen kasvattanut pääoman tarjontaa kulutuskysynnän kustannuksella, ja koska kulutuskysynnän kasvu puolestaan vaikuttaa yritysten investointihalukkuuteen, se on samalla kasvattanut pääoman ylitarjontaa suhteessa reaalitalouden investointitarpeisiin kahdelta suunnalta.

Paras lääke pääoman ylitarjontaan ja samalla säännöllisesti toistuvia, tuhoisia rahoitusmarkkinakriisejä vastaan on toisin sanoen tulo- ja varallisuuserojen radikaali tasaaminen. Niin kauan kuin pääomaa on rutkasti liikaa suhteessa reaalitalouden tarpeisiin, tiukinkaan rahoitusmarkkinoiden sääntely ei nimittäin pysty estämään vuosien 2008–2009 kriisin uusintaa.

Kirjoittaja on taloustieteilijä ja vapaa kolumnisti. Häneltä on ilmestynyt kirja ”Viis taloudesta – viisi myyttiä, jotka tuhoavat hyvinvoinnin”.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään