MTV Uutiset kertoi eilen, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous osuu tänään torstaina eduskuntaryhmien pikkujoulujen kanssa päällekkäin. Tämä on aiheuttanut närää hallituspuolueiden edustajissa.
“Sitä luulee että on nähnyt ja kuullut jo kaikenlaista poliittisen uransa aikana, mutta aina saa yllättyä ja hämmentyä lisää”, ihmettelee sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson asiaa.
“Samaan aikaan kun pienituloisia lapsiperheitä ollaan ajamassa leipäjonoihin hätiköidysti ja surkeasti valmistelluilla lakiesityksillä, oikeistopuolueet valittavat nimettömästi mediaan siitä, että eduskunnan pikkujoulut saattavat jäädä väliin töiden vuoksi!”, Andersson päivittelee facebookin kirjoittamassaan päivityksessä torstaina.
Andersson avaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään parhaillaan hallituksen esityksiä historiallisen rajuiksi sosiaaliturvaleikkauksiksi. Monilapsisten perheiden tulot voivat laskea jopa 500 euroa – asumistuen lakkautus omistusasujilta vaikuttaa vielä tätä paljon enemmän.
“Lapsiköyhyys tulee pelkästään ensi vuonna kasvamaan 17 000 lapsella”, Andersson lataa.
Hallitus aikoo tehdä leikkauksia asumistukeen, työttömyysturvaan, perusturvaan, kuntoutusetuuksiin ja toimeentulotukeen.
Huonosti valmisteltuja esityksiä
“Näitä esityksiä on valmisteltu ilman tarpeellisia yhteisvaikutusten arviointeja tai arviointia vaikutuksista perus- ja ihmisoikeuksiin. Se vaikeuttaa ja hidastaa työtä eduskunnassa, koska nyt näitä arvioita pitää yrittää tehdä eduskuntakäsittelyn yhteydessä”, Li Andersson moittii.
“Hallituksen esitystä toimeentulotuen heikennyksestä eräs oikeusoppinut piti yhtenä vuonna 1972 alkaneen valiokuntauransa surkeimmista”, Andersson lisää.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja sanoo, että hallituspuolueiden riveistä huokuva välinpitämättömyys heikossa asemassa olevia ihmisiä kohtaan on “jotain aivan uutta Suomen eduskunnassa”.
“Kylmä ideologinen jyrääminen ei saa ohittaa valiokuntatyön edellyttämää aikaa. Näköjään joillekin kuitenkin pikkujoulujuhlat on tärkeämpää kuin se, että tehdään pienituloisten elämään rajusti vaikuttavaa lainsäädäntöä huolella”, Andersson kirjoittaa.
“Tässä on kyse oikeista ihmisistä, ei poliittisesta pelistä. Kymmenistä tuhansista pienituloisista suomalaisista.”