KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Hellaakoski, Viita, Sarkia – ja minä

Kaarlo Sarkia Pelasti masentuneen takaisin elämään.

Kaarlo Sarkia Pelasti masentuneen takaisin elämään.

Arja Nyman
16.2.2009 12.05

Aaro Hellaakosken, Lauri Viidan ja Kaarlo Sarkian runokokoelmat. Kotimaiset valiot -sarja. WSOY 2008.

Aaro Hellaakoskea on luonnehdittu luontotietoisimmaksi runoilijaksi. Se tosiaan pitää paikkansa. Hellaakosken runot ovat täynnä luonnonkuvauksia, aistimuksia luonnosta. Hänen runonsa ovat kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle ja luonnon alati muuttuvalle kauneudelle.

Hellaakosken runoista jäi päällimmäisenä mieleen, ettei niin pientä olentoa olekaan, etteikö siitä löytyisi kauneutta ja elämää, etteikö sitä pitäisi kunnioittaa.

Tutustuin Aaro Hellaakoskeen paremmin nyt lukiessani hänen kokoelmansa. Alussa mielessäni pyöri alakansakoulun äidinkielen tunnit, jolloin piti pakonomaisesti lukea hänen runojaan. Mutta tajusin ”aikuisen viisaudella”, että lapsen tuntemukset ovat taakse jääneitä. Miellyin runoihin ja niiden tunnelmaan. Tajusin, että hän on saanut puettua sanoiksi ne tunteet, mitä minä tunnen luonnossa liikkuessani. Miten usein sitä jääkin katselemaan pilviä, joihin aurinko tai kuu tekee mielenkiintoisia kajastuksia. Katselee järven pintaa, miten se aaltoilee kesäisin, millainen raivo on syysmyrskyissä. Runojen luontokuvaukset ovat todella osuvia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Runokokoelmassa on myös Hellaakosken sota-ajan runoteos Vartiossa vuodelta 1941. Vaikka en ole sotaa kokenut, pystyin hyvin siirtymään runojen kautta sodan tunnelmiin.

Kaikkein koskettavin runo oli Pieni jalka. Tunsin todellista ahdistusta ajatellessani, miten jollekin sotilaista on rintamalle tullut tieto, että hänelle on syntynyt pieni poika. Miten se on vaikuttanut mieheen. Hän on siellä kaukana jossakin tietäen, että ei ehkä koskaan näe poikaansa ja peläten, pystyykö suojelemaan häntä sodan kauhuilta.

Sen runon aiheuttama tunne-elämys oli ravisteleva kokemus. Kenenkään ihmisen ei pitäisi joutua kokemaan sotaa ja sodan kauhuja.

Lauri Viita ja paluu
60-luvun lapsuuteen

Siirtyessäni lukemaan Lauri Viidan kokoelmaa, palasin takaisin lapsuuteeni, 60–70-luvun pieneen maalaiskylään ja maalaistaloon. Melkein jokainen lukemani runo oli tuttu.

Edesmennyt äitini oli kova lukemaan runoja ja hän muisti niitä ulkoa pitkät pätkät. Jo pienestä tytöstä kuljin äidin mukana talon töissä; lypsyllä, heinätöissä, vasikka-aitauksien teossa, kasvimaalla… Aina oli jotakin tekemistä ja aina meidän lasten piti olla mukana äidin apuna. Äiti sai minut ja veljeni viihtymään työmailla mukanaan, kun hän kertoili tarinoita ja muisteli runoja ulkoa.

Lauri Viita tuntui olevan äidin suuri suosikki. Aina hän löysi kuhunkin työhön sopivan runonpätkän taikka tarinan. Meillä lapsilla oli tietenkin mukavaa ja työtkin sujuivat joutuisasti.

Lukiessani nyt noita Viidan runoja, ymmärsin myös äidin itseironian, mitä en lapsena nähnyt. Alustaessaan suurta ruisleipätaikinaa hän hoki Viidan runon Alfhild alkua:

”Äidit nuo toivossa väkevät Jumalan näkevät. Heille on annettu voima ja valta kohota unessa pilvien alta ja katsella korkeammalta….”

Hikipisarat vain karkeloivat äidin otsalla, kun hän hoki tuota runoa vähän hampaat yhdessä. Voin vieläkin kuulla korvissani runon nuotin, miten se sekoittui äidin taikinan alustamisen tahtiin. Nyt ymmärrän ironian: siinä sitä ”väkevä äiti” niska limassa iskee nyrkkiä taikinaan, että perheellä olisi noin kuukaudeksi leipää. Äitini oli muuten erittäin pienikokoinen ihminen, mutta vahva kuin pieni härkä.

Lauri Viidan runot olivat läsnä päivittäin. Viedessämme äidin kanssa navettaan sialle ruokaa, tuli äidin suusta Viidan runo Yhteistoiminta:

”Akka kylän laskit kantoi, joka murun läävään antoi. Sika lihoi, akka laihtui. Joulun alla vuoro vaihtui.”

Miten jännittävä runo olikaan Kapina. Monena iltana äiti lausui minulle ja veljelleni urosluteen tarinaa, kun olimme menossa nukkumaan. Siinä sitä kuunneltiin ja vähän pelättiinkin, josko niitä lutikoita kömpii yöllä meidänkin sängystä.

Jaa-a olivathan nuo meille luetut iltasadut vähän toista kuin nykyajan sadut, mutta niistä on jäänyt minullekin tämä kipinä runoihin. Äidin perintönä.

Elävästi on jäänyt mieleen myös sekin kerta, kun mustavalkoisesta televisiosta katsottiin Veikko Sinisaloa lausumassa Viidan Betonimylläriä. Äiti ei hievahtanutkaan television äärestä, hän aivan kuin imi itseensä koko esityksen. Ja arvata saattaa mitä me seuraavina päivinä kuulimme ollessamme äidin mukana työmailla.

Vaikka Viidan runot ovatkin Tampereen maisemista, työläisrunoja, löytyy niistä yhtymäkohtia tuollaiseen pieneen maalaiskylään ja pienviljelijän arkeen.

Lauri Viita on ollut varsinainen sanataituri, sanankäyttäjä. Tuntuu, että runot ovat syntyneet hänellä helposti, arjen hetkissä. Monissa runoissa sanojen käytössä on jotakin lastenlorumaisuutta ja se varmaankin on auttanut äitiäni muistamaan niitä niin paljon ulkoa. Mutta sen voin sanoa, että lapsellisuus ja loruilu ovat kaukana näistä runoista. Näitä runoja ei pysty sanoilla kuvailemaan, niitä on pakko lukea itse ja tehdä itse omat johtopäätöksensä.

Kaarlo Sarkia,
elämäni pelastaja

Nuorimman tyttäreni syntymän jälkeen 1995 sairastuin pikkuhiljaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tyttäreni oli korvatulehduskierteessä elämänsä ensimmäiset kolme vuotta ja voin sanoa, että ei ollut elämä helppoa. Kaksi vanhempaa lasta kaipasivat minun huomiotani ja nuorin oli jatkuvasti kipeänä, kuumeisena ja itkuinen. Niiden kolmen vuoden aikana en nukkunut yhtään yötä heräämättä kesken unien. Monet yöt nukuin istuallani tyttö sylissä, että paine lapsen korvissa hellittäisi.

Tuona aikana sairastuin masennukseen pelkästä väsymyksestä ja huolesta. Parannuksen tielle aloin selvitä pikkuhiljaa ystävien tuella ja tietenkin tyttäreni korvatulehduskierteen lauetessa.

Muistan, kuinka eräs ystävättäreni oli mukana kansalaisopiston runoryhmässä. Hän pyysi minutkin sinne mukaan. Juuri silloin siellä ryhmässä olivat aiheena Kaarlo Sarkian runot. He olivat valmistelemassa Sarkia-aiheista esitystä. Ryhmän jäsenten keski-ikä oli noin 65-75 vuotta. Elämää nähneitä ihmisiä.

Aluksi minä vain kuuntelin. Tuntui kuin puhdistava, hellä kesäsade olisi langennut minun päälleni, kun kuuntelin heidän lausuvan Sarkian runoja. Tunnelataus oli käsin kosketeltava.

Ryhmässä oli eräs vanha herrasmies, joka lausui Sarkian runon Älä elämää pelkää. Se oli hetki, jolloin rakkauteni Sarkiaan syttyi ja minä aloin päästä takaisin jaloilleni omassa elämässäni. Sen herrasmiehen ääni oli täynnä voimaa ja iän tuoma kokemus huokui hänen lausunnastaan.

Siitä hetkestä ryntäsin kirjastoon ja etsin Kaarlo Sarkian teokset käsiini ja aloin lukea. Myöhemmin löysin Sarkian kokoelman itselleni antikvariaatista.

Älä elämää pelkää oli minun mantrani, sitä minä hoin tilanteessa kuin tilanteessa. Ja täytyy sanoa, että se auttoi. Jollakin kummallisella tavalla minä sieltä masennuksen syövereistä kampesin itseni takaisin elävien kirjoihin. Sarkia oli apunani. Kirja oli sänkyni vieressä yöpöydällä, se kulki mukanani käsilaukussa. Aina kun tuli huono hetki, hengitin syvään ja aloin mielessäni miettiä runoa Älä elämää pelkää. Varmaankin joku viisas sanoisi, että se oli jonkinlaista itsehypnoosia. En tiedä, mutta minua se auttoi.

Toinen Kaarlo Sarkian runo, joka myös tuli läheiseksi on Kauniille veljille. Runo alkaa sanoilla:

”Kun olin ruma ja nilkku, kun kärsimysten häkkiin minut lukitsivat kohtalon teljet…”

Sehän oli suoraan kuin minun elämästäni.

Vihdoin viimein uskaltauduin myös itse lausumaan runoja. Ensimmäinen runo, jonka lausuin oli tietenkin Sarkiaa, nimeltään Valohämyä. Se oli myös sellainen runo, joka kosketti minua syvältä, parantava runo.

Yhä vieläkin Kaarlo Sarkia on minulla lähellä, jos ei nyt ihan käsilaukussa niin vieläkin yöpöydän laatikossa. Aina tarpeen tullen kaivan Sarkiani esiin ja etsin voimarunojani ja aina niistä löytää jotakin uutta. Uuden näkökulman, uuden ajatuksen. Minulle Sarkian runot ovat ajattomia ja elämäni tärkeimpiä runoja.

Toivottavasti joku muukin hänet löytää ja jollekin muullekin niistä on apua. Voin ainakin suositella lämpimästi kokeilemaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään