KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Työntekijän oikeudet tekoälymurroksessa

Kuva: All Over Press/ Sheldon Cooper

Alku Sirén
25.2.2023 10.00

Teknologian kehittyessä tekoälystä tulee yhä yleisempi osa työelämäämme. Tekoälymallit, kuten ChatGPT, on suunniteltu vastaamaan toivotulla tavalla niille opetetun datan pohjalta. Ne voivat automatisoida sellaisia tehtäviä, joihin voidaan jo olemassa olevan datan pohjalta vastata tyydyttävästi. Niihin liitetty lupaus on, että työntekijät voivat tekoälypohjaisen automatisaation myötä keskittyä strategisempaan, luovempaan ja arvokkaampaan työhön. Tekoäly leviää yhä uusille alueille, ja siksi on kysyttävä vakavia kysymyksiä työn luonteesta, työntekijöiden oikeuksista ja työstä syntyvän arvon reilusta jakamisesta.

Yksi kiireellisimmistä huolenaiheista on työntekijöiden synnyttämän tiedon kerääminen. Jotta tekoälymalleja voidaan kouluttaa automatisoimaan tehtäviä, on kerättävä dataa siitä, miten työntekijät suorittavat kyseisiä tehtäviä. Tällä datalla opetetaan tekoälymalleja matkimaan ihmisen toimintaa, jotta se voi suoriutua näistä tehtävistä. Automatisaatio saattaa muuttaa työtehtäviä radikaalisti, ja jotkin tehtävät automatisoidaan täysin. Ongelmana on, että dataa kerätään usein ilman, että on käyty edes keskustelua siitä, mitä se tarkoittaa. Datan arvo työnantajalle saattaa ylittää huomattavasti työntekijälle siitä annettavan korvauksen.

Työntekijöillä tulisi olla vahvempi oikeus joko omistaa työstä syntyvä data tai sopia sen keräämisestä ja varmistaa, että he saavat korvauksen tuottamansa datan arvosta. Työntekijällä on vain marginaalisesti oikeuksia työhön liittyvään dataan. Usein data vain päädytään antamaan tai siihen liittyvät oikeudet sovitaan pois sen kummemmin miettimättä. Muualla elämässä, kuten somealustoilla, ihmisiä pyydetään hyväksymään sopimuksia, jotka antavat mahdollisuuden kerätä, tallentaa ja käyttää dataa parhaaksi katsomallaan tavalla ilman, että käyttäjällä on siihen juurikaan sananvaltaa.

Työssä lupaa ei monesti kysytä lainkaan. Dataa vain kerätään ja ajatellaan, että se on työnantajan oikeus. Usein työsopimuksissa sovitaan kaiken syntyvän tiedon luovuttamisesta työnantajalle. Tätä ei pitäisi automaattisesti hyväksyä. Työntekijöiden kannattaisi ryhtyä toimiin suojellakseen oikeuksiaan ja varmistaakseen, että heille maksetaan oikeudenmukainen korvaus työstä syntyvästä datasta.

Tekoäly ei muuta vain tietotyötä. Mitä enemmän sitä hyödynnetään, sitä väkevämmin se vaikuttaa työntekijöihin läpi talouden teollisesta tuotannosta terveydenhuoltoon ja vähittäiskauppaan. Tekoäly voi hetkellisesti lisätä työn mielekkyyttä, kun työntekijät vapautuvat entisistä rutiinitehtävistä ja voivat keskittyä toisenlaisiin työtehtäviin. Syntyy kuitenkin uudenlaisia rutiinitehtäviä ja uudenlaista kuormitusta, ei välttämättä taianomaista vapautumista kuluttavasta työstä. Tekoälykehitys voi johtaa myös kaikenlaiseen tehostamiseen, irtisanomisia pois lukematta. Tällä hetkellä tekoälymalleilta voi pyytää kuvituksia tai versioita teksteistä. Ehkä pian voidaan silmänräpäyksessä tuottaa kymmeniä piirustuksia tuotantolaitoksista tai risteilijöistä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Miten sinä sovellat oppimaasi tietoa työssäsi? Kuinka iso osa työstäsi on rutiinihommaa, joka saattaa olla altis sen automatisoinnille? Ovatko uudet vanhojen työtehtävien tilalle syntyvät tehtävät sellaisia, että niitä kannattaa tavoitella?

Huolenaihe ei ole tuulesta temmattu. Tekoälymalleja on jo koulutettu tiedoilla, jotka on kerätty ilman, että niistä maksetaan korvauksia niille ihmisille, joiden tuottamaa dataa käytetään oppimateriaalina. Esimerkiksi chatbotit, kuten ChatGPT, on koulutettu suuria datamäärillä, mukaan lukien koko Wikipedian tekstimassa. Vaikka ihmiset, jotka osallistuvat Wikipedian rakentamiseen, ovat saattaneet antaa luvan tuottamansa tekstin melko vapaaseen käyttöön, he eivät ehkä täysin ymmärtäneet, että heidän työtään tultaisiin hyödyntämään miljardien dollarien arvoisten yritysten ja tekoälyjärjestelmien synnyttämiseen sekä olemassa olevien teknologiajättiläisten vallan vahvistamiseen.

Työntekijöiden on ajateltava dataa, pysyttävä tilanteen tasalla ja toimittava muuttuvassa maailmassa itsestään ja toisistaan huolta pitäen. Työntekijöiden on kieltäydyttävä työtietojen keräämisestä ja käytöstä ilman sovittua oikeudenmukaista korvausta tai, mikä parempaa, ajettava lyhentyvää työviikkoa samalla tai paremmalla palkalla. Jos työ on kerran nopeampaa ja arvokkaampaa, sitä voidaan varmasti tehdä vähemmän? Ehkä neljän päivän työviikossa viidennen hoitaa tekoäly.

Työntekijöiden on vaadittava, että datan arvo tunnistetaan teknologiayritysten rahoituskierrosten lisäksi myös muissa neuvottelupöydissä. Vain ottamalla datan ja tekoälymallit tosissaan työntekijät voivat varmistaa, että työn tulevaisuus on sellainen, jossa teknologian ja tuottavuuden kasvu hyödyttää meitä kaikkia, ei vain harvoja. Muutoksesta voi seurata monenlaista hyvää: tuottavuus voi kasvaa ja ehkä tekoälystä on osavastaukseksi vanhenevan väestörakenteen aiheuttamaan työvoimapulaan.

Silti sellainen muutos kohti täysimääräistä tekoäly- ja datataloutta, joka pudottaa ihmisiä kyydistä, eikä jaa heidän ansiostaan syntyvää hyvää reilusti lisäten vapautta ja vapaa-aikaa, ei ole tavoittelemisen arvoinen. On huolehdittava siitä, ettei työntekijä kaiva omaa hautaansa, vaan että tämä kehityskulku tukisi muutosta kohti uudenlaista vapaampaa elämää kaikille.

Kirjoittaja on digitaalisen yhteiskunnan ajattelija ja aktivisti, joka on ollut käynnistämässä verkkopohjaisia ilmiöitä ja mielenilmaisuja kuten Ravintolapäivä ja Aleppon kellot. Sirén työskentelee Milttonilla johtavana neuvonantajana.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään