KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Latinalaisen Amerikan suurin pakolaiskriisi

Avoimella rajalla ei ole valvontaa.

Avoimella rajalla ei ole valvontaa. Kuva: Kukka-Maria Ahokas

Tapasimme Perun ja Equadorin rajalla kotimaansa kriisiä ja hyperinflaatiota paenneita venezuelalaisia.

Kukka-Maria Ahokas
23.9.2018 7.45

– Näillä ei ole arvoa dollarinkaan edestä, paksua bolivar-setelinippua esittelevä Jonas kertoo. Hän päivystää Ecuadorin ja Perun välisellä raja-asemalla vastaanottamassa maanmiehiään, jotka pakenevat hyperinflaation kurjistamasta maasta. Viime vuoden elokuusta laskettuna hinnat ovat nousseet satoja tuhansia prosentteja.

Jonas lähti kävelemään pääkaupunki Caracasista kohti Ecuadoria heinäkuussa. Elokuussa Venezuelan presidentti Nicolás Maduro koetti taltuttaa vuonna 2014 alkanutta talouskaaosta poistamalla valuutasta viisi nollaa ja nostamalla minimipalkat 180 miljoonaan bolivariin, noin 45 dollariin. Sitä ennen minimipalkka oli noin dollarin kuussa. Maduro oli jo aiemmin sitonut bolivarin arvon öljyn hintaa noudattelevaan kryptovaluuttaan, joka ei ole käytössä vielä missään.

Jonas käveli Venezuelasta Ecuadoriin taskussaan kourallinen arvottomia bolivareja.

Jonas käveli Venezuelasta Ecuadoriin taskussaan kourallinen arvottomia bolivareja. Kuva: Kukka-Maria Ahokas

Jonas laittaa arvottomaksi käyneet setelit takaisin taskuunsa ja ojentaa rajalle saapuneelle naiselle vettä ja hedelmiä. Hän työskentelee vapaaehtoisena Ecuadorin raja-asemalle pystytetyllä ruoanjakelupisteellä.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Ruokaa ei enää ole kaupoissa. Ja vaikka olisikin, ei kenelläkään ole varaa ostaa sitä, kertoo Caracasista lähtöisin oleva nainen ja kiittää Jonasta.

Raja-aseman ruoanjakelu on osa humanitaarista avustusohjelmaa, jota Ecuadorin sosiaaliministeriön Piñasin aluepäällikkö Iván Rivanedeira johtaa. Hänen mukaansa pakolaisten tilanne on pahentumassa.

– Pakolaisten ensimmäisessä aallossa tulivat varakkaat. Nyt tulevista ihmisistä näkee päälle päin, että he ovat nähneet nälkää. Tämä on Latinalaisen Amerikan pahin humanitaarinen kriisi, Rivanedeira sanoo.

Raha on menettänyt arvonsa.

Vuonna 2014 alkanut Venezuelan pakolaiskriisi on laajuudeltaan verrattavissa Syyrian sodan aiheuttamaan pakolaisuuteen, vaikka syyt ovat erilaiset. YK:n arvion mukaan ainakin 2,3 miljoonaa venezuelalaista on jättänyt kotimaansa, mikä on 7 prosenttia maan väestöstä. Paikalliset järjestöt arvioivat luvun vielä suuremmaksi.

Yhdysvaltojen ja Espanjan lisäksi lähialueen valtiot Ecuador, Kolumbia, Peru ja Chile ovat vastaanottaneet suurimman osan pakolaisista.

Ecuadorin hallitus on järjestänyt pakolaisille ilmaisia bussikuljetuksia, jotka vievät heidät suoraan Kolumbian rajalta Perun rajalle. Busseista purkautuu väsyneitä ja nälkäisiä matkustajia kaikista sosiaaliluokista.

Ennen bussikuljetuksia köyhimmät tulivat jalan. Nuorimmat näyttävät selvinneet viikkojen kävelystä suhteellisen hyvissä voimissa, mutta matkalaukkukasan vieressä lepäävä vanhempi rouva osoittaa turvonneita jalkojaan.

– Katso, kengät eivät enää meinaa mahtua jalkaan. Tuntuu kuin kävelisi puupökkelöiden päällä.

Kuusitoistavuotias Jeina matkustaa vauvansa ja miehensä kanssa Limaan töitä etsimään.

Kuusitoistavuotias Jeina matkustaa vauvansa ja miehensä kanssa Limaan töitä etsimään. Kuva: Kukka-Maria Ahokas

Naapurimaat tiukentavat pääsyvaatimuksiaan

Kolmen kuukauden ikäinen Cristian nukkuu äitinsä sylissä raja-aseman pihamaalla. Hän on vanhempiensa kanssa matkalla kohti Perua. Äiti Jeina, 16, ja isä Cristian, 20, kertovat matkustavansa kohti Limaa, jossa heillä on sukulaisia. He toivovat löytävänsä töitä.

– Haluamme lähettää rahaa kotimaahan jääneille perheenjäsenille, Cristian ja Jeina kertovat.

Peru on tällä hetkellä yksi houkuttelevimmista maista työmahdollisuuksiensa vuoksi. Talouskasvu on neljän prosentin luokkaa ja laillinen maahanmuutto on ollut tähän saakka helppoa.

Peru on tilastojen mukaan vastaanottanut 430 000 venezuelalaista, ja suurin osa on saapunut viime kuukausien aikana. Turvapaikkahakemuksia on jätetty ennätysmäärä.

Venezuelalaiset kaupustelijat ovat osa katukuvaa.

Muuttoliikkeen myötä Peru ja Ecuador kuitenkin kiristivät vaatimuksiaan ja alkoivat vaatia venezuelalaisilta passia. Aiemmin maahan pääsi pelkällä Andien yhteisön henkilökortilla. Tällä hetkellä Venezuelassa on lähes mahdotonta saada uutta passia.

Ecuadorin oikeuslaitos kuitenkin keskeytti lain toimeenpanon perustuslain vastaisena ja kantelua käsitellään. Myös Perun oikeusasiamies on kannellut linjauksesta. Oikeus liikkumiseen ja turvapaikan hakemiseen on perusoikeus, jota ei saa rajoittaa, se linjasi.

Chileen suuntaava José Pernilla sai ilmaisen rokotuksen Perun rajalla.

Chileen suuntaava José Pernilla sai ilmaisen rokotuksen Perun rajalla. Kuva: Kukka-Maria Ahokas

Rokotus käteen raja-asemalla

Raja-aseman pihamaalla kaikuu venezuelalainen slangi. Matkalaukut on koottu keoiksi, passilla matkustavat jonottavat vuoroaan passintarkastukseen. Venezuelan kansalaisille on oma jononsa, muille omansa. Virastorakennuksen edustalla jaetaan ilmaisia rokotuksia. Romahtaneessa Venezuelassa julkinen terveydenhoito on käytännössä lakannut. Tavalliset taudit voivat koitua kuolemaksi, koska lääkkeitä ei ole.

– Rotavirus, influenssa, listeria, jäykkäkouristus ja meningokokki, rajalla työskentelevä sairaanhoitaja luettelee.

– Annamme kaikki mahdolliset rokotteet kerralla, sillä ihmisillä ei enää ole voimassa olevia perusrokotuksia.

José Pernilla, 40, peittää irvistyksensä, kun rokotepiikki pistetään hänen käsivarteensa. Hän on kauttakulkumatkalla kohti Chileä. Pernilla on onnellisessa asemassa, sillä hänellä on voimassa oleva passi ja tarpeeksi varallisuutta palata kotimaahansa matkan jälkeen.

– Katselen uusia mahdollisuuksia, mutta ensi sijassa käyn tapaamassa sukulaisia. Aion palata Venezuelaan muutaman kuukauden päästä, hän kertoo.

Pernilla on poikkeus. Useimmat pakolaiset arvostelevat Maduron hallintoa. He kertovat palaavansa vasta, kun Maduro syöstään vallasta.

Julian ja Eduardo työskentelevät Perussa ilman virallisia papereita.

Julian ja Eduardo työskentelevät Perussa ilman virallisia papereita. Kuva: Kukka-Maria Ahokas

Onnekkaimmat saaneet töitä uudessa maassa

Viereisessä Huaquillasin rajakaupungissa passikeskustelu kuulostaa kaukaiselta. Ecuadorilaiskaupungin keskellä kulkee torikatu, joka vilisee pyörillä kulkevia mehukojuja, salakuljettajia, narunpätkästä talutettavia vuohia, moottoripyöräilijöitä ja koiranpentuja tyrkyttäviä kaupustelijoita.

Kävelemällä torikadun toiseen päähän saapuu Peruun, Aguas Verdesin kaupunkiin. Avoimella rajalla ei ole valvontaa, kadun yllä riippuva kyltti toivottaa tervetulleeksi Peruun. Tällä puolen rajaa työskentelee paljon sekä laittomia että laillisia siirtolaisia. Muiden Latinalaisen Amerikan maiden tapaan epävirallisella työnteolla on Perussa pitkät perinteet.

Torikadun varrella sijaitsevan ravintolan tarjoilija Eduardo on yksi paperittomista venezuelalaisista. 24-vuotias Eduardo kertoo asuneensa Perussa muutaman kuukauden ajan.

– Minulla on tutkinto viestinnästä, mutta tässä sitä ollaan. Nykyisin saan sentään syödäkseni, voin ostaa joskus uusia vaatteita ja mikä tärkeintä, pystyn lähettämään rahaa perheelleni. En sano tätä mielelläni, mutta kotimaassani jouduin etsimään ruoantähteitä roskiksista. Siksi päätin lähteä. Niin kauan kuin ihmiset näkevät nälkää, maastamuutto ei tule lakkaamaan, Eduardo sanoo.

Eduardon työkaverin, 26-vuotiaan Julianin kertomus on samanlainen.

– Söimme usein pelkästään keitettyä kassavaa ja tomaattia. Tiedätkö, mikä on hirveämpää kuin käydä nälkäisenä nukkumaan? Käydä nälkäisenä nukkumaan ilman että tietää, onko huomennakaan luvassa ruokaa.

Venezuelan tilanne on verrattavissa Syyrian pakolaiskriisiin.

YK:n mukaan yli 1,3 miljoonaa venezuelalaista kärsii aliravitsemuksesta.

– Hugo Rafael Chávezin politiikasta oli hyötyä minulle, sen avulla sain kouluttautua. Mutta hänen suurin virheensä oli valita seuraajakseen Maduro, Julian sanoo katkeraan sävyyn.

Perulaiset solidaarisia historiansa vuoksi

Perussa jotkut työnantajat ovat käyttäneet paperittomien maahanmuuttajien tilannetta hyväkseen: palkkoja on poljettu alas tai jätetty kokonaan maksamatta. Julian ja Eduardo kuitenkin kertovat saaneensa asiallista kohtelua.

Pääasiallisesti venezuelalaisten tilannetta ymmärretään, sillä Perun oma 1980-luvun kaaos on tuoreessa muistissa. Tuolloin aseellinen konflikti ajoi perulaisia pakolaisiksi naapurimaihin.

– Maahantulosäädöksiä kiristävissä naapurimaissa pitäisi muistaa tämä: silloin kun niissä oli kaaos päällä, monet lähtivät pakolaisiksi Venezuelaan, eikä Venezuela evännyt heiltä pääsyä, Eduardo sanoo.

Eduardo ja Julian muistelevat kotimaataan haikeudella, mutta eivät valita tilannettaan. He ovat sentään onnistuneet saamaan työpaikan. Moni venezuelalainen joutuu kiertelemään kaduilla hankkimassa elantoaan.

Venezuelalaisista katukaupustelijoista on tullut olennainen osa perulaista katukuvaa. Jos heiltä ostaa kahvia, leivonnaisia tai karamelleja, kylkiäisenä voi saada värikkään bolivar-setelin. Siitä voi taitella halutessaan vaikka lennokin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Noor Mukadam sai oikeutta, mutta hänen tarinansa jää poikkeukseksi, kun tuhansien muiden pakistanilaisten naisten ja tyttöjen nimet unohtuvat tilastoihin.

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
04

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään