KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: Kiihtymyksen aikakaudella unohtuu ymmärrys

Saara Särmä
13.10.2018 14.58

Tiistain (9.10.) Aamulehdessä Klaus Weckroth kirjoitti epätyypillisen muistokirjoituksen hiljattain kuolleelle Antti Eskolalle. En tiedä, oliko kirjoitus tarkoitettu muistokirjoitukseksi, eikä sitä sellaiseksi ollut nimetty. Sellaisena kuitenkin sen luin. Mikä olisikaan parempi tapa kunnioittaa pitkän tiedeuran tehneen ajattelijan muistoa kuin käydä keskustelua hänen ajatustensa inspiroimana ja niiden kanssa. Kirjoituksensa lopuksi Weckroth kutsuu meidät muut jatkamaan keskustelua.

Hän peräänkuuluttaa enemmän ja parempaa selittämistä, ymmärtämistä ja keskustelua sekä tietoa, joka rikastaa elämää ja auttaa muuttamaan sitä parempaan suuntaan. Kritiikin kärki kirjoituksessa osuu niin koulutuspolitiikkaan, yliopistolaitokseen kuin mediaankin. Sillä mikään näistä ei näytä nykyisellään mahdollistavan edellä mainittujen vaatimusten toteutumista.

Epävarmuuden ja keskeneräisyyden sietokyky vaikuttaisi olevan lähellä nollaa monella tasolla, niin instituutioiden kuin yksilöidenkin. Pohdiskeleva keskustelu sekä oppiminen edellyttävät epävarmuutta ja sen myöntämistä, että tietämys on aina keskeneräistä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Saattaa olla, että niin kutsutussa totuuden jälkeisessä ajassa suuri osa meistä pyrkii juuri omasta mielestään varmoilla totuuksilla kamppailemaan ajan tendenssejä vastaan.

Entä jos onkin paradoksaalisesti niin, että varmoihin totuuksiin nojautuminen estää parempaa selittämistä, ymmärtämistä ja keskustelua?

Tammikuussa 2017 Johanna Vuorelma kirjoitti Politiikasta-verkkolehdessä, että totuuden jälkeisen ajan sijasta elämme ymmärryksen jälkeistä aikaa, joka on olennaisesti myös kiihtymyksen aikakausi. Sekä sosiaalinen media että erityisesti joidenkin medioiden tapa kaivaa kohuja ja raivoa esiin sosiaalisesta mediasta tuottaa kokemusta kiihtymyksestä. Kun ”kansa raivostui” tai ”somekohu ryöpsähti”, ei ole väliä oliko asialla kolme, kolmetoista vai kolmesataa somekommentoijaa.

Kiihtymyksen ajassa asioiden taustoittaminen, kontekstointi ja suhteuttaminen saavat väistyä impulsiivisen reagoinnin tieltä. Kun vielä näyttää, että reaktiivista keskustelua määrittää nokittelun tarve, pyrkimys osoittaa oma ylivertaisuus ”voittamalla” keskustelu, toisten kuunteleminen ja ymmärtäminen jää paitsioon.

Kun ”kansa raivostui” tai ”somekohu ryöpsähti”, ei ole väliä oliko asialla kolme, kolmetoista vai kolmesataa somekommentoijaa.

Uskallan väittää, että usein empatian ja toisten kuuntelemisen suurimpana esteenä on taipumus tehdä kaikkia ihmisiä koskevia yleistyksiä oman kokemusmaailman pohjalta. Tätä kutsutaan universalisoinniksi.

Kerron esimerkin: Helsingin yliopiston rehtori nimesi haastattelussa tutkimusrahoitushakujen yhdeksi hyväksi puoleksi sen, että tutkijat ovat pakotettuja luomaan kansainvälisiä verkostoja (ilman kansainvälisten yhteistyötahojen listaamista hakemukseen kun ei voi rahoitusta saada).

Itse kimpaannuin tästä mielestäni tutkijanelämästä vieraantuneesta lauseesta melkoisesti, etenkin kun aamukahvi oli vielä juomatta sen lukiessani.

Hetken päästä kahvia juodessani ja asiaa tarkemmin ajatellessani, huomasin että kumpikin meistä – sekä minä että rehtori – saatamme universalisoida omat kokemuksemme. Ehkä hänelle verkostoituminen on ollut vaikeaa, tai hän on läheltä seurannut sellaisia tutkijoita, jotka verkostoituvat vain pakon edessä. Kun taas minulle ja tuntemilleni nuorille tutkijoille verkostoituminen on ollut luontevaa ja helppoa. Teemme jo jatkuvasti aktiivista yhteistyötä näiden verkostojen puitteissa, mutta meitä lähinnä nolottaa joka vuosi kysyä uudestaan samoja ihmisiä mukaan hakemuksiin.

Omasta kokemuksesta universalisoidessa sitä tuppaa mitätöimään muiden kokemukset. Mikä ei ole otollinen lähtökohta keskustelulle eikä oppimiselle.

 

Kerron toisen esimerkin lapsuudestani: olin koulussa hyvä matematiikassa. Laskeminen kävi minulta leikiten, mutta paras ystäväni kamppaili samojen tehtävien kanssa. Hämmästelin äidilleni, miten ihmeessä joku ei osaa näin helppoja laskuja. Saatoin sanoa sen myös kaverilleni suoraan, mikä ei ollut kivasti tehty, eikä varmasti edistänyt hänen oppimistaan.

Sittemmin olen oppinut, että ihmiset ovat erilaisia ja meillä kaikilla on erilaisia osaamis- ja vahvuusalueita.

Edelleen on olemassa paljon hetkiä, jolloin en ymmärrä, miksi joku tekee täysin erilaisen valinnan kuin itse tekisin. Siis en todellakaan kirjaimellisesti ja rehellisesti sanottuna ymmärrä.

En esimerkiksi ymmärrä, miksi joku syö leikkeleitä. Enkä ymmärrä, miksi kokouksiin pitää tilata sämpylöitä, joiden välissä on lihaleikkelettä, kun se olisi helpoin kohta vähentää kollektiivisesti kulutettua lihan määrää.

 

Sen verran ymmärrän, että vaikka prioriteettini eivät ole kaikkien prioriteetteja – enkä aina jaksa jokaisessa tilanteessa haastaa totuttuja käytäntöjä – muutos alkaa usein siitä, että joku avaa suunsa. Silloin kun jokin epäkohta on kaihertanut ja olen saanut aikaiseksi siitä mainita, kiitosta on yleensä tullut myös muilta, joita sama asia on häirinnyt.

Ymmärrän myös sen verran, että aina minun ei tarvitsekaan ymmärtää. Ymmärrän, että se on ihan ok. Ymmärrän, että ihmiset tekevät elämässään erilaisia valintoja. Silloin kun muiden valinnat eivät koske minua, niissä ei ole kysymys minusta. Ymmärrän, että heillä on täysi oikeus tehdä niin ja elää elämäänsä niin kuin haluavat.

 

Toisaalta, jos haluan oppia ja käydä keskustelua, voin kysyä miksi joku tekee niin kuin tekee tai ajattelee niin kuin ajattelee. Halutessaan hän voi asiaa minulle avata. Voin myös googlettaa. Tai lukea erilaisten ihmisten kirjoittamia tekstejä, joissa he kertovat omasta elämästään ja kokemuksistaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään