KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Lapsikauppa on yleistä Kiinassa

Teini-ikäisiä poikia ja tyttöjä myydään Kiinassa rikollisryhmille, jotka käyttävät heitä esimerkiksi varastetun tavaran ja piraattikopioiden myyjinä.

Teini-ikäisiä poikia ja tyttöjä myydään Kiinassa rikollisryhmille, jotka käyttävät heitä esimerkiksi varastetun tavaran ja piraattikopioiden myyjinä. Kuva: Gordana Malesevic

Niin Kiinassa kuin muuallakin maailmassa on lapsikaupan raportoitujen uhrien määrä kasvanut. Ihmiskauppiaat selviävät usein ilman rangaistusta.

Gordana Malešević
11.5.2019 8.00

Vähän väliä voi kiinalaisista lehdistä lukea, miten ihmisiä on tuomittu vankilaan lasten laittomasta kauppaamisesta. Jokaisen julkistetun tapauksen jälkeen lukijapalaute kiehuu syytöksistä, joiden mukaan valtiovalta suhtautuu löyhäkätisesti lapsikauppaan. Tuohtuneet kirjoittajat väittävät, että tuomioistuimissa näkyy vain jäävuoren huippu.

Poikavauvoja siepataan ja myydään. Heitä myyvät poikalasta haluaville pareille myös epätoivoiset vanhemmat, jotka eivät näe muuta ulospääsyä. Sukulaiset myyvät teini-ikäisiä tyttöjä, ja myös heitä kidnapataan myytäväksi pakkoavioliittoon tai rikollisryhmille, jotka pakottavat heidät prostituutioon Kiinassa tai ulkomailla.

Teinipoikia ja -tyttöjä myydään – tai siepataan ja myydään – rikollisryhmille, jotka käyttävät heitä huumekuriireina tai varastetun tavaran ja piraattikopioiden myyjinä Kiinassa. Lapsia myydään myös yrittäjille Australiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa käytettäväksi orjatyöhön.

ILMOITUS
ILMOITUS

Suuri muuttoliike

Kiinassa jatkuu suuri muuttoliike maaseudulta suurkaupunkeihin. Monet lapset jäävät syrjäseuduille vanhojen tai sairaiden sukulaisten huomaan suureen köyhyyteen. Toiset lapset on otettu mukaan suurkaupunkeihin, mutta he ovat niissä hyvin haavoittuvassa asemassa. Suurin osa niistä, jotka ovat muuttaneet nostaakseen perheensä köyhyydestä, eivät pääse osallisiksi yhteiskunnan järjestämästä lastenhoidosta, kouluista, sairaanhoidosta eikä minimitulosta.

Nyt Kiinan valtio kampanjoi sen puolesta, että ihmiset hankkisivat toisen lapsen. Tähän on syynä ikääntyneen väestön osuuden kasvaminen ja työikäisen väestön osuuden pieneneminen. Tämän seurauksena kuitenkin pariskunnat, joilla on hädin tuskin varaa huolehtia edes yhdestä lapsesta, hankkivat toisen. Sitten he myyvät toisen lapsista, koska eivät löydä muuta ulospääsyä ongelmistaan.

Lehtien yleisönosastoissa näkyy myös kirjoituksia, joiden mukaan lasten sieppaaminen ja myyminen – kuten tyttöjen myyminen avioliittoa varten – on ollut niin kauan osa kiinalaista yhteiskuntaa, että kaikki eivät pidä sitä rikollisena vaan pelkästään perinteenä.

Selvitettyjen rikosten määrä ei vastaa ihmiskaupan laajuutta.

Köyhyys, suuret tulo- ja elintasoerot, uusi perhelaki ja muut poliittiset päätökset yhdistettynä siihen, että ihmiskauppa on nykyään suurten kansainvälisten rikollisjärjestöjen käsissä, kaikki tämä on tehnyt väestöstä entistä haavoittuvampaa, ja lapsikauppa on saanut pysyvän jalansijan Kiinassa.

Lapsikauppa lisääntynyt

Maasta riippumatta on vaikea löytää todellisia lukuja siitä, paljonko uhreja laittomassa lapsikaupassa on. Useat kiinalaiset kansalaisjärjestöt kuitenkin arvioivat, että maassa myydään noin 70 000 lasta vuosittain. YK.n kehitysjärjestön mukaan lapsikauppa on Kiinassa tasaisesti kasvanut vuodesta 2001 lähtien.

Kiinan hallitus katsoo, että se on tehnyt sen minkä on voinut lapsikaupan lopettamiseksi viitaten muun muassa siihen, että lähes 2 000 ihmistä sai vankeustuomion nais- ja lapsikaupasta vuonna 2017.

Kiina on osallistunut kahdenväliseen ja monenkeskiseen yhteistyöhön toteuttaakseen YK:n ihmiskaupan vastaista ohjelmaa. Kiinan oma toimintasuunnitelma nais- ja lapsikauppaa vastaan julkistettiin vuonna 2008 ja se uudistettiin 2013. Yhteistyöhön ovat osallistuneet muun muassa Kiinan naisliitto, sosiaaliministeriö, korkein oikeus sekä turvallisuusministeriö. Valtiollisilla tv-kanavilla on esitetty useita dokumentteja ja piirrosfilmejä nais- ja lapsikaupasta ihmisten tietoisuuden kohottamiseksi.

Turvallisuusministeriö totesi äskettäin, että ”toimenpiteiden ansiosta tietoisuus nais- ja lapsikaupasta on viime vuosina lisääntynyt, ihmiset ovat paremmin varuillaan eikä heitä ole enää niin helppo huijata esimerkiksi työlupauksilla. Tämä on johtanut siihen, että ihmiskauppiaat käyttävät nyt karkeampia menetelmiä, kuten uhrien huumaamisen ja raiskaamisen ennen kuin heidät viedään pois ja myydään.”

Ihmiskauppa kriminalisoitu

Nykyään ihmiskauppa on kriminalisoitu useimmissa maissa. Tilanne on huomattavasti parantunut vuodesta 2003, jolloin YK laati ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman. Tuolloin ihmiskauppa oli rikos vain 18 prosentissa maailman maista.

Kiinan kansantasavallan laeissa ihmiskauppa on kriminalisoitu useissa kohdissa. Näitä ovat rikoslain luku 240 (naisten ja lasten sieppaus ja salakuljettaminen), luku 241 (nais- ja lapsikauppa), luku 242.2 (ihmiskaupan uhrien pelastamisen estäminen tai sen laiminlyöminen), luku 262 (alle 14-vuotiaiden lasten kidnappaaminen), luku 358 (pakottaminen prostituutioon) ja luku 359 (prostituution ylläpito tai erehdyttäminen prostituutioon).

Suuri muuttoliike on tuonut valtavasti ihmisiä Kiinan maaseudulta työskentelemään suurkaupungeissa.

Suuri muuttoliike on tuonut valtavasti ihmisiä Kiinan maaseudulta työskentelemään suurkaupungeissa. Kuva: Lehtikuva/Nicolas Asfouri

Pakkotyö – ihmisten riisto – on kriminalisoitu toisessa lainkohdassa. Miesten sieppausta, myymistä, pakottamista ja kuljettamista ei kuitenkaan ole kriminalisoitu. Tämän vuoksi kansallinen toimintaohjelma on nimeltään ohjelma nais- ja lapsikauppaa vastaan, ei ohjelma ihmiskauppaa vastaan.

Vaikka lapsikaupan uhrien raportoitu määrä on kasvanut, vain vähän ihmiskauppaan liittyvistä rikoksista selvitetään ja langettavia tuomioita annetaan vain vähän.

Tällainen kehitys ei kuitenkaan koske vain Kiinaa. YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan viraston (UNODC) mukaan on ihmiskaupan todettujen uhrien määrä lisääntynyt maailmassa vuosituhannen vaihteesta lähtien. Uhreista on lapsia 30 prosenttia (23 prosenttia tyttöjä ja 7 prosenttia poikia).

Määrän kasvu voi johtua siitä, että eri maissa ovat parantuneet valmiudet löytää ihmiskaupan uhrit sekä dokumentoida tapaukset ja raportoida niistä. Toinen selitys on se, että yhä useampi ihminen joutuu ihmiskaupan uhriksi.

Rankaisemattomuus yleistä

Maailmanlaajuisesti on kuitenkin rankaisemattomuus yhä yleistä, vaikka maailmanjärjestö jo kuusitoista vuotta sitten laati suunnitelman ja tarjosi työkalut niin monenkeskiseen, kahdenväliseen kuin kansalliseenkin työhön ihmiskauppaa vastaan.

Langettavien tuomioiden määrä on kyllä noussut siitä lähtien kun kansainvälinen yhteistyö aloitettiin, mutta niiden määrä ei kuitenkaan ole suhteessa kasvaneeseen tietoisuuteen eikä ongelman laajuuteen.

Selvitettyjen rikosten määrä ei vastaa ihmiskaupan laajuutta.

Tärkeimmät syyt siihen, että ihmiskauppa on uudelleen juurtunut maailmaan ovat suuret tulo- ja elintasoerot sekä köyhyys ja aseelliset konfliktit, jotka ovat johtaneet suuriin muuttoliikkeisiin ja riskialttiisiin ympäristöihin. Osansa on myös sillä, että hallitukset eivät ole kantaneet vastuutaan.

Hallitusten vastuullisuuden puute liittyy myös siihen, että niin vähän ihmiskauppaan liittyvistä rikoksista selvitetään ja ne johtavat niin harvoin langettaviin tuomioihin. Syitä ovat heikot ja aliresurssoidut oikeuslaitokset sekä korruptio.

Käännös: Arto Huovinen

Jutussa on korjattu 13.5.2019 klo 10.02 myytyjen lasten määrä 70 000:ksi 700 000:n sijasta. Virhe on tapahtunut käännösvaiheessa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään