KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Viidakkoliha maistuu Afrikassa, vaikka eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit uhkaavat

Luonnonvaraisista villieläimistä saatava liha on suosittua Afrikassa, vaikka metsästys ja kuolleiden villieläinten käsittely altistaa ihmisen eläinperäisille tarttuville taudeille. Myös kirahvi saattaa päätyä ruokapöytään. Kuva Etelä-Afrikan Madikwen riistareservaatista.

Luonnonvaraisista villieläimistä saatava liha on suosittua Afrikassa, vaikka metsästys ja kuolleiden villieläinten käsittely altistaa ihmisen eläinperäisille tarttuville taudeille. Myös kirahvi saattaa päätyä ruokapöytään. Kuva Etelä-Afrikan Madikwen riistareservaatista. Kuva: IPS/Nalisha Adams

Bulawayo – IPS/Busani Bafana
3.6.2023 13.55

Villieläinten lihaa arvostetaan ja kaupataan kautta Afrikan, mutta tutkijat varoittavat, että viidakkolihan syömisessä piilee terveysriskejä. Tuore tutkimus maaseutuyhteisöjen asenteista Itä-Afrikassa kertoo, että vaikka ihmiset ovat tietoisia vaaroista, he eivät piittaa niistä. Villieläinten lihan kysyntä on koronapandemian jälkeen vain kasvanut.

Tutkimuksen päärahoittajat olivat kansainvälinen karjatutkimusinstituutti ILRI/ ja kansainvälistä villieläinkauppaa kontrolloiva TRAFFIC. Tutkimustiedot kerättiin joulukuussa 2021 Kenian ja Tansanian raja-alueelta.

Niin sanottu viidakkoliha (bushmeat) on yleiskäsite lihalle, joka saadaan luonnonvaraisista nisäkkäistä, matelijoista, sammakoista ja linnuista. Syötävät lajit ovat moninaisia: muun muassa apinoita, muurahaiskäpyjä, käärmeitä, piikkisikoja, antilooppeja, norsuja ja kirahveja.

Tieto vaikuttaa vain vähän

Tutkimus paljasti, että koulutustaso pitkälti määrää sen, miten tietoinen ihminen on eläimistä ihmisiin siirtyvistä taudeista. Mitä korkeampi koulutus, sitä kirkkaampi tietoisuus tautiriskistä.

Lähes 80 prosenttia tutkimukseen haastatelluista ihmisistä oli saanut joukkotiedotusvälineistä tietoa koronaviruksesta. Tieto taudin syntyperästä ei vaikuttanut villieläinten lihan kulutukseen, ja jotkut kertoivat jopa lisänneensä sitä. Eniten syötiin sorkkaeläimiä, esimerkiksi antilooppeja, gaselleja ja hirviä. Lintuja ja jyrsijöitä syötiin hiukan vähemmän.

Tutkimusjohtaja Ekta Patel huomauttaa, että tutkimusta on syytä jatkaa Kenian kaupungeissa ja muilla maaseutualueilla. Viidakkolihan kysynnästä siellä ei ole riittävästi tietoa. Kenian ja Tansanian rajaseutu on tunnettu villieläinten lihan runsaasta kulutuksesta.

Metsästäjä voi törmätä taudinaiheuttajaan

Kahden kolmasosan tarttuvista taudeista arvioidaan alkujaan siirtyneen eläimistä ihmisiin. Hiv/aidsin uskotaan syntyneen Keski-Afrikan simpanssipopulaatioiden keskuudessa joskus 1900-luvun alkupuolella, koronaviruksen puolestaan epäillään hypänneen lepakosta ihmiseen vuonna 2019.

Eläinperäisten taudinaiheuttajien vaarat kasvavat Afrikassa, raportoi maailman terveysjärjestö WHO. Kymmenvuotiskautena 2012-2022 tartuntojen määrä kasvoi 63 prosenttia verrattuna edelliseen vuosikymmeneen.

Villieläinten lihan syöminen ei sinänsä sairastuta. Siksi taudin saamisen vaaraa on hankala hahmottaa.

– Zoonoottisen taudin riskit liittyvät viidakkolihan hankkimiseen ja valmistamiseen. Metsästyksen, nylkemisen ja ruuanlaiton yhteydessä ihmiset voivat joutua kontaktiin taudinaiheuttajien kanssa, Patel sanoo.

Esimerkiksi ebolan puhkeaminen Kongossa on jäljitetty metsästäjiin, jotka olivat kosketuksissa apinanraatojen kanssa.

”Afrikkalaisilla on muitakin lihavaihtoehtoja”

Tutkija Martin Andimilen mielestä viidakkolihan kulutus pitäisi lopettaa.

– Uskon, että Afrikan ihmisillä on muitakin lihavaihtoehtoja. Jotkut viidakkolihan puolustajat sanovat hankkivansa sitä kulttuurisista syistä ja koska se on herkullista. Villieläinten hyödyntämistä ei kuitenkaan pystytä kontrolloimaan. Viidakkolihan kulutus pitäisi lopettaa, kunnes meillä on kunnolliset keinot säännellä sitä, Andimile sanoo.

– Viidakkolihan kulutus vaikuttaa myös eläinlajeihin. Jotkut perheet syövät sitä päivittäin, vaikka se on laittomasti hankittua. Se on halvempaa kuin kotieläinten liha, Andimile huomauttaa.

On joitakin viitteitä siitä, että viidakkolihan syönti vaikuttaa villieläinpopulaatioihin. On pelättävissä, että ilman korjaavaa toimintaa ihmiset syövät joitakin eläinlajeja sukupuuttoon. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien listassa on 1 194 afrikkalaista eläinlajia, joiden säilymistä metsästys uhkaa.

Keski-Afrikassa kaupataan vuosittain vähintään 5 miljoonaa tonnia viidakkolihaa. Arvioidaan, että Ranskaan, Sveitsiin, Belgiaan ja Britanniaan rahdataan vuosittain yli 1 000 tonnia villilihaa Afrikasta. Asiaa on kuitenkin tutkittu vain vähän, joten varmaa tietoakin on niukasti.

Tärkeä proteiinin lähde

Kaikki asiantuntijat eivät kieltäisi viidakkolihan käyttöä kokonaan.

– Villieläinten lihan hankkimista ja syömistä ei tulisi kieltää, sillä se olisi ristiriidassa luonnonsuojelualueiden kestävän käytön kanssa. Sen sijaan pitäisi mahdollistaa villilihan kestävä pyytäminen eli luoda parempaa sääntelyä ja vapaaehtoisia reilun villilihan standardeja, Francis Vorhies Kansainvälisestä luonnonsuojeluliitosta sanoo.

Toinen liiton asiantuntija, Rogers Lubilo, huomauttaa, että viidakkoliha on tärkeä proteiinin lähde. Hänen mukaansa villieläinten kanssa rinta rinnan elävät paikallisyhteisöt haluaisivat käyttää viidakkolihaa niin kuin ovat ennenkin tehneet, turvautumatta laittomiin lähteisiin.

ILMOITUS
ILMOITUS

– On tarvetta investoida laillisen viidakkolihan markkinoille saamiseen. Kaupankäynti sillä on suurta ja tuottoisaa, ja jos se valjastettaisiin hyvällä sääntelyllä ja kontrollilla, siitä voisi tulla tärkeä osa luontotaloutta, Lubilo pohtii.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Liberia on viimeisiä Länsi-Afrikan maita, joissa yhä kasvaa mahtavia metsiä. Liberiassa yhteisöt omistavat noin 70 prosenttia maasta, ja kolmannes väestöstä asustaa metsäalueilla. Kun valtio ja Arabiemiraattien konsulttiyritys Blue Carbon sopivat metsien käytöstä, asukkaita ei kuunneltu.

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

Entinen kalastajakylä Albertjärven Ugandan puoleisella rannalla lähellä Kongon demokraattisen tasavallan rajaa. Asukkaat kertovat, että öljyhankkeet ovat muuttaneet heidän elämäänsä.

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

Afganistanilainen oopiumiviljelmä Wikipediassa julkaistussa arkistokuvassa. Oopiumiunikon siemenkodasta saatavaa maitiaisnestettä käytetään heroiinin raaka-aineena.

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

Uusimmat

Minkkejä häkissä.

Tänään vietetään Eläinten päivää – Vasemmistoliitto lakkauttaisi turkistarhauksen ja lisäisi kasviperäistä ruoantuotantoa

Li Andersson

Vasemmistoliitolta soterahoituksen korjaussarja: ”Hallitus ei voi laittaa päätään pensaaseen”

Oikeusministeri Leena Mei (ps.) epäilee komission näkemystä. Kuvassa mukana elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.).

Vasemmistoliiton Honkasalo varottaa oikeusministerin venkoilusta kiihottamispykälän suhteen: EU vaatii tiukentamaan lakia, perussuomalaiset löysentämään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Taas löytyi hassu kirjaus hallitusohjelmasta: ”Ei hyödytä ketään”

 
02

Runoilija Aija Andersson on kuollut

 
03

Kansanedustaja kysyy Purralta: Miksi 60 miljoonaa on pieni summa, kun se annetaan rikkaille, mutta vammaisten kohdalla puolet pienempi summa on pakko säästää?

 
04

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

 
05

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Suomen Yrittäjien sairauspoissaolokysely naurattaa: ”Yllyttää kyttäämiskulttuuriin”

03.10.2023

Taas löytyi hassu kirjaus hallitusohjelmasta: ”Ei hyödytä ketään”

03.10.2023

Runoilija Aija Andersson on kuollut

02.10.2023

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

02.10.2023

Härskin hauskaa menoa Tuomas Liusin liioittelevassa ekojännärissä Sikojen lahti

01.10.2023

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

01.10.2023

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

01.10.2023

Muutama kilometri erottaa äänestysaktiivisuuden ääripäät – ”Koulutuksen ja tulotason osalta moni helsinkiläinen naapurusto vastaa Lapin syrjäseutuja”

01.10.2023

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

30.09.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään