KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Lukijoilta

Mielipide: Nato-keskustelusta siirryttävä Venäjä-keskusteluun

Kirjoittajan mukaan pitäisi keskustella perusteellisesti Venäjän pyrkimyksistä nyt, meneillään olevan sodan jälkeen ja vielä pitkälle tulevaisuuteen. Kuva on Pietarista.

Kirjoittajan mukaan pitäisi keskustella perusteellisesti Venäjän pyrkimyksistä nyt, meneillään olevan sodan jälkeen ja vielä pitkälle tulevaisuuteen. Kuva on Pietarista. Kuva: Lehtikuva/Olga Maltseva

Pekka Lehtonen
26.8.2022 13.01

Vasemmistoliitossa tehtiin tänä vuonna turvallisuuskeskustelun yhteydessä arvio Natosta ja Nato-jäsenyyden mahdollisista vaikutuksista. Tuloksena oli kannanotto, joka suositti Nato-jäsenyyden hyväksymistä ja totesi samalla, että asiasta voidaan päätöksen jälkeenkin olla eri mieltä.

Kesäkuun puoluekokouksessa hyväksytyssä kannanotossa todetaan: ”Venäjä on osoittanut, että sillä on tahtoa ja kykyä käyttää hyökkäyssotaa ulkopolitiikkansa jatkeena pyrkiäkseen tavoitteisiinsa”. Sen jälkeen todetaan vielä, että tämä on muuttanut Suomen turvallisuusympäristöä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimintaedellytyksiä. Tässä oli perustelu myönteiselle suhtautumiselle Nato-jäsenyyteen.

Tämä arvio on mielestäni oikea ja se on pätevä perustelu liittyä Natoon. Entä riittääkö Venäjästä tehtyyn arvioon se, että sillä on kykyä ja halua hyökätä naapurimaan kimppuun? Aivan kuten Nato-jäsenyys on turvallisuusratkaisu pitkälle tulevaisuuteen, on Venäjä Suomelle turvallisuusongelma pitkälle tulevaisuuteen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Siksi pitäisi keskustella perusteellisesti Venäjän pyrkimyksistä nyt, meneillään olevan sodan jälkeen ja vielä pitkälle tulevaisuuteen. Kun vielä vuosi sitten saatoimme odottaa, että Venäjä kunnioittaa muiden maiden oikeutta itsenäisyyteen, nyt tiedämme, ettei näin ole. Samalla kuulemme naapuristamme uhkauksia, että entisten Neuvostoliiton alueiden palauttaminen jatkuu Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen jälkeenkin. Venäjä ei ole aloittanut sotaa pelkästään Ukrainaa vastaan. Se taistelee presidentti Putinin mukaan ”koko läntistä maailmaa” vastaan, eli sitä maailmaa vastaan, joka pitää tärkeänä demokratiaa, ihmisoikeuksia ja valinnan vapautta.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen on paljon keskusteltu siitä, olisiko ollut mahdollista integroida Venäjä länsimaiseen talouteen sopimalla ja siten välttää nykyinen tilanne. Presidentti Putin oli ensimmäisenä presidenttikautenaan selvästi kiinnostunut yhteistyöstä Länsi-Euroopan kanssa mutta siitä ei kuitenkaan tullut mitään. Mistä oli kysymys?

Historian tutkija Keir Giles on tarkastellut kirjassaan ”Moskovan opit” Neuvostoliiton hajoamisen jälkimaininkeja ottamalla huomioon Venäjän pitkän tähtäimen tavoitteet ja korostaa, ettei Venäjän tavoitteena missään vaiheessa ollut tasavertainen yhteistyö lännen kanssa.

Putinin ehdotus Euroopan uudesta turvallisuusjärjestyksestä tähtäsi Venäjän pääsyyn päättämään myös Länsi-Euroopan maiden turvallisuuspolitiikasta. Tämä olisi tapahtunut niin, että suurvalloille olisi annettu jonkinlainen veto-oikeus. Kun länsimaat halusivat integroida Venäjän Länsi-Euroopan talousjärjestelmään, Venäjän pyrkimyksenä oli integroida Länsi-Eurooppa Venäjään.

Vasemmistoliitossakin olisi varmaan tarpeellista selvittää mahdollisimman rehellisesti, millainen valtio Venäjä tällä hetkellä on ja millaiselta näyttää sen lähitulevaisuus sekä vaihtoehdot kaukaisemmassa tulevaisuudessa. Ei yksikään valtio, eikä yksikään puolue voi harjoittaa järkevää turvallisuuspolitiikkaa, ellei ole selvittänyt itselleen juuri tällaisia asioita. Vasemmistoliiton kannanottoja ja julkista keskustelua seuratessani olen alkanut epäillä, että puolue pelkää keskustelua Venäjästä. Se on ymmärrettävää puolueen historiaa ajatellen, mutta onko se järkevää tulevaisuutta silmällä pitäen.

Tulevaisuudesta ei kenelläkään voi olla varmaa tietoa, mutta Venäjän tulevista aikomuksista tiedämme jo paljon. Historian sekä nykypäivän ratkaisujen perusteella ovat todennäköiset tulevaisuuden vaihtoehdotkin hahmotettavissa. Ne näyttävät siltä, että Suomella on naapurinaan valtio, joka haluaa johtaa Eurooppaa ja koko maailmaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti jo toisen presidenttikautensa aikana aloittaa Venäjän viimeisen imperiumin (Neuvostoliiton) hajonneen palapelin uudelleen kokoamisen Ukrainasta. Se oli looginen ratkaisu, kun hän halusi tulla Pietari Suuren ja Iivana Julman veroiseksi Venäjän imperiumin hallitsijaksi. Putin noudatti sitä vuosisatoja jatkunutta ”Venäjän ideaa”, jonka mukaan imperiumin tukijalkoina ovat itsevaltius, ortodoksikirkko ja venäläinen nationalismi.

Venäjä ei ole historiansa aikana kaihtanut uusien alueiden valloittamista, eikä uusien kansojen alistamista. Monet kuvittelivat Neuvostoliiton hajottua, että Moskovassakin olisi jo luovuttu tästä ideasta. Putin todisti tällaiset luulot vääriksi.

Venäjän pyrkimys palauttaa hajonneesta imperiumista edes jotain, ei ole ollut Venäjä-tutkijoille yllätys. Se oli maan vuosisatojen perinteiden mukaista. Monet uskoivat kuitenkin, ettei 2020-luvulla enää Euroopassa aloitettaisi silmitöntä naapurimaan tuhoamista ilman minkäänlaista todellista perustetta. Putin päätti kuitenkin tehdä niin kuin perinteisesti oli tehty.

Taustana oli vanha Bysantin hallintomalli ja Bysantin kukistumisen jälkeen luotu myytti Venäjästä kolmantena Roomana. Kun tähän lisätään ortodoksikirkon hellimä ajatus venäläisestä messianismista, perusteluja nykyiseen sotaan on jo paljon. Messianismi tarkoittaa Venäjällä, että maalla on jumalan antama tehtävä levittää ortodoksista uskontoa ja Venäjän valtaa kaikkialle maailmaan. Kun kirkko ja valtio harjoittavat yhdessä tällaista imperialistista politiikkaa, se saa helposti kansan enemmistön tuen.

Tänään kysytään Euroopassa ja koko maailmassa, mitä Venäjällä tapahtuu, kun Putin ei enää ole valtakunnan itsevaltias. Varmoja vastauksia ei kukaan osaa antaa. Vaihtoehdoista voidaan kuitenkin keskustella. On hyvin todennäköistä, että vallan vaihdon järjestää Putin tai hänen ystävänsä ja tukijansa turvallisuuspalvelu FSB:ssä, armeijassa ja muissa ”voimaorganisaatioissa”. Se merkinnee, ettei mitään parempaa ole odotettavissa. Uusi diktaattori voi olla myös nykyistä sotaisampi.

Luottamuksen palautuminen Venäjään edellyttäisi, että Putinin seuraaja tunnustaisi Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen rikokseksi ja sekä Ukrainalle että Venäjälle tuhoisaksi. Venäjän pitäisi kantaa teostaan myös vastuuta.

Entä olisiko kehitys kohti demokratiaa, jota monet Venäjällä ja vielä useammat Venäjän ulkopuolella toivovat, lähivuosina tai vuosikymmeninä mahdollista? Tällaista mahdollisuutta ei monikaan pidä todennäköisenä. Venäjällä ei ole mitään niistä edellytyksistä, jotka tekisivät demokraattisen kehityksen mahdolliseksi. Ei ole kansalaisyhteiskuntaa, ei puolueita, ei vapaata lehdistöä, ei rehellisten vaalien perinnettä eikä oikeuslaitosta, joka tuomitsisi väärinkäytökset lain mukaan.

Demokratiaa haluavia venäläisiä vastassa on voimakas aseellisten toimijoiden ja tiedusteluorganisaatioiden vastarinta. Se ei ole ainakaan helposti tai nopeasti murrettavissa.

Venäjällä on kylläkin poliitikkoja, joiden tavoitteena on maan demokratisoiminen. Kun vallasta aletaan taistella, tällaiset yrittäjät on helppo torjua. Putin näytti itse esimerkkiä ensimmäisellä presidenttikaudellaan.

Niinpä Venäjän naapurit joutuvat elämään ehkä vuosikymmeniä entisen imperiumin tuntumassa ja katsomaan voimattomina, miten siellä yhteiskuntaa johdetaan. Jos tulevaisuuden Venäjä noudattaa perinteitä, ratkaisuun pyritään väkivallalla. Joka tapauksessa Venäjä pysyy tulevaisuudessakin arvaamattomana ja vaarallisena naapurina. Se ei välttämättä estä kanssakäymistä, eikä yhteistyötäkään. Valtioiden turvallisuuspolitiikan kannalta realiteetit pitäisi kuitenkin ottaa huomioon.

Demokraattisissa maissa poliittiseen toimintaan osallistuvien puolueiden olisi joka tapauksessa selvitettävä itselleen ja kannattajilleen, millaisesta uhkasta on kysymys. Vaikka suomalaiset ovat olleet vuosisatoja Venäjän naapurina, sen tuntemus on heikkoa. Venäjä-kuva on ollut joko äärimmäisen kielteinen tai myönteinen. Nyt suomalaiset ja heidän puolueensa ovat ymmällään. Monta kertaa on toistettu, että Venäjä on naapurimme tulevaisuudessakin. Juuri sen vuoksi Venäjä-kuva pitäisi vihdoinkin päivittää.

Vasemmistoliiton kohdalla voisi kysyä, onko KSL jo aloittanut Venäjää käsittelevän opintoaineiston laatimisen.

Pekka Lehtonen
Tampere

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suurin syy perussuomalaisten vaalitappioon oli puheenjohtaja Purra

Hyvinvointialueiden päättäjillä ja johdolla on vastuu potilasturvallisuudesta – säästöjen vaikutuksia pidettävä silmällä

Lukijalta: Suomella on edessään valinta – Seurata Britannian tietä tai pitää luonnonvarat julkisessa omistuksessa

Kirjoittajan mukaan yksityistämisen lisääminen on verhottu julkisen terveydenhuollon kalleuteen.

Mielipide: Kuinka pitkään alistumme julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen romuttamiseen?

Uusimmat

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään