Toisiaan seuranneet kuivuudet ja niitä seuranneet kulkusirkat ovat viime kuukausina vieneet yli miljoona ihmistä nälkäkuoleman partaalle eteläisessä Madagaskarissa. Puoleen vuosisataan pahimman nälänhädän vuoksi maalaiskylien asukkaat ovat myyneet omaisuutensa ja nyt syövät sirkkoja, raakoja kaktushedelmiä ja luonnonvaraisten kasvien lehtiä.
Tämän vuoden sateet eivät tuoneet helpotusta, sillä korkeat lämpötilat sateiden aikana loivat ihanteelliset olosuhteet yökköstoukkien runsastumiselle. Viljayökkösen toukat tuhoavat lähinnä maissia, joka on Saharan eteläpuolisen Afrikan tärkeimpiä ruokaviljoja.
Kuivuus ja nälkä eivät sinänsä ole harvinaisia vieraita saarivaltiossa, sen enempää kuin muuallakaan itäisessä Afrikassa. Jokin on kuitenkin toisin kuin kautta aikain on ollut. Maailmanpankin uuden raportin mukaan ilmastonmuutoksen tuomat korkeammat lämpötilat kärjistävät Madagaskarin tuoreinta tragediaa.
YK:n maatalousjärjestö FAO arvioi, että joka vuosi jopa 40 prosenttia maailman ruokatuotannosta menetetään tuhoeläimille ja kasvisairauksille. Ilmastonmuutos on tässä tuhossa yksi tekijä, muita ovat kaupankäynti ja matkustaminen, jotka kuljettavat kasvituholaisia ja -tauteja ympäri maailman. Ympäristön rapautuminen edistää niiden asettumista uusille alueille.
On havaittu, että lämpötilojen nousu tropiikissa johtaa siihen, että tuholaiset ja kasvitaudit leviävät viileämmille seuduille pohjoisessa ja etelässä. Leviäminen etenee keskimäärin 2,7 kilometriä vuodessa.