Suomalaisten suhtautuminen alkoholin kotiinkuljetukseen on kielteinen. Tämän kertoo tuore A-klinikkasäätiön Addiktiokysely. Sen mukaan peräti 62 prosenttia kyselyyn vastanneista ei pidä alkoholin myyntiä kotiinkuljetettuna hyvänä asiana.
Vain 23 prosenttia vastanneista pitää alkoholin myyntiä kotiinkuljetuksella hyvänä asiana. Lisäksi jopa 69 prosenttia arvioi, että alkoholin kotiinkuljetus pahentaa lasten kokemaa turvattomuutta ja aikuisten alkoholiongelmia.
Vaikuttaisi lapsiin
22 prosenttia eväisi alkoholiongelmaisilta osan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.
A-klinikkasäätiö arvioi tiistaina lähettämässään tiedotteessa, että vastuullista alkoholipolitiikkaa kannattavien määrä on noussut.
Alkoholin myyntiin ja anniskeluun liittyvien rajoitusten säilyttämistä kannattaa vuonna 2025 enemmän vastaajia kuin 2023. Kellonaikarajoitusten säilyttämistä tukee nyt 66 prosenttia vastaajista, kun vuonna 2023 luku oli 55. Myös anniskelupaikkojen rajoitusten säilyttämistä kannattaa 58 prosenttia vastaajista, 49 prosenttia vuonan 2023.
– Suomalaisten asenteet ovat muuttuneet nopeasti, ja tämä näkyy nyt selvästi tutkimustuloksissa, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki toteaa.
– Kotiinkuljetuksen vaikutuksia lapsiin ja perheisiin ei voida sivuuttaa, kun enemmistö suomalaisista pitää sitä riskinä. Poliittisten päättäjien tulisi kuunnella tätä viestiä.
Kaikkiaan 73 prosenttia vastaajista katsoo, että julkisuudessa ei liioitella aikuisten alkoholin käytön lapsille aiheuttamia ongelmia. Tämä osoittaa järjestön mukaan, että suomalaiset tiedostavat alkoholin vaikutukset perheiden hyvinvointiin ja että ongelmien laajuus on tunnustettu.
– Huoli perheiden alkoholihaitoista on laajasti jaettu eikä kyse ole pelkästä mielikuvasta, painottaa Jouhki.
Tukea ei ole riittävästi saatavilla
Addiktiokysely tuo esiin, kuinka syvästi alkoholiongelmat vaikuttavat perheisiin ja työyhteisöihin. 23 prosenttia suomalaisista kertoi tunnistaneensa alkoholinkäyttöön liittyviä ongelmia omassa lähipiirissään.
Järjestöstä arvioidaan kuitenkin, että työyhteisöissä riippuvuusongelmien kohtaaminen on vaikeaa. Sen osoittaa kyselykin, sillä siinä vain 33 prosenttia kokee, että voisi ottaa työkaverin alkoholiongelman puheeksi. 50 prosenttia vastaajista katsoo, että ongelmien käsittely työpaikalla kuuluu ensisijaisesti työterveyshuollon tehtäviin.
22 prosenttia vastaajista kuitenkin eväisi alkoholiongelmaisilta osan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.
– Tämä tulos viittaisi siihen, että osa suomalaisista ei näe riippuvuuksia sairautena vaan itse aiheutettuna ongelmana, Jouhki arvelee.
Addiktiokyselyn 2025 toteutti Verian A-klinikkasäätiön toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1016 suomalaista helmikuun lopulla.