KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Populisteilla samat sävelet, mutta eri orkesterit Keski-Euroopassa

Pääministeri Viktor Orbánin johtamaa Unkaria jotkut tutkijat nimittävät jo ”moderniksi diktatuuriksi”.

Pääministeri Viktor Orbánin johtamaa Unkaria jotkut tutkijat nimittävät jo ”moderniksi diktatuuriksi”. Kuva: Lehtikuva/Peter Kohalmi

Visegrádin nelikko ei ole yhtenäinen ryhmä, sitä eivät ole edes Unkari ja Puola. Liberaalin presidentin valinta Slovakiassa oli nationalisteille isku vasten kasvoja.

Budapest –Tuula Koponen
5.5.2019 8.00

Ulkomainokset Budapestin kaduilla kehottavat toukokuun EU-vaaleihin valmistautuvia unkarilaisia: äänestäkää Viktor Orbánin ohjelmaa ja pysäyttäkää maahanmuutto.

Toisissa ulkomainoskylteissä ylistetään hallituksen perhepoliittista ohjelmaa, Orbánin vaihtoehtoa maahanmuutolle eli lapsentekotalkoita. Neljännen lapsen jälkeen äidin ei enää koskaan tarvitse maksaa tuloveroa.

Sen sijaan oppositiopuolueiden kampanjoita on vaikea löytää – ellei sattumalta törmää niiden vaaliohjelmia jakaviin vapaaehtoisiin kaupungin keskustassa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Valtaosa Unkarin mediasta – ulkomainostilaa tarjoavat yritykset mukaan lukien – on Orbánin hallitusta tukevien oligarkkien käsissä. Opposition ääni ei pääse niissä kuuluville. Ensimmäistä EU-meppiään tavoitteleva liberaali Momentum on turvautunut pyörillä liikkuvaan mainostauluun.

Itsevaltaisesti käyttäytyvät, EU-vastaiset ja kansallismieliset populistit ovat ottaneet ohjat niin sanotuissa Visegrádin maissa eli Unkarissa, Puolassa, Tšekissä ja Slovakiassa.

Erikoisin tilanne on Unkarissa, jota jotkut tutkijat nimittävät jo ”moderniksi diktatuuriksi”; vastustajia ei sentään vangita tai viedä kuulusteltaviksi kidutuskammioihin. Hallitus käyttää demokratian työkaluja valtansa vahvistamiseen ja ihmisten manipulointiin. Orbánin kausi on kestänyt yhtäjaksoisesti jo yhdeksän vuotta.

Fidesz oli ennen vuoden 2010 vaalivoittoaan hyökkäävä konservatiivipuolue, joka oli rakentunut yhden johtajan eli Orbánin ympärille. Vaalivoiton jälkeen se julisti sodan Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) ja monikansallisille yhtiöille. Sitten se hyökkäsi ”Brysselin eliittiä” vastaan ja sai globalisaatioon kriittisesti suhtautuvat, kansallismieliset ja talouskuureihin kyllästyneet äänestäjät taakseen.

Demokratia on ollut monelle pettymys.

Orbánin Unkarissa riippumaton media ja kansalaisjärjestöt ovat ahtaalla. Parlamentista on tullut kumileimasin, ja tuomioistuinten asemaa on heikennetty. Vallan kolmijako on murenemassa. Keskeinen osa taloutta perustuu niin sanottuun kaverikapitalismiin.

Vaalijärjestelmää muuttamalla Orbánin johtama Fidesz on päässyt asemaan, josta sen syrjäyttäminen demokraattisin keinoin on lähes mahdotonta. Kevään 2018 vaalivoittonsa jälkeen Orbán ilmoitti tähyävänsä vuoteen 2030.

Pakolaiskriisi yhdisti

Visegrád-maiden nimellä tunnettu ryhmittymä syntyi helmikuussa 1991, kun rautaesiripun romahduksesta oli kulunut vajaat puolitoista vuotta. Ryhmän alkuperäisenä tavoitteena oli edistää vastikään Neuvostoliiton vaikutuspiiristä vapautuneiden maiden integroitumista länteen.

Tehtävä tuli täytettyä, kun Unkari, Puola ja Tšekki pääsivät Natoon 1999 ja Slovakia 2004, jolloin niistä tuli myös EU-maita. Yhteistyötään nelikko jatkoi senkin jälkeen. Kunnes vuonna 2015 alkoi pakolaiskriisi.

Ensimmäisenä pakolaiskriisiin tarttui Unkarin Orbán, joka tuskastui EU:n hidasteluun ongelman ratkaisemisessa ja aitasi etelärajansa. Unkarin kautta länteen oli matkannut satoja tuhansia ihmisiä. Näky jätti unkarilaisiin pelon, jota Orbán on taitavasti pitänyt yllä.

Rakentamalla aidan ja kieltäytymällä muslimipakolaisista Orbán kasvoi miltei kansallissankariksi.

Unkarin vanavedessä myös Tšekki ja Slovakia liittyivät pakolaisvastaiseen rintamaan. Samoin teki Puola, jossa valtaan noussut konservatiivinen Laki ja oikeus (PiS) torjui EU:n niin sanotun taakanjakosopimuksen, vaikka edellinen hallitus oli jo siihen sitoutunut.

Puola ei ole Unkari

Vaikka Visegrád-maiden nelikko löysi uuden yhteisen sävelen pakolaiskriisissä, orkesterit ovat kuitenkin erilaisia kaikissa neljässä maassa. Puolakaan ei ole Unkari, vaikka sen keulahahmo, Jaroslaw Kaczyński on seurannut tarkimmin Orbánin jalanjäljissä.

Toisin kuin Orbánilla, Kaczyńskilla ei ole ollut Euroopan kansanpuolueen (EPP) kaltaista suojelijaa EU:ssa. Puola on myös yhteistyökykyisempi kuin Unkari, eikä se ole kytkenyt EU:lta saamaansa oikeusvaltiokritiikkiä maahanmuuttoon, kuten Unkari tekee.

Puolan todellisena johtajana pidetään PiS-puolueen johtajaa Jaroslaw Kaczynskia, vaikka hän ei edes ole hallituksen jäsen.

Puolan todellisena johtajana pidetään PiS-puolueen johtajaa Jaroslaw Kaczynskia, vaikka hän ei edes ole hallituksen jäsen. Kuva: All Over Press/Lukasz Kalinowski

Lähes 90 prosenttia puolalaisista äänestäisi EU:hun jäämisen puolesta, jos jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys.

Orbánille EU on yksi päävihollisista, vaikka se on samalla rahasampo. Orbánia ei hillinnyt edes Fideszin jäsenyyden jäädyttäminen Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä, vaan hän yhä väittää ”paljastaneensa EU:n todellisen aikeen asuttaa Eurooppa muslimeilla”.

Tärkein jakolinja Puolan ja Unkarin välillä on kuitenkin Venäjä.

Kun Orbánin sanotaan olevan ”Putinin taskussa”, Kaczyński suorastaan vihaa Venäjää. Hän ei esimerkiksi suostu uskomaan, että hänen kaksoisveljensä Lech Kaczyńskin surmannut Smolenskin lentoturma vuonna 2010 olisi ollut onnettomuus, vaan pitää koneen putoamista Venäjän salajuonena.

Puolan politiikassa on kohtalon hetket, sillä siellä pidetään kolmet vaalit vuoden sisällä. EU-vaaleja seuraavat parlamenttivaalit syksyllä, ja ensi vuonna valitaan presidentti.

PiS:n kannatus notkahti jo viime syksyn paikallisvaaleissa. Yhdistynyt oppositio hengittää PiS:n kannoilla. Mielenkiintoisen lisän arvoiltaan konservatiivisen Puolan vaaleihin tuo uusi tulokas, vasemmistolainen ”Kevät”, jota johtaa tunnettu homoseksuaalipoliitikko Róbert Biedron.

Slovakia löi nationalisteja

Tšekki ja Slovakia ovat ainoat Keski-Euroopan entiset sosialistimaat, joilla on ennen vuotta 1989 edeltävää kokemusta demokratiasta. Perinteestä ollaan ylpeitä, mutta sekään ei estänyt maita ajautumasta populistien johdettaviksi.

Demokratia on ollut monelle pettymys. Vapaus tuli 30 vuotta sitten, mutta useimmat muut lupaukset jäivät toteutumatta. Ero entisen itäblokin ja lännen välillä on yhä suuri.

Tšekin pääministerinä on vuodesta 2017 toiminut miljardööri Andrej Babiš.

Tšekin pääministerinä on vuodesta 2017 toiminut miljardööri Andrej Babiš. Kuva: Lehtikuva/Kenzo Tribouillard

Tšekit valitsivat pääministerikseen 2017 slovakialaissyntyisen miljardöörin Andrej Babišin, joka esiintyi ulkopuolisena, ammattipoliitikoista erottuvana ratkaisujen miehenä. Babišin johtamalla Ano-liikkeellä ei ole varsinaista ideologiaa, vaan se on luvannut kaikille jotain, mikä selittää sen suosiota.

Babišilla on taloussotkuja, mutta hän kiistää ne ja väittää, että takana on poliittisesti motivoitunut salaliitto.

Slovakiaa puolestaan hallitsee Smer, joka on näennäisesti sosiaalidemokraattinen mutta käytännössä populistinen nationalistipuolue. Pääministeri Robert Ficon tuoreimmalla valtakaudella 2012–2018 Slovakia taiteili kahden vaiheilla suhteessa EU:hun ja maahanmuuttoon.

Smerin kannatus on huvennut sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Jan Kuciak murhattiin helmikuussa 2018. Toimittajamurha kouraisi syvältä slovakialaista yhteiskuntaa ja johti Ficon eroon.

Protestien aallonharjalla Slovakian uudeksi presidentiksi nousi politiikan ulkopuolelta Zuzana Čaputová, joka on arvomaailmaltaan hyvin liberaali ja EU-myönteinen. Valintaa pidetään iskuna vasten nationalistien kasvoja koko Keski-Euroopassa.

Zuzana Caputován valinnasta Slovakian presidentiksi maaliskuussa tuli poikkeama Keski-Euroopan nationalistiseen ilmapiiriin.

Zuzana Caputován valinnasta Slovakian presidentiksi maaliskuussa tuli poikkeama Keski-Euroopan nationalistiseen ilmapiiriin. Kuva: Lehtikuva/Vladimir Simicek

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään